Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel?

Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel
Golvspackel – Golvspackel är som regel snabbhärdande och torkar alltså betydligt snabbare än väggspackel, på 15-30 minuter. Denna typ av spackel måste som regel tåla större påfrestningar. Med golvspackel kan du jämna till ytan, men också bygga upp fall när detta krävs.

 • Du bör som regel inte lägga tjockare skikt än ca 2 cm åt gången.
 • För golv finns det dessutom självutjämnande spackel, s.k.
 • Flytspackel.
 • Detta spackel är flytande och används till exempel när du ska få ett slitet cementgolv helt jämt.
 • Den flytande massan hälls ut på golvet och fördelas sedan försiktigt med en mycket bred spackel.

Våtrumsspackel är ett särskilt utprovat material avsett för våtutrymmen. Du bör alltid använda denna typ av spackel när du arbetar i våtutrymmen, som badrum, tvättstuga etc. Materialet bidrar tillsammans med andra våtrumsmaterial till att hålla fukt och mögel på avstånd.
Visa hela svaret

Hur mycket kan man spackla?

Spackla gipsskivor – Om du har satt upp gipsskivor behöver du endast spackla skarvar och skruvskallar. Skär gärna till kanterna där gipsskivorna möts så att de vassa ändarna försvinner och ta bort eventuellt skadat gips. Se till att skruvskallarna inte sticker upp ovanför gipsskivan.
Visa hela svaret

Hur tjockt lager kan man spackla?

Så spacklar du en ojämn vägg helt slät Det är mycket enklare att spackla ojämna väggar med gipsputs istället för med vanlig spackelmassa. Med spackel kan du bara lägga på några millimeter tjockt lager. Lägger du på ett tjockare lager kommer materialet att krympa när det torkar.
Visa hela svaret

Hur mycket spackel per kvm?

Materialåtgång: Bredspackling vid 1 mm skikttjocklek ca 1 liter/m2. Skarvspackling ca 0,3 l/meter skarv vid tre ggr spackling.
Visa hela svaret

Hur många gånger spackla gipsvägg?

Påspackling – För att få ett jämnt och snyggt resultat bör du spackla minst två gånger. Mellan omgångarna måste du låta spacklet torka ordentligt. Följ anvisningarna på förpackningen. Se till att kontrollera spacklet efter rekommenderad torktid, då det ofta krymper och sjunker in en aning när det torkar.

Spacklar du på t.ex. gips och spånskivor så behöver du förstärka skarvarna med pappersremsor. När du har slipat bort överflödigt spackel med sandpapper kan du dessutom behöva spackla ytterligare en gång. Var inte rädd för att spackla en extra gång om ytan består av stora hål. Hellre en till spacklingsomgång än ojämna kanter.

Tänk på att ju bättre förarbete du gör, desto bättre blir slutresultatet.
Visa hela svaret

Vad händer om man spacklar för tjockt?

Spacklar för tjockt – Målarna lägger alltid tjocka lager spackel på väggen om de bredspacklar. Däremot drar de riktigt hårt med spackelspaden så spacklet följer med bort. Kvar blir bara ett tunt lager spackel över väggen med lite tjockare partier i håligheter och gropar. Lägger du ett tjockt lager kommer det inte torka helt vilket gör att tapeten riskerar att bli bubblig.
Visa hela svaret

Hur djupa hål kan man spackla?

Nytt lättspackel för reparation av sprickor och djupa hål Pressmeddelande – 3 Oktober 2014 10:30 Sika Filler One Strike Maxi – lättspackel som tar bort sprickor och hål i väggar Applicera med lätthet, fyll upp till 7,5 cm djupa hål och det torkar på 30 minuter.

Sprickor i väggar är alltid fula. Ingen tycker om att sprickor förekommer, men de flesta är bara ytliga som orsakats av att huset expanderar och drar ihop sig på ett naturligt sätt. Sprickor kan även uppstå från det naturliga åldrandet av ett hem, från att man tar bort skåp eller tavelramar samt strukturella problem eller brister i grunden av byggnaden.

För det mesta är dessa sprickor ofarliga och kan dekoreras över. Och reparera dem kan vara otroligt enkelt. Vi vet hur. Du kan på ett enkelt sätt reparera fogar eller få sprickor eller hål att försvinna. Med Sika Filler One Strike Maxi (450 ml) för inomhusbruk kan du fylla sprickor och luckor mycket lätt och snabbt.

Produkten är ett lättspackel för reparation av ett stort antal ytor före målning eller tapetsering. Baserat på lättpolymerspackel med hög hållfasthet, utklassar produkten konventionella spackel i de flesta applikationer. Du använder en spatel och sprider produkten horisontellt eller vertikalt och fyller hela sprickan i ett steg.

Eftersom det är ett mycket lätt spackel, kan du utan problem applicera den högt upp och den kommer inte att rinna eller sjunka undan. Vad kan repareras? Sika Filler One Strike Maxi är idealisk för att reparera hål, sprickor och bucklor i gips, trä, tegel, sten och stuckatur.

 1. Förutom att fylla sprickor i väggar, kan du fylla luckor i pluggar, täcka hål i gipsskivor, reparera hål i tak, reparera repor på grund av friktion och fylla hål innan målning eller tapetsering.
 2. Torkar på bara 30 min.
 3. Ingen slipning behövs och efter utjämning av ytan tar det bara 30 minuter innan det torkar strålande vitt.
You might be interested:  Köpa Tomt När Måste Man Bygga?

Produkten kommer inte att krympa utan behåller sin form. Sedan kan du börja måla eller tapetsera direkt. Den kan målas över med de flesta lösningsmedelsbaserade och emulsionsfärger. Om du använder produkten utvändigt är det viktigt att måla över. Kan fylla hål på upp till 7,5 cm djup.

Sika Sverige ABVi utvecklar och levererar kemiska specialprodukter och know-how inom våra affärssområden; tak, golv, betongrenovering, industri, fog & lim, betong och vattentätning.Sika grundades i Schweiz 1910 och har under årens lopp utvecklat lösningar för bygg och industri som möjliggör banbrytande arkitekturprojekt och avancerade tekniska konstruktioner över hela världen.

Sika är en internationell koncern med omkring 16 200 anställda i över 80 länder. Sika Sverige AB etablerades 1950 och har i dag 70 anställda. : Nytt lättspackel för reparation av sprickor och djupa hål
Visa hela svaret

Kan man spackla stora hål?

Om det är stora hål bör du lägga på mer skum innan du spacklar. Sandspackelmassan läggs på i 2-5 mm tjocka skikt i sänder – inte mera.
Visa hela svaret

Måste man Grundmåla på spackel?

Så här lagar du hål och andra skador –

Börja med att gör hålet större och fasa kanterna något för att spacklet ska fästa ordentligt.Se till att ytan är ren och avlägsna damm samt löst material.Fyll med spackel, lite åt gången om skadan är stor tills hålet är fyllt – låt torka minst 30 min mellan varven.Fyll igen hålet helt och skrapa överflödigt spackel, låt torka i några timmar (minst 1 timme).När spacklet har torkat slipar du ytan jämn med slippapper, tänk på att ytan måste vara helt slät innan du målar, annars riskerar det att synas efter att färgen har torkat. Använd handen och känn om ytan är slät och saknar upphöjningar.Rengör ytan och avlägsna damm innan du målar.Redo för målning.Spacklade ytor ska målas två gånger. Grundmåla den spacklade ytan ett varv och låt torka i minst 30 minuter. Måla sedan hela ytan, gärna fram till närmsta skarv om det är möjligt.Slätstryk den målade ytan ett varv genom att rolla utan att ta ny färg.

Visa hela svaret

Måste man ha spackelremsa?

Spacklade gipsskiveskarvar skall ha oavbruten kontakt. Därför skall alla skarvar – även de i hörnen – ha spackelremsa. Alla fogar skall förstärkas med spackelremsa, även i hörnfogar där eventuella små rörelser tas upp.
Visa hela svaret

Hur mycket räcker 25 kg flytspackel?

Flytspackla med flytspackel & avjämningsmassor – Med vår produktväljare och mängdberäknare för golv kan du hitta rätt produkter på ett snabbt och enkelt sätt samt beräkna materialåtgång. Om man är osäker på hur mycket flytspackel som kan behövas under arbetet kan man räkna med att det kommer att behövas minst 1,8 kg pulver per kvadratmeter och millimeter tjocklek.

Om ett golv är exempelvis 1m² och ska spacklas 10 mm kommer det alltså att behövas ungefär 18 kg pulver. Om tanken är att lägga elektronisk golvvärme så brukar man rekommendera en flytspackelnivå på 15 mm och detta ska då vara från det minsta stället. Om det är vattenburen golvvärme är det antingen 15 mm ovanför själva slangen eller 30 mm flytspackel som gäller.

Kort sagt, tjockleken på flytspacklet beror på ens egna behov och hur man planerat att man vill ha det. Det finns inga produkter att visa i denna kategori. : Flytspackel & Avjämningsmassa – Flytspackel åtgång?
Visa hela svaret

Varför sjunker spackel?

Allt spackel sjunker ihop när det torkat. Spackla därför i flera omgångar. Låt spacklet ligga kvar ett tag på väggen innan du börjar släta ut det. Hur länge beror på hur mycket du lagt på, hur mycket underlaget suger samt hur varmt det är i rummet.
Visa hela svaret

Måste man spackla innerhörn?

Spackla hörn – den utltimata guiden – Anza Måleriverktyg

Använd alltid två, En mindre som får plats i hinken och en stor att ha spackel på. Tänk på att spacklet ska vara avsett för spackelremsor – exempelvis är vanligt mediumspackel för torrt. Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel När du kommer till ett innerhörn, där två väggar möts, behöver du en spackelremsa av papper. Remsorna är utvecklade för att sammanfoga gipsskivor och minska risken för sprickor. Lägg på spackel i hörnet med en, Vik remsan längsgående i 90 grader och tryck fast den i det fuktiga spacklet. Spackla sedan över remsan vått i vått. Låt torka. Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel Lägg på ett ytterligare ett lager spackel och låt torka. Spacklet krymper när det torkar, därför behöver du spackla flera gånger. Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel För att få starka och raka ytterhörn bör du använda hörnskyddslist i metall eller remsor som är förstärkta med metall. Hörnskydd skyddar mot slitage och slag. Lägg på spackel på båda sidor om hörnet. Montera listen enligt tillverkarens instruktioner, eller spackla fast remsan första gången “vått i vått”. Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel Ibland behövs ett extra lager spackel, beroende på hur mycket spacklet har dragit ihop sig när det torkat. På målade väggar kan det även vara nödvändigt att efterspackla när väggarna grundmålats. Var noggrann när du slipar spacklade ytor. Använd och – och glöm inte andningsskydd. Torka bort slipdammet med, Sådär! Nu kan du börja måla eller tapetsera: Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel

: Spackla hörn – den utltimata guiden – Anza Måleriverktyg
Visa hela svaret

Hur länge ska man vänta innan man slipar spackel?

Så här spacklar du tapetskarvar –

Om tapetskarvarna ligger omlott behöver du först skära skarvarna med en mattkniv eller tapethyvel.Om skarven blivit är ojämn kan du först slipa lite innan du spacklar.Se till att ytan är ren och avlägsna damm samt löst material.Börja uppifrån och fyll skarven med spackel, lite åt gången tills skarven är fylld.Skrapa överflödigt spackel.Låt spacklet torka minst 1 timme.Slipa ytan jämn med slippapper.Rengör ytan och avlägsna damm.Redo för färg.Tänkt på att spacklade ytor ska målas två gånger. Grundmåla den spacklade ytan ett varv och låt torka i minst 30 minuter innan du målar hela ytan.Slätstryk den målade ytan ett varv genom att rolla utan att ta ny färg.

You might be interested:  Får Man Bygga Altan Vid Tomtgräns?

Visa hela svaret

Hur tjockt kan man spackla utan att det spricker?

Satsa på en spackelmassa som kan läggas på i tjocka lager (t ex 2 cm). Du kan lägga på spackel i upp till 2 cm tjocka lager på en gång. Spacklet är dessutom snabbtorkande, så att du kan komma vidare i ditt arbete. Om du inte har tid att vänta på en långsamt torkande spackelmassa, är det torktiden du ska fokusera på.
Visa hela svaret

Hur mycket vikt klarar en gipsvägg?

Vikten avgörande på en gipsskiva – Det finns flera typer av fästdon och plugg för gipsskivor och vilken sort du ska välja beror helt och hållet på vad skruven eller kroken ska hålla fast. Om du ska hänga tavlor av ordinär storlek eller andra prydnadsföremål räcker det oftast med enkel eller dubbel X-krok.

 1. Tyngre föremål bör däremot alltid fästas med skruv och plugg.
 2. Om du kombinerar en så kallad gipskrok med träskruv och plugg får du en stabil hängare för exempelvis en mindre hylla.
 3. En sådan infästning bär cirka 15 kilo per fästpunkt.
 4. Vill du ha ännu bättre bärkraft väljer du istället en metallexpander vars fästpunkter kan bära upp till 30 kilo i både väggar och tak.

En annan variant för tyngre föremål är skruv med gummiexpander. Läs också: Så spacklar du väggen som proffsen När du ska sätta lampkrokar i taket kan du även välja “platta” pluggar i plast eller metall. Dessa kan fordra ett något större hål, så att du kan få in de nerfällda vingarna.

 1. När pluggen är på plats fälls vingarna ut och vilar på gipsplattans baksida.
 2. Tyngdpunkten fördelas på detta sätt över en större yta än med vanlig plugg.
 3. När du skruvar fast hyllor eller skåp i väggen, bör du beräkna möbelns bruttovikt, det vill säga det fyllda skåpet eller hyllan.
 4. Skivor, böcker och porslin väger mycket mer än vad man kanske tror.

Även om gipsväggar och tak orkar rätt hög viktbelastning, finns det tillfällen då du hellre bör, under förutsättning att regelverket är av trä, fästa i detta. Detta gäller bland annat klädstänger, tunga lampkronor, skåpsinredningar och rejäla bokhyllor.
Visa hela svaret

Hur noga ska man spackla?

Bredspackla vägg – så gör du, steg för steg – Anza Måleriverktyg Nu är det dags att bredspackla hela väggen. Börja med att lägga ut spackel på väggens nederkant med den och dra det uppåt med jämna drag. Byt till den för att jämna ut spacklet över en större yta. Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel
Visa hela svaret

Kan spackel mögla?

Spackel kan mögla om det har stått för länge, för kallt, eller om det kommit ner smuts och bakterier i en öppnad burk. Man skall undvika att använda dåligt spackel då mögel kan sprida sig vidare och man kan få en oönskad lukt.
Visa hela svaret

Vad kan man använda istället för spackel?

Täcktapeter istället för spackel Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel Här hittar du frågor och svar om att använda renoveringstapet eller täcktapet, som det också kallas! Renoveringstapet ger snabbt och enkelt släta underlag för tapetsering och målning. Det är ett bra alternativ till bredspackling på ojämna ytor och med en renoveringstapet med hög täckförmåga behöver du inte ens grundmåla.

 • FRÅGA: Vi har frågat många experter om möjligheterna med täcktapet.
 • Vi vill tapetsera en slät tapet på vår grova strukturtapet, och vi har fått olika besked.
 • Vissa säger att det går utmärkt, medan andra ger budet att det är bättre att bredspackla och sedan slipa när strukturen är så hård och ojämn.
 • Vi har tydligen träflis i vår strukturtapet.

Finns det någon allmän regel för när täcktapet funkar? SVAR: Jag är tveksam till att det funkar med täcktapet på träflisyta. Det finns olika täcktapeter, eller renoveringstapeter, på marknaden. Men den jag har mest erfarenhet av är Duros Easy Cover. Den är lite tjockare och täcker ojämnheter.

 1. Den funkar alldeles utmärkt på glasfiberväv, till exempel med fiskbensmönster.
 2. Att spackla är kanske inte det lättaste om man aldrig har gjort detta förut.
 3. Dock finns det nu rullspackel på marknaden som är lättare för en konsument att hålla på med då man använder en roller för att lägga på spacklet, precis som när man målar väggfärg.

: Täcktapeter istället för spackel
Visa hela svaret

Måste man spackla igen hål när man flyttar?

Spackla vid flytt Bor du i bostadsrätt eller i hus säljs dessa i så kallat befintligt skick. Det betyder att du inte har någon skyldighet att spackla hål vid flytt om de fanns där när kontraktet skrevs. Flyttar du från en hyresrätt är sannolikheten stor att du behöver återställa väggarna och spackla igen hål.
Visa hela svaret

Hur stora hål kan man laga?

Har ett borrat hål blivit för stort, t. ex. i en möbel, kan man laga det så här: borra upp hålet till 6 eller 8 mm. Limma sedan fast en träplugg av samma storlek i hålet.
Visa hela svaret

Måste man Bredspackla innan målning?

Bredspackling | Steg för steg När man ska måla eller tapetsera en vägg krävs ett ordentligt förarbete, där man tvättar väggen, avlägsnar gamla tapet- eller färgrester och skapar en helt jämn yta med hjälp av bredspackling. Att bredspackla är inte helt enkelt, men med goda förberedelser, rätt verktyg och en smula övning fixar du att bredspackla en vägg inför en målning eller en tapetsering.

Vill du ha ett proffsigt resultat får du hugga i vad det gäller förarbetet” Det som tydligast skiljer ett proffs på målning och tapetsering från en amatör är just förarbetet. En lägger åtminstone 80% av tiden på att få ett så bra underlag som möjligt, medan man som lekman kanske snarare vill hoppa rakt på det roliga, det som ger ett synligt resultat snabbt.

Detta leder till att en “hemmamålad” vägg ofta kan se något amatörmässig ut, vilket förstås också kan ha sin charm. Vill du ha ett proffsigt resultat får du dock hugga i vad det gäller förarbetet. Det är ganska slitigt och inte jätteroligt, men det kommer att göra dig stolt och nöjd när du är klar. Hur Mycket Kan Man Bygga Med Spackel
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Bygga Solceller?

Kan man spackla stora hål?

Om det är stora hål bör du lägga på mer skum innan du spacklar. Sandspackelmassan läggs på i 2-5 mm tjocka skikt i sänder – inte mera.
Visa hela svaret

Hur stora glipor kan man spackla?

Stora springor måste fyllas Om springan i anslutningen är mycket stor, större än 5 mm, bör den fyllas med en härdande massa innan den spacklas. Norgips Gipsbruk passar bra, men man kan också använda Norgips Rapid.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att spackla och måla ett rum?

Priser Här finner du, Alla priser är inklusive moms (25%) samt med avdraget rotavdrag (30%). Material ingår i priset med avdragen rabatt (15%). Transportkostnad tillkommer med 10 kr/km. ​ Anledningen till att det skiljer sig mellan väggmålning av vita väggar kontra andra icke-standardkulörer är dels att det tillkommer ett så kallat bryttillägg när man bryter till en kulör, och dels att jag inte kommer att kunna använda överbliven färg till andra projekt.

 • Det blir helt enkelt en del spill.
 • Jag brukar lämnar själva tapeten utanför offerten, dels för att jag inte kan erbjuda några egentliga rabatter, och dels för att det finns en uppsjö fabrikat och återförsäljare.
 • ​ Principen är enkel; Jämför priser och köp din egen tapet var du vill.
 • Olla också online! Jag hänger sedan upp tapeten åt dig till det pris som framgår av prislista eller offert.

​ Ett tips är också att själv köpa det lim eller klister som återförsäljaren rekommenderar, så att du som konsument vid reklamation både kan hävda att arbetet utförts av ett proffs och att limrekommendation har följts. Speciellt importtapeter är annars ett problem, eftersom den föreskrivna produkten alltså inte är tillgänglig i Sverige.

 1. Det är alltså den svenska återförsäljarens ansvar att tillhandahålla lämpligt material och stå för materialgaranti! Jag har i dagsläget ingen fast prislista för målning av främst träfasader, men hoppas kunna sammanställa en i framtiden.
 2. Ett problem med en sådan prislista är annars att husets form och höjd påverkar priset, liksom vilket typ av panel det rör sig om.

Behovet av underarbete skiftar också med panelens kvalitet och ålder, liksom beroende på vad panelen är behandlad med tidigare. En utmaning således! ​ Jag kommer gärna och kikar på din fasad och lämnar offert med fast pris. För att överbrygga skillnaden i pris (på grund av det så kallade ROT-avdraget) mellan bostadsrätt och hyresrätt, så bjuder jag på material vid renovering av hyreslägenheter! Tanken är alltså inte att höja standarden utan bibehålla den.

Och standarden är oftast väggar med traditionell svensk papperstapet, en sån som sätts med överlappande tapetskarvar. Vill du ha en modern så kallad EasyUp-tapet som sätts kant-i-kant är du givetvis välkommen att inhandla denna själv (liksom lim). I övrigt ingår både tak- och snickerifärg i arbetskostnaden, liksom färg som tål att avtorkas till kök, toaletter och badrum.

​ Riktpris för helrenovering av ett rum är 5000-6000 kr, beroende på rummets storlek. Endast skarvspackling och tapetsering (halvreparation) kostar ca 3000 kr per rum. Priserna är som sagt inklusive material. Ska du renovera själv hemma men är osäker på hur du ska gå tillväga? Vilka verktyg och vilket material behöver du? Jag hjälper dig till ett fast pris! Dessutom beställer jag allt material till ett förmånligt literpris! Lämna tillbaka det som blir över och håll nere svinnet.

​ Notera att det endast är möjligt att göra rotavdrag på rena hantverkstjänster, inte för konsultation och rådgivning. ​ Fast grundpris: 1395 kr Hembesök med genomgång av projekt – vad som behöver göras och hur du ska gå tillväga.—Tillgång till rådgivning över telefon kl 7-18 under 6 dagar i veckan.—Elektroniskt levererat arbetsschema med steg för steg-instruktioner, rum för rum. ​ Beställning av allt material Rabatt med 20% av butikspris (gäller Nordsjö-produkter, ej tapeter)—Betalas med faktura i efterhand.—Öppnade burkar med spackel, grundfärger och färg i vita kulörer kan lämnas tillbaka (du betalar literpris istället för enhetspris för hela burkar). Tilläggstjänster Hemleverans av material: Gratis —Hyra av komplett uppsättning målarverktyg: 895 kr — Målarskola; praktisk handledning i spackling och målning: 1295 kr —Praktisk hjälp med kvalificerat måleri per timme: 495 kr* ​

* Priset är före eventuellt rotavdrag. Timtaxa med rotavdrag (30%) är 346 kr. ​ Paketpris: 4995 kr Allt ovan inklusive 5 timmar praktisk handledning där vi hjälps åt med de mest krävande delarna av renoveringen. Det är givetvis möjligt att beställa mer arbetstimmar vid behov. : Priser
Visa hela svaret

Vad kostar det att spackla och måla om ett rum?

Arbetstiden är ofta den största kostnaden – Normalt sett är det just arbetstiden som är den stora kostnaden när man målar om. Det finns inget exakt sätt att förutsäga hur många timmar som krävs för att måla eftersom det beror på många olika faktorer. Här är vissa saker som kan ha inverkan på slutpris:

Storleken på den yta som ska målas eller tapetseras Omfattningen på förarbetet. Behöver gamla tapeter rivas ner, väggarna bredspacklas, måste man slipa ner tapetkanter och så vidare. Behov av skydd som tejp för foder, fönster, dörrar, taklister och socklar samt golvskydd. Eventuell grundmålning innan ytan är förberedd för tapeter eller målarfärg Antalet strykningar behövs för att inte underlaget ska lysa igenom Torktiden på eventuellt spackel, tapetlim eller färg.

Att till exempel måla om ett vardagsrum på 25 kvadratmeter tar normalt sett 5 till 15 arbetstimmar för förarbetet – helt beroende på skicket. Om det är bra färg och ingen grundmålning behövs tar det ytterligare 15-30 timmar för att måla två omgångar. Räkna med att priset per timme ligger mellan 300 och 600 kronor inklusive moms.
Visa hela svaret