Byggarbete på natten – Buller från byggarbetsplatser utomhus vid bostadsfasad bör inte överstiga 45 dBA ekvivalent och 70 dBA max klockan 22.00–07.00. Inomhus med stängda fönster bör ljudnivån inte överstiga 30 dBA ekvivalent och 45 dBA max. det innebär i praktiken att inga bullrande moment får utföras klockan 22.00–07.00.
Visa hela svaret
Contents
Vilka tider får byggarbete pågå?
Får byggarbeten på ett hyreshus pågå varje dag i veckan och har man som hyresgäst då rätt till nedsättning av hyran?
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!Jag tolkar din fråga som att du undrar om byggarbeten på ett hyreshus får pågå varje dag i veckan och om man i sådana fall som hyresgäst har rätt till en hyresreducering. Fasadrenoveringen:
Det finns ingen lag som reglerar hur mycket och under vilka tider det får bullra från en byggarbetsplats. Det finns dock allmänna råd och riktlinjer från naturvårdsverket om vad som gäller vid buller från byggarbetsplatser. Generellt sett får byggarbeten ske i stort sett dygnet runt.
Bullret får dock inte vara lika högt alla tider på dygnet. De tidpunkter på dygnet när högre ljudnivåer tillåts är mellan kl.07-19 på vardagar. Även på helger får man starta kl.07.00 men då är det något lägre ljudnivåer jämfört med vardagar som är tillåtna. Om du vill ha mer detaljerad information kan du gå in på naturvårdsverkets hemsida och läsa deras.
Hyresreducering: I hyreslagen finns regler om hyresreducering, alltså nedsättning av hyran. Enligt hyreslagen har hyresgästen rätt till nedsättning av hyran om lägenheten inte kan användas för det avsedda ändamålet, alltså att det föreligger en brist i lägenheten,
Om lägenheten alltså inte är fullvärdig ska inte hyresgästen behöva betala full hyra Att en hyresgäst inte kan befinna sig i lägenheten på grund av oväsen från en byggarbetsplats eller att ljusinsläppet minskas på grund av ett bygge skulle kunna utgöra en brist. Hyreslagen stadgar även att om hinder eller men i hyresrätten har uppkommit kan hyresgästen få nedsättning av hyran,
Hinder och men kan till exempel handla om störningar, såsom ljud eller ex minskat ljusinläpp, på grund av arbete som din hyresvärd utför på fastigheten. Man måste dock, som boende i ett tätbebyggt område, tåla störningar i viss utsträckning. Alla störningar från till exempel en byggarbetsplats anses alltså inte utgöra brist, hinder eller men i nyttjanderätten.
- Sammanfattat svar: Hyresvärden har alltså rätt att fasadrenovera huset varje dag i veckan men i begränsad utsträckning under helgdagar och under vissa timmar på dygnet.
- En hyresgäst om utsätts för dessa störningar kan ha rätt till nedsättning av hyran,
- Om hyresgästen har rätt till viss nedsättning av hyran blir en bedömning i det enskilda fallet av arten och omfattningen av störningarna.
Detta är en objektiv bedömning vilket innebär att man måste ta hänsyn till vilka typer av störningar en hyresgäst i en lägenhet av aktuellt slag normalt utsätts för. Hoppas du fick svar på din fråga! : Får byggarbeten på ett hyreshus pågå varje dag i veckan och har man som hyresgäst då rätt till nedsättning av hyran?
Visa hela svaret
Hur sent får man väsnas i villaområde?
Störning från ljud – Visa hänsyn mellan kl.21:00 – 08:00, Det skall vara helt tyst efter kl.22:00 och denna tid bör gälla både inom och utomhus. Det är inte okej att väsnas och skrika på gården så alla grannar väcks tidig på morgonen eller på natten. Oavsett om det är vuxna som har fest eller om det är barn som leker.
Du som förälder är ansvarig att se till att dina barn inte stör. Våra hus är byggda av betong och vissa ljud fortplantar sig lätt mellan våningar och portgångar. I en del lägenheter har grannen sitt sovrum vägg i vägg med ditt vardagsrum eller så har du en uteplats som ligger precis under någons sovrum och då kan du behöva anpassa ljudvolym på röster, tv osv så att du inte stör.
Om du vill titta på film sent kan ett tips vara att köpa trådlösa hörlurar och koppla till Tv:n. Om man som grannar inte kommer överens om störningarna, upprätta störningslistor med datum, klockslag och typ av störning. Varje boende måste skriva sin egen störningslista, eller ring Bevakningstjänst telnr 08-551 156 77.
Visa hela svaret
Hur länge får man hamra på kvällen?
Spika och borra – Du får inte spika, borra eller utföra andra störande arbeten i din lägenhet klockan 20.00-07.00 vardagar samt 20.00-10.00 lördag, söndag och andra helgdagar.
Visa hela svaret
Hur sent på kvällen får man renovera?
Att spika och borra eller utföra renoveringsarbete i sin lägenhet är ibland nödvändigt. Försök hålla er till att renovera mellan kl 08-22 på vardagar och mellan kl 10-21 på lördagar och söndagar.
Visa hela svaret
När ska det vara tyst på kvällen?
Informera grannar – Om du ska ha en fest med många gäster är det klokt att i god tid meddela det för grannarna. Man brukar säga att det finns en oskriven lag som säger att det ska vara tyst mellan klockan 22.00 och 07.00. Det är viktigt att komma ihåg att man för den skull inte ska behöva smyga på tå för att man bor i ett flerfamiljshus eller för att grannen arbetar nattskift. Använd sunt förnuft.
Visa hela svaret
Får man lov att duscha efter 22?
Duscha och bada är skönt. För grannarnas skull, undvik detta mellan klockan 22.00 – 06.00. Brus i vattenrören kan vara ganska störande.
Visa hela svaret
Kan man polisanmäla grannar som stör?
Så agerar du vid ordningsstörningar –
Kontakta i första hand nödnumret 112 vid ordningsstörningar på allmän plats. Låt bli att försöka hantera situationen själv, om det inte är säkert. Polisen avgör hur situationen ska hanteras. Ibland räcker det med att polisen pratar med förövaren, för att ordningen ska återställas. Då störningen inträffar på privat område kan du gå till din granne för att diskutera det som stör i dennas beteende. Meddela disponenten vid behov. Ring nödnumret 112 om du bedömer att du inte kan hantera situationen själv. Om störningen upphör innan polisen anlänt till platsen ska du meddela nödnumret 112 om detta, så att polisen inte kommer till platsen i onödan.
Mer information om övervakning av ordning Ordningslagen i Finlex
Visa hela svaret
När är det okej att ringa störningsjouren?
När kan man ringa störningsjouren bostadsrätt? – Generellt sätt finns det inga regler när du får ringa störningsjouren. Du kan helt enkelt ringa när du anser att du upplever dig bli störd. Det finns med andra ord inga tidsgränser som anger att du ska stå ut med störningar efter en viss tid eller liknande. Störd är någonting som man kan bli alla tider på dygnet.
Visa hela svaret
Hur länge får man vara högljudd?
Du ska alltid undvika att störa dina grannar. Avstå från högljudda aktiviteter klockan 20.00–07.00 på vardagar och 20.00–10.00 under helger och helgdagar. Undvik störande vattenspolning alla dagar klockan 23.00–06.00. Läs gärna våra trivselregler
Visa hela svaret
Får man borra kl 21?
Detta behöver du tänka på om du vill fixa själv i lägenheten: Får jag borra och spika? Du får borra i väggar för att hänga upp tavlor, platt-tv i normal omfattning. Om du borrat väldigt många hål anses det som onormalt slitage och du blir återställningsskyldig, vilket innebär att rummet måste målas om.
- Även enstaka hål ska fogas igen när du flyttar.
- Om det inte sker kan du bli ersättningsskyldig för återställningen av lägenheten.
- OBS! Ingen borrning i badrum är tillåtet då det förstör tätskiket som skyddar mot fukt.
- Får jag sätta upp tunga saker på väggarna? Ja.
- Men du bör tänka på att du kan bli återställningsskyldig, om det du sätter upp kräver många eller stora infästningar.
Återställningsskyldighet betyder att du ska återställa väggen som den var innan du satte upp dina tunga saker. Hör gärna av dig till serviceanmälan på Mina sidor, om du är minsta osäker, så kan vår personal bedöma om det du vill sätta upp är lämpligt att sätta upp just på den vägg du vill.
- Får jag måla om och tapetsera? Ja det är tillåtet att måla och tapetsera om, men det ska utföras fackmannamässigt.
- Det innebär bland annat att du inte ska kladda ner lister eller i taket.
- Du bör också använda dig av neutrala färger, annars kan du få måla om igen när du flyttar, eller att du blir ersättningsskyldig när du flyttar.
Om du är minsta osäker på om det du ska göra är tillåtet i en hyreslägenhet, vänligen hör av dig via serviceanmälan Mina sidor, Då återkopplar kollegor som jobbar med just din fastighet till dig kring din fråga. _ STÖRNINGAR Vi vill att de som bor hos oss ska trivas och komma överens.
- Därför är det viktigt att visa hänsyn dygnet runt, men det är extra viktigt sena kvällar, nätter och tidiga morgnar, 22.00-08.00.
- Det är inga specifika tider som styr – utan hänsyn till att inte störa sina grannar. Borra eller spika Om du vill spika eller borra – försök att göra det på tider där det inte stör dina grannar.
Om det ska göras ett större arbete i din lägenhet, knacka gärna på hos grannen och kolla när det kan passa att göra ett större jobb. Undvik också till exempel att dammsuga, tvätta eller duscha sent på kvällen. Håll nere volymen på musik även på dagtid.
- Störningar Blir du störd, så ta i första hand kontakt med din störande granne direkt.
- Om grannen ändå inte upphör att störa dig, kontakta vår personal lokalt genom att göra en serviceanmälan,
- Exempel på störningar kan vara: · Någon spelar musik på mycket hög volym · En hund skäller högt och länge · Någon duschar eller tappar vatten mitt i natten · Någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen · Någon använder tvättmaskin nattetid Fest Prata gärna med dina grannar i god tid om du ska ha fest, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn.
Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att nattsömnen inte störs. Tänk också på att du som lägenhetsinnehavare har ansvar för att dina gäster inte stör grannarna. Om störningarna inte upphör Om du varit i kontakt med din granne och störningar fortsätter – för att säkerställa ev.
Visa hela svaret
Vad räknas som störande ljud i lägenhet?
Allmänna råd om buller inomhus – Som vägledning till bedömningen om lägenheten ska anses fullt användbar kan man bland annat använda sig av Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus. Ett riktvärde är att för buller inom fastigheter, främst i sovrum och vardagsrum rekommenderar Socialstyrelsen att följande riktvärden inte överskrids: för maximalt ljud (= ljud som är sällan förekommande) är gränsen 45 decibel och för ekvivalent ljud (=ljud som är ofta förekommande) är gränsen 30 decibel.
Visa hela svaret
Får hyresvärden renovera på helger?
Renoveringstider Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Frågor om tider och när det ska vara tyst i huset handlar om sunt förnuft. Man får inte störa sina grannar oavsett vilken tid på dygnet det är. Vanligtvis sker en renovering under en begränsad tid och en del störande ljud är i ofrånkomliga.
- Givetvis ska man få renovera både på vardagar som på helger.
- Om det finns ordningsföreskrifter (riktlinjer för renovering) i bostadsrättsföreningen fungerar dessa endast som rekommendationer.
- Det finns inget i lagen som säger att man kan bli vräkt eller dylikt om man inte följer dessa.
- Man kan i princip renovera vilka tider man vill.
Styrelsen får inte använda några sanktioner för att hindra er. Men det är viktigt att tänka på att det är olämpligt att slipa, borra i flera timmar utan uppehåll eller göra sådant som kan vara störande tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Styrelsen kan alltså inte bestämma att ni endast får “borra upp tavlor” på helgerna.
Högt oljud är som sagt ofrånkomligt när man renoverar och det finns ingenting som säger att man inte får renovera på helger. Ett sätt att slippa konflikter är att prata med grannarna och visa hänsyn. Kanske genom att sätta upp en lapp i porten och informera om att ni ska renovera och hur lång tid det kan beräknas ta.
Om man ber om förståelse för att det kan bli störande under en period så har man ökat toleransen från början! Lycka till med renoveringen! Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Annars är du välkommen att höra av dig till mig på [email protected]! Vänliga hälsningar, : Renoveringstider
Visa hela svaret
Vilken tid får man börja tvätta i lägenheten?
Trivselfrågor – Tänk på att ditt golv är din grannes tak och att ni har gemensamma väggar. Det är därför viktigt att du inte låter tv och radio stå på för högt, att du inte går med skor med hårda sulor inomhus, eller gör någonting annat som är störande.
- Tiden för nattvila är mellan 22.00 och 07.00.
- Då ska det vara lugnt och tyst.
- Tänk även på dessa tider om du har egen tvättmaskin i din lägenhet.
- Ljudet från centrifugen sprider sig lätt i huset.
- Om du ska utföra störande arbeten i din lägenhet som t.ex.
- Borra i betong, slipa golv eller spika är det tillåtet mellan 07.00-20.00 vardagar och mellan 09.00-18.00 på lördagar, söndagar och helgdagar.
När du skall ha fest i lägenheten meddelar du grannarna innan och visar hänsyn. Undvik att röka under fläkten inomhus då röken går direkt in till dina grannar.
Visa hela svaret
Hur länge är ett svartbygge?
Preskriptionstid bygglov – Är svartbygget äldre än tio år är det däremot inte längre ett svartbygge, då har det olovliga bygget blivit preskriberat. Efter tio år får kommunen inte utdela en påföljd eller göra ett ingripande, som det heter i lagen. Med andra ord kan de inte tvinga dig att riva eller att betala en avgift.
Visa hela svaret
Hur tidigt får byggarbetare börja jobba?
Det är således den som äger/disponerar fastigheten som är ansvarig för att inga störande ljud förekommer innan 07.00. Detta innebär att man som ägare/disponent av fastighet kan kräva av hantverkare att inte börja innan 07.00, om arbetet medför störande ljud. Gäller det vägarbeten/snöröjning osv.
Visa hela svaret
Hur länge får man renovera?
Regler för renovering Allmän information om renoveringar! Både bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsföreningen har rätt att renovera sina respektive utrymme såsom lägenheter och lokaler t.ex. tvättstugor och balkonger. Du har även rätt att utföra arbeten under helger.
Detta styrs av lagar och regler. Vill du veta mer om dessa kontakta Samhällsbyggnads-förvaltningen (telefonnummer: 0455 – 30 30 00). Vid renoveringar gäller följande: · Vardagar skall de mest bullriga arbetena begränsas (borrning, bilning, slipning, snickeriarbeten osv.) mellan 07.30-19.00. · Du får utföra mindre jobb (målning, tapetsering och spackling osv.) fram till klockan 22.00, efter det skall det vara lugnt/tyst.
· Under helger skall arbetena utföras mellan 9.00-16.00, därefter det skall det vara lugnt/tyst. · Söndagar och helgdagar är reserverade för mindre jobb som EJ är bullriga. · Rivning av väggar och byte av köksfläkt får inte ske utan styrelsens godkännande.
· Vid rivning i bärande vägg krävs bygglov · Renoveringar får max pågå under 3 veckor. Därefter krävs styrelsens skriftliga tillstånd. Skall du renovera din lägenhet, sätt upp ett informationsblad i trappuppgången så att dina grannar vet vad som är på gång och kan se hur lång tid det tar! Skriv gärna dit ditt telefonnummer, så att de boende i trappuppgången kan nå dig.
Byte av köksfläkt så s kall det vara av typ alliance fläkt En alliance fläkt har ett spjäll som stängs när den står på normal ventilation, (där man har ett grundflöde injusterat ) som öppnas mekaniskt eller elektriskt (beror på vilken modell) när du startar köksfläkten.
Visa hela svaret
När slutar byggarbetare?
Gäääsp . varför måste byggjobbare börja jobbet när många andra fortfarande slumrar sött? Vi tittade bakåt i tiden i jakten på svar. Tidig frukost hos rörmokaren Amilia Hök Felleson. Foto: Anna Bredberg Varför börjar vi så tidigt? På bygget råder en lite annan rytm än i det övriga samhället. Länge gällde arbetstiden kvart i sju till fyra. – Kvart i sju skulle bodtomten ha kaffet klart när folk kom till jobbet.
Det var en som skötte förråd och hjälpte till, ofta en gammal byggnadsarbetare som inte hade orken kvar, ett slags hustomte, berättar Håkan Olander, tidigare chefredaktör på tidningen Byggnadsarbetaren. De tidiga morgnarna går att spåra till arbetarrörelsens barndom. – Min minnesbild av gamla avtal är att det varit så i minst 80 år, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
En orsak är att vi vill jobba under dygnets ljusa timmar. Det kanske inte har så stor betydelse på sommaren, men på hösten och vintern har det ju det. Lars-Göran Holmström i Stockholm kliver up 04.27. Foto: Anna Bredberg Jag är inte pigg – men jag gör min plikt. Läs mer: Lars-Görans morgonrutin tar sju minuter Regleringen stadgas troligen i något gammalt avtal med byggmästarna. – Det fanns en gemensam arbetsmoral för ackordsarbetet.
- Man ska hålla i gång och jobba och ackorden ska ge överskott, grundat i avtal mellan byggmästarna och fackliga förtroendemän, säger Håkan Olander.
- Journalisten Mikael Nyberg, som har skrivit flera böcker om striden mellan arbete och kapital, spårar morgonarbetet till arbetarrörelsens barndom.
- Det var inte bara byggnadsarbetare som började tidigt när arbetsdagen var 10–12 timmar lång.
– De tidiga dagarna hänger kanske kvar från tiden före åttatimmarsdagen. Facken valde att kapa i andra änden när de fick igenom arbetstidsförkortningarna. Torbjörn Hagelin är själv gammal träarbetare. Han gick ut i produktion år 1978 och har jobbat på Peab, BPA och Skanska i Stockholm och på Gotland. Amilia Hök Felleson i Gävle kliver up 05.00. Foto: Anna Bredberg Jag började med 05.30, sedan har det bara blivit tidigare. Nu har jag accepterat att 05.00 är helt okej. Läs mer: Amilia klämmer in träning varje morgon. Under många år har alltså omkring sju till fyra varit standard på bygget.
Med Byggavtalet 2010, som Torbjörn Hagelin var med och förhandlade fram, öppnade parterna för förändring. Sedan dess har tiderna luckrats upp ytterligare. Enligt senaste avtalet från 2020 kan den ordinarie arbetstiden tidigast förläggas från klockan 05.00 och sluta senast 24.00. – Arbetsgivaren har velat ha det så och det har flyttats lite varje avtalsrörelse.
Numera kan man ju även jobba lördag–söndag, men det kräver en överenskommelse med laget, säger Torbjörn Hagelin. Om arbetsgivaren och de anställda inte kommer överens inträder den så kallade stupstocken. Då blir det traditionella arbetstider, vilket innebär att arbetet ska utföras måndag till fredag mellan 06.30 och 17.30.
I avtalet 2010 var spannet 06.45–16.00, så även där har det gått mot ökad flexibilitet – och något tidigare morgnar. Torbjörn Hagelin upplever att det fortfarande i regel är sju till fyra som gäller. Bilden bekräftas av Skanska: – Det är mycket vanligt att arbeta 07–16, säger kommunikatör Olof Rundgren.
En del arbetsplatser arbetar lite längre dagar måndag–torsdag för att sedan arbeta en kortare fredag. Ligger man ute på traktamentsjobb brukar måndag–torsdag tio timmar per dag vara vanligt. Oliver Wittfjord i Helsingborg kliver upp 06.40. Foto: Anna Bredberg Det är jobbigt första halvtimmen men när man väl sitter i firmabilen är det mycket lättare. Läs mer: Oliver börjar dagen med en dubbelsnus Samma gäller på NCC där det vanligaste är att man arbetar mellan 07.00–16.15 inklusive raster.
- Men det finns möjlighet att förlägga tiden inom kollektivavtalets ramar.
- Det tycker vi är bra, då någon kanske behöver hinna lämna på dagis som inte öppnar förrän 07.30, säger Anna Rasin på företagets presstjänst.
- Det är upp till varje enskild arbetsplats inom NCC att förlägga arbetstiden så att det passar personal och projekt, och det är något som görs tillsammans.
Tiderna fyller flera praktiska funktioner. – Generellt skulle jag säga att vi som kategori människor är morgonpigga, vi som jobbar i den här branschen. Och det är betydligt bättre att börja tidigt, det är lättare att jobba i dagsljus än med strålkastare, säger Torbjörn Hagelin.
Visa hela svaret