Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Rom?

Det tog 6 år att bygga den 118 km långa muren med sina 14 större fort, vart och ett bemannat med ungefär 1000 soldater.
Visa hela svaret

Hur länge byggdes Rom?

Roms kungatid

Rom
Tidslinje
753 f.Kr. Rom grundas av Romulus
509 f.Kr. Romerska republiken uppstår.
264-146 f.Kr. Puniska krigen.

Visa hela svaret

Hur lång tid tog det innan Rom växte till en stad?

Historia. Enligt legenden grundades staden Rom den 21 april 753 f.Kr. (se ab urbe condita) på sju legendariska kullar vid floden Tibern av Romulus, den ene av de två bröderna Romulus och Remus.
Visa hela svaret

När grundas Rom?

Sagan om Romulus och Remus – Mitt i Italien ligger sju kullar. Förbi flyter floden Tibern. En saga berättar att en kung härskade i området. Han hade en ondskefull bror som avsatte honom. Den avsatte kungen hade ett enda barn, en dotter. Hon tvingades att bli prästinna i gudinnan Vestas tempel, hon blev vestal.

Detta tyckte hennes farbror var fiffigt uträknat. Vestalerna måste nämligen vara oskulder. Annars dödades de. Nu skulle kungen inte få någon avkomma som kunde hämnas. Den ondskefulle kände sig trygg. Men krigsguden Mars ingrep och förförde vestalen som fick tvillingar. De fick namnen Romulus och Remus, Som straff murades deras mor in i Vestas tempel där hon dog.

Pojkarna sattes ut vid Tibern, också de för att dö. Så kom en varghona förbi. Hon upptäckte de två pojkarna, tog hand om dem och gav dem di så att de överlevde. Vi vet inte om varghonan fortsatte att vara mamma för tvillingarna eller om en herde hittade dem.

 • Pojkarna växte i alla fall upp till stora och starka män.
 • De kom till de sju kullarna och valde var sin kulle att bygga en stad på.
 • När Romulus var färdig ritade han ett streck i marken runt sin kulle.
 • Där skulle han bygga en stadsmur.
 • Då kom Remus förbi, men i stället för att beundra bygget sa han något spydigt och hoppade hånfullt över strecket.

Då blev Romulus arg och slog ihjäl Remus, samtidigt som han ropade att så skulle det gå för var och en som i framtiden tog sig över hans murar. Staden blev därefter uppkallad efter Romulus. Sagan hörde till det som barnen i Rom fick lära sig om sin stad.
Visa hela svaret

När började Rom växa fram?

Roms mytologiska ursprung – Huvudartiklar: och Det finns flera olika myter om Roms ursprung. En av dem handlar om tvillingarna Romulus och Remus, som blev räddade av en när de som nyfödda satts ut för att dö. De grundade tillsammans staden Rom och Romulus blev sedan, enligt myten, Roms första kung efter att ha slagit ihjäl sin bror.

 1. En annan ursprungsmyt handlar om hjälten från staden Troja i Mindre Asien.
 2. Enligt diktepos besegrades Troja av grekerna i det trojanska kriget, som antogs ha ägt rum på 1100-talet f.Kr.
 3. Sagan om hur Aeneas flydde från Troja och slutligen slog sig ned i Italien och grundade Rom hade funnits länge i romersk tradition innan poeten skrev det romerska nationaleposet ungefär år 20 f.Kr.

Båda grundningsmyterna och deras huvudpersoner ansågs sanna av antikens romare, och det gjordes många försök att kombinera dem genom att göra Aeneas till Romulus förfader.
Visa hela svaret

Hur kunde Rom bli så stort?

Varför just Rom? – Kanske ligger svaret till en viss del i romarnas läggning och talanger för det praktiska. Grekerna hade ju gjort sig kända för att vara stora tänkare och filosofer. Romarnas styrka låg mer på det praktiska planet. De byggde utmärkta vägar och akvedukter, skrev lagar och skapade fungerande politiska institutioner samt, inte minst, de lyckades framgångsrikt skapa och organisera ett jätteimperium ( se karta ).

Visst hade romarna också sina filosofer, poeter och författare men dessa har inte riktigt samma lyskraft som de grekiska motsvarigheterna. Romarnas bidrag på det kulturella området ligger nog mest i att de övertog och bevarade det grekiska arvet samt förde det vidare till den europeiska civilisationen.

Kanske hittar man också en förklaring till romarnas framgångar som imperiebyggare i deras mentalitet. Det sägs att de tidigt visade en hårdhet och militär förmåga. Redan i myten om Roms grundläggning av Romulus och Remus ges bilden av ett hårt och härdat släkte. Romarriket 117 e.Kr när det var som störst. Klicka på länken så ser du en karta med högre upplösning. Hur det än är med myter och mentaliteter så blev romarnas militära kapacitet oerhört stor. De romerska legionerna var oftast oslagbara och leddes av en rad framstående fältherrar.

Mest känd av dem alla blev Caesar, Ändå ger knappast detta mer än en liten del av svaret. Praktisk läggning och hårdhet fanns dock även hos andra folk. Till exempel var etruskerna mycket framstående inom byggnadskonst och jordbruk med mera. Det bör alltså finnas också andra, mer djupgående faktorer som förklarar framgångarna.

En sådan var säkert staden Roms geografiska läge, centralt vid Medelhavet och samtidigt beläget i mellersta Italien med tillgång till en naturlig hamn vid floden Tiberns utlopp. Via Tibern fördes bland annat salt, som var en viktig vara, till det inre av Italien.
Visa hela svaret

Vem sa Rom byggdes inte på en dag?

Rom byggdes inte på en dag ( latin : Roma uno die non est condita ) är ett ordspråk som styrker behovet av tid för att skapa stora saker. Det är den vanliga översättningen av den medeltida franska frasen “Rome ne fu pas faite toute en un jour”, från samlingen Li Proverbe au Vilain (publicerad omkring 1190). Den moderna franska formen är “Rome ne s’est pas faite en un jour”.
Visa hela svaret

Hur många kullar är Rom byggt på?

Rom Rom, den eviga staden, byggd på sju kullar, är en nutida storstad och huvudstad i Italien. Framförallt är det en stad där besökaren överallt möts av det historiska arvet ända från förkristen tid. Det finns många byggnader från den gamla huvudstaden i det romerska riket.Från 300-talet har också Rom varit en av de viktigaste centralorterna i kyrkans historia.Här finns Vatikanstaten och påvens residens.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden?

Peterskyrkan, som är byggd över den plats som utpekats som Petrus grav, spelade indirekt också en stor roll i reformationen på 1500-talet.Ett besök i Rom medför att man känner historiens vingslag samtidigt som man får njuta av atmosfären i denna fascinerande stad.

: Rom
Visa hela svaret

Var högst i Rom en tid?

Konstantinopel: Östromerska rikets huvudstad (nuvarande Istanbul). Konsul: Titeln på den romerska republikens två likställda högsta ämbetsmän. De hade den högsta verkställande makten i riket.
Visa hela svaret

Vad byggdes det första Rom?

Italiens huvudstad Rom ligger ungefär mitt på Italiens västkust ( se karta ). Väster om staden ligger Medelhavet och i öster reser sig berg. Floden Tibern rinner genom staden. Rom är den äldsta av Europas huvudstäder. Stadens historia omfattar 3000 år. På 500-talet f.Kr började romarna bygga ett stort torg som fick namnet Forum Romanum.

Ordet “forum” betyder just “torg”. När romarriket var som störst (ca 117 e.Kr, se karta ) fanns det massor av tempel och vackra byggnader runt torget. Med tiden förföll torget och idag finns det bara ruiner kvar på platsen. Rom var centrum i det romerska imperiet. På kejsar Augustus och Neros tid (under det första århundradet e.Kr) uppfördes en mängd praktbyggnader.

Rom var redan då en miljonstad. Att vandra omkring i den gamla delen av Rom är som att vandra genom historien. Det finns mängder med sevärdheter i staden från olika tidsepoker. En av de största sevärdheterna är Pantheon som grundlades år 27 f.Kr till de sju planetariska gudarnas ära och byggdes om av kejsar Hadrianus år 110 e.Kr.

Utifrån ser Pantheon ut som ett tempel, men inne i byggnaden står man i ett runt rum med en stor kupol. Ljuset kommer från en öppning i taket. Det kan regna och snöa in och vattnet rinner ned i en liten brunn under golvet. Den enorma kupolen har sedan urminnes tider tjänat som förebild för kupolbyggare.

Det kanske mest kända minnesmärket från antikens Rom är amfiteatern Colosseum som har formen av en ellips som är 86 meter lång och 54 meter bred. Colosseum kunde ta emot 50 000 åskådare. Byggnaden invigdes år 79 e.Kr och festligheterna pågick i hundra dagar.

 1. Redan under denna invigning dödades tusentals djur och hundratals människor, vilket snabbt gjorde arenan till den mest bloddränkta platsen i världen på sin tid.
 2. På Tiberns västsida dominerar Vatikankvarteret ( Vatikanstaten ) med Peterskyrkan, Peterplatsen och Vatikanpalatset med trädgårdar.
 3. Området är erkänt som en självständig stat sedan 1929.

Rom har länge varit centrum för förvaltning, handel, kultur och kommunikationer. Staden har goda kommunikationer med omvärlden. Här hittar du material som handlar om Italiens huvudstad Roms historia, Uppdaterad: 25 november 2022
Visa hela svaret

Hur många dagar är lagom i Rom?

Besök i Colosseum – Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Rom Colosseum| ©Unsplash Oavsett hur länge du kommer att vara i Rom är det bäst att ta reda på hur du köper biljetter till Colosseum i förväg, så att du slipper köerna vid biljettkontoret. Du måste ställa dig i kö för att komma in, eftersom monumentet har en enorm tillströmning av människor från det att det öppnar till det att det stänger.

Därför är det bäst att åka så tidigt som möjligt, Ett annat alternativ är att ta en guidad tur till Colosseum, där du inte behöver stå i kö för att komma in i monumentet och får en guide som är specialiserad på antikens historia, Observera att om du har köpt Roma Pass måste du boka din biljett till Colosseum och det är bäst att göra det så snart som möjligt för att få en tidig morgonplats.

För att ta dig till Colosseum tar du tunnelbanan till hållplatsen Colosseo (linje B) och så fort du stiger ut ser du avsatsen till vänster där så många människor tar ett foto. Colosseum är öppet från 8.30 till 19.00, Colosseum är stängt den 25 december och den 1 januari.
Visa hela svaret

Hur var Rom uppbyggt?

Den romerska republiken varade mellan 509 f.Kr – 31 f.Kr. Rom styrdes då av två konsuler, som till sin hjälp hade en rådgivande församling, senaten. År 31 f.Kr inleddes den s.k. kejsartiden då romarriket hädanefter styrdes av enväldiga kejsare. Romerska republikens valspråk: Senatus Populusque Romanus (SPQR). Senaten och det romerska folket. Förkortningen betecknade först den romerska republiken och därefter det romerska riket under de romerska kejsarna. År 509 f.Kr fördrevs den sista etruskiske kungen.

Rom gjordes till republik, en stat där folket väljer sina ledare. Det var de hårdföra romerska bönderna och en del rika stadsbor som hade makten. De kom att kallas patricier, ett ord som är släkt med latinets pater som betyder “fader”. I folkförsamlingen stiftade patricierna sina lagar och dömde. Där hade de olika rösträtt beroende på hur rika de var.

De rikaste hade flest röster, men betalade också mest i skatt och stod i främsta ledet i hären.
Visa hela svaret

Hur många bor i Rom 2022?

Enkel Lång Rom är Italiens huvudstad och största stad. Den har 2,9 miljoner invånare. Det är ungefär dubbelt så mycket som Storstockholm. På italienska heter staden Roma, Rom var för omkring 2 000 år sedan huvudstad i det stora romerska riket, och det (41 av 280 ord) Vill du få tillgång till hela artikeln? Testa NE.se gratis eller Logga in
Visa hela svaret

Hur såg Rom ut?

Antikens Rom – så fungerade staden Forum Romanum – det antika Roms centrum, i dag i ruiner. Rom präglades av trångboddhet och många levde under torftiga förhållanden i höga hyreskomplex. Trots detta verkar staden ha drabbats av relativt få epidemier och svältperioder. Förklaringarna till hur man fick denna förindustriella jättestad att fungera är naturligtvis flera men ingenjörskonsten var en grundläggande faktor.
Visa hela svaret

Vem skövlade Rom är 846?

Roms skövling år 846 utfördes av de arabiska saracenerna som företog en räd mot staden. De lyckades dock inte inta hela staden, som skyddades av den romerska Aurelianusmuren, men plundrade den delen av staden som låg utanför murarna. De plundrade kyrkorna gamla Peterskyrkan och San Paolo fuori le Mura, något som gjorde stort intryck på det samtida kristna Europa.
Visa hela svaret

Vem uppfann Rom?

Historia och ursprung – Det finns inget exakt datum när rom uppfanns, men många tror att föregångaren till drycken kallades för “brum”. Detta var en sprit som tillverkades med hjälp av sockerrör i Indien och Kina, men tack vare äventyraren Marco Polo spred sig drycken till länder som Barbados där den första äkta rommen sägs ha sitt ursprung. Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Rom När skeppet Vasa sjönk år 1628 fanns det flaskor av rom ombord vilket pekar på en rik och lång historia för den välkända drycken. Enligt historieböckerna destillerades mörk rom på sockerrörsplantage i Karibien där slavar användes för arbetet på 1700-talet. Det var även då det upptäcktes att melass kunde användas för att jäsas till alkohol.
Visa hela svaret

You might be interested:  Saker Man Kan Göra I Trä?

Kan Rom bli dåligt?

Om man öppnar en rom flaska, hur länge “håller” den? – Det finns inget riktigt enkelt svar på den frågan, så vi kan ge ett generellt tips! Det som spelar in mycket är syrepåverkan. En fin kork gjord i kork är ganska tät, men i vårt torra klimat så torkar de ut, och släpper då in syre.

 1. Ett bra grundtips för en fin rom kan vara att “inte öppna den om du inte ska dricka den”.
 2. Alltså – öppna inte flaskan från början om du inte ska dricka den.
 3. Och öppna inte då och då bara för att lukta på den.
 4. Vi har varit med om några riktigt fina rom som har stått på utställningar och restauranger – och öppnats och luktats på utan att någon ha köpt något – och de har till slut ingen karaktär kvar alls.

Men ska vi ge en generell gissning på hur länge du kan ha en halvdrucken flaska öppen utan allt för stor kvalitetsförlust? Ett år. Vissa rom längre, vissa kortare. Sen kan du säkert förlänga den tiden genom att täta, hälla över den till småflaskor och förvara dem mörk och svalt.
Visa hela svaret

Hur levde slavarna i romarriket?

Slaveri var allmänt utbrett och accepterat i alla antika statsbildningar, även i de äldsta sumeriska stadsstaterna i Mesopotamien mellan floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak, I det antika Grekland ökade antalet slavar kraftigt jämfört med tidigare, men det var först i den romerska republiken och (från och med 27 f.Kr.

Romerska kejsardömet ) som slaveriet på allvar fick stor ekonomisk betydelse. Slaveriet var så utbrett att flertalet historiker anser att det romerska samhället blev helt beroende av slavarbetskraft för att fungera. Enbart i nuvarande Italien beräknas antalet slavar ha varit flera miljoner redan under senrepubliken runt år 100 f.Kr.

Slavarna sysselsattes med allt från hushållsarbete till att jobba i gruvor och på större jordegendomar, så kallade latifundier, Många arbetade även i den offentliga förvaltningen, som skatteindrivare, poliser, läkare och lärare. De stred även som gladiatorer,
Visa hela svaret

Hur växte Rom?

Hur blev romarriket så stort? Hej! Hur blev romarriket så stort? Från år 509 före Kristus blev staden Rom en republik. Roms grannar bestod av många olika folkslag med konflikter, som romarna var skickliga på att utnyttja. Romarna började nu utvidga sitt område åt alla håll genom strider med grannfolken.

En av romarnas metoder för att hålla ordning på det allt större riket var att flytta ledare från det erövrade området till Rom. Dessa ledare fungerade då som garanter för att hemländerna höll sig lugna. Omkring 200 före Kristus var hela Italien romerskt. Genom krigen med Kartago i Nordafrika blev Rom den starkaste sjömakten i Medelhavet och kunde efter hand lägga under sig alltfler områden och riken.

Det lönar sig att läsa allmänna och historiska uppslagsverk om man vill ha reda på mer om de stora dragen i Roms utveckling. Se till exempel Nationalencyklopedin under “romerska riket”, eller serier som Bonniers världshistoria. Och mera omgående böcker är förstås till även mera nytta Eva Queckfeldt, Medelhavsvärlden : 3000 år av historia 2011 eller Hilding Thylander Det romerska riket.407 röster Fann du informationen nyttig? Vill du lämna en ny fråga?, tis, 14.11.2017 – 21:05 – Helena trevejonor (ej verifierad) Hej! Vad gjorde att romarriket föll tors, 8.2.2018 – 16:20 – Gusten (ej verifierad) fre, 22.11.2019 – 10:16 – FRÖPPE (ej verifierad) Hur blev romarriket så stort. sön, 23.2.2020 – 19:03 – Gäst (ej verifierad) mån, 8.2.2021 – 11:13 – hej (ej verifierad) WOW TACK!!!!!!!!!!!!!!!!!!JAG FICK A+!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3333333333333 tis, 25.5.2021 – 00:15 – katt (ej verifierad) tis, 25.5.2021 – 00:17 – kattkungen (ej verifierad) tors, 7.10.2021 – 10:33 – Gäst (ej verifierad) lör, 16.10.2021 – 12:45 – mirre (ej verifierad) lör, 16.10.2021 – 12:52 – Gäst (ej verifierad) Det finns flera olika teorier till att Romarriket föll. Tex blev romarriket attackerat från många håll samtidig. Eftersom det var så stort tog det lång tid innan kejsaren fick höra om atackerna och börja rekrutera en arme. Då var det redan försent att försvara sig. En annan teori är att Rom under denna tid var under ett inbördeskrig om makten, det gjorde landet sårbart och utsatt och det var då svårt att försvara sig. lör, 16.10.2021 – 12:52 – Gäst (ej verifierad) Det finns flera olika teorier till att Romarriket föll. Tex blev romarriket attackerat från många håll samtidig. Eftersom det var så stort tog det lång tid innan kejsaren fick höra om atackerna och börja rekrutera en arme. Då var det redan försent att försvara sig. En annan teori är att Rom under denna tid var under ett inbördeskrig om makten, det gjorde landet sårbart och utsatt och det var då svårt att försvara sig. fre, 15.4.2022 – 18:18 – Gäst (ej verifierad) var hittar jag fakta om romarriket : Hur blev romarriket så stort? Visa hela svaret

Hur många besöker Rom varje är?

FAQ – Hur tar jag mig till Rom? Antingen flyger du till Fiumicino eller till Ciampino, för att sen åka vidare till Rom med buss eller taxi. Det går även att bila eller åka tåg till Rom, men det tar såklart längre tid. Vilken är den populäraste sevärdheten i Rom? Måste man välja skulle vi nog säga Colosseum är den absolut mest populära.

Hur många turister besöker Rom varje år? Ett vanligt år då det inte är en pandemi, OS eller något annat stort evenemang i Rom brukar det vara ungefär 30 miljoner turister som besöker staden. När är det minst turister i Rom? Många anser att det är bäst att besöka Rom i april-maj eller i oktober-november, inte minst då det oftast är just då som det är minst turister i staden.

Under vilka månader är det stor chans att få bra väder? Sommaren i Rom kan bli olidligt varm. Därför är det bäst att åka dit på våren eller hösten då det vanligtvis fortfarande är varmt i luften och hyfsat bra väder men ändå väldigt behagligt att vistas där.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Krymper Trä På Längden?

Är Rom en säker stad?

Som i alla stora städer är Rom en säker stad. Dock bör du vara försiktig sent på natten i de mindre exploaterade kvarteren.
Visa hela svaret

Hur länge har Rom varit Italiens huvudstad?

Rom, italienska Roma, huvudstad i Italien och regionen Lazio; 2,9 miljoner invånare (2018). Rom har vuxit (17 av 117 ord) Vill du få tillgång till hela artikeln? Rom fick en kristen församling redan på 50-talet e.Kr. Församlingen hade länge en orientalisk karaktär; först i slutet av 300-talet övergick den definitivt till latin som gudstjänstspråk.

Redan under (29 av 207 ord) Näringslivet präglas av handels- och servicesektorerna, administration och turism snarare än av tillverkningsindustri. Vid sidan av sin (17 av 118 ord) Rom är tillsammans med Milano Italiens ledande transport- och kommunikationscentrum. Vid (11 av 76 ord) (För konsten i antikens Rom, se romersk konst,) Många kyrkor i Rom är senantika byggnader som har omgestaltats senare; de innehåller ofta betydande måleri och mosaiker från både senantiken och medeltiden, såsom San Lorenzo fuori le (36 av 252 ord) Stadsbilden har sedan antiken präglats av två faktorer: läget vid Tibern och de s.k.

sju kullarna, där den äldsta bebyggelsen uppträdde. Först efter utropandet av Rom som Italiens huvudstad 1871 har stadsplanen kommit att sträcka sig utanför det område som innesluts av Aurelianusmuren från 270-talet e.Kr., och trots anläggandet av en motorringled under 1960-talet präglas Roms trafikflöde ännu till stor del av de antika vägarna.

Under de etruskiska kungarnas herravälde (500-talet f.Kr.) började den ofta sanka marken mellan kullarna att (80 av 719 ord) Kulturlivet i Rom präglas av tre avgörande faktorer: att Rom inte blev Italiens huvudstad förrän 1871, att det inom sina gränser hyser Vatikanstaten samt, viktigast, dess antika historia.

Rom har alltså inte haft århundraden på sig för att dra till sig de kulturinstitutioner som en gammal huvudstad normalt förlänas med. Å andra sidan ger det antika arvet och tillgången till de enorma musei- och boksamlingar som Rom och Vatikanen kan erbjuda ändå staden en ställning som ett av Europas främsta (80 av 593 ord) (1 av 1 ord)
Visa hela svaret

Hur länge lagras Rom?

Lagring och blandning påverkar smak – Lagringstiden för rom varierar från bara några månader på fat till flera år, V issa stilar ligger bara en tid på rostfria ståltankar. Ofta är lagringen kort are än för annan sprit eftersom det varma, fuktiga klimatet skyndar på mognadsprocessen.

Ett års lagring i Västindien motsvarar ungefär tre år i Skottland. Däremot är det inte ovanligt att rom som producerats i Västindien fatlagras någon helt annanstans – som i Europa. R om som fatlagrats länge brukar få namn som Reserva eller Añejo eller en siffra som kan ange hur många år den lagrats – även om d et saknas internationella regler för åldersangivelse för rom,

Ett års lagring i Västindien motsvarar ungefär tre år i Skottland. Smaken på rom handlar mer om hur den är blandad än lagringen i sig : tillverkarna sätter ofta ihop olika årgångar och lagringsstilar för att vara säkra på att uttrycket är detsamma år efter år.
Visa hela svaret

Hur länge varade Rom?

Den romerska republiken varade mellan 509 f.Kr – 31 f.Kr. Rom styrdes då av två konsuler, som till sin hjälp hade en rådgivande församling, senaten. År 31 f.Kr inleddes den s.k. kejsartiden då romarriket hädanefter styrdes av enväldiga kejsare. Romerska republikens valspråk: Senatus Populusque Romanus (SPQR). Senaten och det romerska folket. Förkortningen betecknade först den romerska republiken och därefter det romerska riket under de romerska kejsarna. År 509 f.Kr fördrevs den sista etruskiske kungen.

Rom gjordes till republik, en stat där folket väljer sina ledare. Det var de hårdföra romerska bönderna och en del rika stadsbor som hade makten. De kom att kallas patricier, ett ord som är släkt med latinets pater som betyder “fader”. I folkförsamlingen stiftade patricierna sina lagar och dömde. Där hade de olika rösträtt beroende på hur rika de var.

De rikaste hade flest röster, men betalade också mest i skatt och stod i främsta ledet i hären.
Visa hela svaret

Vad byggdes det första Rom?

Italiens huvudstad Rom ligger ungefär mitt på Italiens västkust ( se karta ). Väster om staden ligger Medelhavet och i öster reser sig berg. Floden Tibern rinner genom staden. Rom är den äldsta av Europas huvudstäder. Stadens historia omfattar 3000 år. På 500-talet f.Kr började romarna bygga ett stort torg som fick namnet Forum Romanum.

 • Ordet “forum” betyder just “torg”.
 • När romarriket var som störst (ca 117 e.Kr, se karta ) fanns det massor av tempel och vackra byggnader runt torget.
 • Med tiden förföll torget och idag finns det bara ruiner kvar på platsen.
 • Rom var centrum i det romerska imperiet.
 • På kejsar Augustus och Neros tid (under det första århundradet e.Kr) uppfördes en mängd praktbyggnader.

Rom var redan då en miljonstad. Att vandra omkring i den gamla delen av Rom är som att vandra genom historien. Det finns mängder med sevärdheter i staden från olika tidsepoker. En av de största sevärdheterna är Pantheon som grundlades år 27 f.Kr till de sju planetariska gudarnas ära och byggdes om av kejsar Hadrianus år 110 e.Kr.

Utifrån ser Pantheon ut som ett tempel, men inne i byggnaden står man i ett runt rum med en stor kupol. Ljuset kommer från en öppning i taket. Det kan regna och snöa in och vattnet rinner ned i en liten brunn under golvet. Den enorma kupolen har sedan urminnes tider tjänat som förebild för kupolbyggare.

Det kanske mest kända minnesmärket från antikens Rom är amfiteatern Colosseum som har formen av en ellips som är 86 meter lång och 54 meter bred. Colosseum kunde ta emot 50 000 åskådare. Byggnaden invigdes år 79 e.Kr och festligheterna pågick i hundra dagar.

 • Redan under denna invigning dödades tusentals djur och hundratals människor, vilket snabbt gjorde arenan till den mest bloddränkta platsen i världen på sin tid.
 • På Tiberns västsida dominerar Vatikankvarteret ( Vatikanstaten ) med Peterskyrkan, Peterplatsen och Vatikanpalatset med trädgårdar.
 • Området är erkänt som en självständig stat sedan 1929.

Rom har länge varit centrum för förvaltning, handel, kultur och kommunikationer. Staden har goda kommunikationer med omvärlden. Här hittar du material som handlar om Italiens huvudstad Roms historia, Uppdaterad: 25 november 2022
Visa hela svaret

Vilket är delades Rom?

År 395 delades riket i två delar, Västrom och Östrom. Västrom styrdes från Rom medan Östrom styrdes från Konstantinopel.
Visa hela svaret