Säkerhetsavstånd vid byggande intill järnväg Du är här: Generellt bör ny bebyggelse inte tillåtas inom ett område på 30 meter från järnvägen, (räknat från spårmitt på närmaste spår). Ett sådant avstånd ger utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka, och det möjliggör en viss utveckling av järnvägsanläggningen. Generella råd om avstånd till järnvägen för olika typer av verksamheter. Avstånden som anges utgör inte fasta regler utan verksamhetens lokalisering är en bedömningsfråga från fall till fall. Linjerna i figuren har därför streckats. Trafikverket anser att parkeringsplatser bör anläggas minst 15 meter från järnvägen (räknat från spårmitt på närmaste spår).
Ett längre avstånd eller någon form av skydd kan behövas vid högtrafikerade banor och om tågen bromsar in vid den aktuella platsen. Körytan inom parkeringsområdet kan anläggas 10 meter från spårmitt, För uppförande av parkeringshus och parkeringsdäck gäller generellt ett avstånd av minst 30 meter från järnvägen.
Mindre garage och carportar kan anläggas närmare järnvägen. Ett avstånd på minst 15 meter rekommenderas dock för att klara uppförandet samt framtida underhåll. Läs mer om utformningskrav i VGU och om lokalisering av parkering För verksamheter som kan finnas inom 30 meter från järnvägen är det viktigt att man tar hänsyn till elsäkerheten. Säkerhetsavstånd för byggnader. Källa: ELSÄK-F Magnetfältet från järnvägen är omkring 0,1 μT vid ett avstånd av cirka 20 meter från järn- vägen när inget tåg är i närheten. Det är den grundnivå som normalt finns i bostäder och kontor. Detta är ett medelvärde.
När ett tåg är i närheten ökar styrkan något, och denna ökning kan påverka känslig utrustning. Ligger byggnaden längre bort än 20 meter från järnvägens kontaktledning är dock magnetfältet från järnvägen generellt så svagt att störningar på utrustning är ovanliga. Minsta tillåtna avstånd mellan en väg och en järnväg anges i Trafikverkets standard – Infrastrukturprofiler “Krav på fritt utrymme utmed banan, TDOK 2014:0555 Banöverbyggnad “.
Avståndet är dels ett tvingande minimiavstånd beroende på elsäkerheten och det fria utrymmet som krävs för järnvägstrafiken, dels ett av avstånd som beror på hastigheten på vägen och järnvägen. Det största värdet av minimiavståndet och det hastighetsberoende avståndet ska väljas.
fritt utrymme utmed banan som krävs för järnvägstrafiken krav på elsäkerhet snöröjningsutrymme risk för avkörning eller urspårning risk för lossnande is från tåg höjdskillnad mellan väg och järnväg hastighet på väg respektive järnväg.
Contents
Vad händer när en väg eller järnväg byggs?
Ett väg – eller järnvägsprojekt kan även påverka enskilda vägar. Det kan behövas en ny enskild väg, eller en enskild väg behöver byggas om. Detta hanteras av lantmäterimyndigheten efter ansökan från Trafikverket. När en väg eller järnväg ska byggas ställer Trafikverket krav på dem som ska bygga (entreprenörerna).
Visa hela svaret
Kan järnvägar ersätta?
‘ Fastighetsägaren har rätt till ersättning för mark som Trafikverket tar i anspråk vid ett väg- eller järnvägsbygge och för de flesta skador som uppstår i samband med byggandet.’ Reglerna om ersättning finns i väglagen respektive lagen om byggande av järnväg.
Visa hela svaret
När krävs järnvägsplan?
4 kap. Inlösen och ersättning – 1 § Den som i enlighet med en gällande järnvägsplan skall bygga en järnväg som tillgodoser ett allmänt transportbehov får lösa sådan mark eller sådant utrymme som enligt planen inte endast tillfälligt skall användas för järnvägsändamål.
Besväras sådan mark eller sådant utrymme som får lösas enligt första stycket av särskild rätt, får rättigheten lösas. Lag (2005:944),2 § Om fastighetsägaren begär det, skall den som i enlighet med en gällande järnvägsplan skall bygga en sådan järnväg som avses i 1 § lösa sådan mark eller sådant utrymme som enligt planen inte endast tillfälligt skall användas för järnvägsändamål.
Lag (2005:944),2 a § En fastighet eller del av fastighet ska på fastighetsägarens begäran lösas in även om det ännu inte finns någon gällande järnvägsplan om 1. det är sannolikt att fastigheten kommer att behövas för järnvägsändamål, och 2. det finns synnerliga skäl för att få fastigheten eller del av denna inlöst.
Lag (2012:440),3 § Om tillstånd enligt 3 kap.2 § vägrats, är fastighetsägaren och innehavare av särskild rätt till fastigheten berättigade till ersättning av den som avser att bygga järnvägen för den skada de lider på grund av att pågående markanvändning avsevärt försvåras inom berörd del av fastigheten.4 § Den som avser att bygga en järnväg ska ersätta skador till följd av åtgärder som avses i 3 kap.1 § och skador till följd av att mark eller annat utrymme tagits i anspråk enligt 3 kap.3 eller 3 a §.
Järnvägens infrastrukturförvaltare ska ersätta skador till följd av åtgärder som avses i 3 kap.4 §. Lag (2012:440),5 § I mål om inlösen och ersättning ska expropriationslagen (1972:719) tillämpas, i den mån avvikande bestämmelser inte meddelas i denna lag.
Visa hela svaret
Vem äger järnvägen?
Sveriges järnvägsnät består av cirka 15 600 kilometer spår. Av detta förvaltar Trafikverket infrastrukturen för cirka 14 200 kilometer. Den allra största delen av järnvägen är elektrifierad, omkring 80 procent.