Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga?

Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga

Den katolske prästen Thomas Byles erbjöd nattvard och gav syndaförlåtelse till över 100 passagerare under timmarna fram till förlisningen, vilken också kostade Byles livet. I lasten fanns 73 lådor med drakblod, som är ett rött harts, som utvinns ur drakblodsträdet. Drakblodet skulle användas som fernissa och makeup-ingrediens. Blandt det övriga godset fanns 12 lådor strutsfjädrar, 63 lådor champagne och 4 lådor halmhattar. Rikemannen John Jacob Astor hade 2440 dollar och 225 pund i sin plånbok, när hans illa tilltygade lik bärgades. 20 hästar krävdes för att dra fram det 15,5 ton tunga ankaret till Titanic. När Titanic skulle sjösättas, var den ramp som fartyget skulle glida ned i vattnet på insmord med 22 ton såpa, fett och olja. 2 människor omkom under byggandet av Titanic. År 1898, 14 år före Titanics förlisning, skrev den amerikanske författaren Morgan Robertson boken “The Wreck of the Titan”, som var en nästan perfekt förutsägelse av Titanic-tragedin. Det fiktiva passagerarfartyget Titan sades vara osänkbart och i stort sett identiskt med Titanic. Titan kolliderade med ett isberg och sjönk med nästan alla sina passagerare, eftersom det saknades räddningsbåtar. Det kostade totalt 1,55 miljoner pund att bygga Titanic. Det motsvarar närmare en miljard kronor i nutidens penningvärde. Titanic hade tre propellrar. Den mittre mätte knappt 5 meter på tvärs, medan de två yttre var över 7 meter. Tillsammans vägde ankarna 31 ton eller ungefär lika mycket som 24 bilar. 32 kilometer kabel förband de elektriska installationerna på Titanic. Fartyget hade totalt cirka 2000 ventiler och fönster.

Visa hela svaret

Hur mycket kostade det att spela in Titanic?

Titanic (film, 1997)

Titanic
Språk Engelska
Budget $200 000 000
Intäkter $2 186 772 302
IMDb SFDb Elonet

Visa hela svaret

Hur mycket kostar Titanic?

Ombord på Titanic Sjökaptenen hade fått hedersuppdraget att vara kapten på Titanics jungfrufärd. Han hade varit kapten hos i 32 år och hela hans långa sjökarriär hade varit utan olyckor hittills. Den 2 april 1912 bogserades Titanic från hamnen i för att avresa till Southampton utanför Englands sydkust. Där skulle de första passagerarna plockas upp. Kapten E Smith. Titanics kapten. En biljett i tredje klass kostade 181 kronor, vilket kan räknas om till ca 6000 kronor idag. I andra klass kostade den 320 kronor, ca 11 000 kronor idag. I första klass kostade de dyraste biljetterna ca 16 000 kronor vilket kan räknas om till en halv miljon kronor idag (Källa: Wetterholms bok “Titanic”).

En vanlig svensk arbetare tjänade mellan 20-50 öre i timmen 1912 vilket innebar att det kunde ta flera år att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna resa över Atlanten. Den 10 april avseglade Titanic från Southampton med de första passagerarna ombord. Tusentals människor hade samlats för att vinka farväl till sina släktingar och för att få se det enorma fartyget.

Redan här var Titanic mycket nära att råka ut för en olycka. När Titanic lämnade hamnen så fick det undanträngda vattnet det mindre fartyget New York att lossna från sina förtöjningar. Strömmarna gjorde därefter att New York sögs ut mot Titanic, men i sista sekund lyckades en kollision att undvikas.

Efter en mindre försening på grund av den nära kollisionen plockade Titanic upp passagerare från Cherbourg i Frankrike. Därefter gjorde fartyget ett sista stopp i hamnstaden Queenstown (dagens Cobh) i Irland. Här smet en 24-årig eldare från arbetet på Titanic och detta räddade troligen hans liv eftersom det inte var många av eldarna som överlevde katastrofen.

När fartyget hade lämnat Queenstown började telegram strömma in från andra fartyg. Det var lyckoönskningar, men också isbergsvarningar som det inkom 6 stycken av redan i resans startskede. Människor vinkar av Titanic. Alla som såg Titanic imponerades av hennes storlek då hon var dåtidens största fartyg. Titanic var lika lång som fyra stadskvarter och var 11 våningar hög med 9 däck. Tusentals arbetare hade arbetat med byggandet av fartyget och kostnaden blev totalt 60 miljoner kronor vilket kan räknas om till ca 4 miljarder kronor idag.

 1. Titanic var 269 m lång, 28 m bred och 53 m hög och utan last vägde hon 46 000 ton.
 2. Fartyget hade en konstruktion med dubbla bottnar och 16 vattentäta skott som skulle hålla henne flytande.
 3. Turbin och kolvmotorer gjorde henne snabb och effektiv.
 4. Titanic hade 29 ångpannor och ett ankare som vägde 15,5 ton.

Om man hade lagt Titanics fyra skorstenar efter varandra hade de blivit tillräckligt långa för att rymma två tåg. Den fjärde skorstenen hade ingen funktion utan sattes dit för att ge ett mäktigare intryck. Titanic var det största skeppet någonsin. Inför jungfruresan lastades Titanic med ca 38 ton färskt kött, 12,5 ton fågel och vilt, 200 tunnor mjöl, 5 ton socker, 40 ton potatis, 7000 salladshuvuden, 600 kg sylt och marmelad. Med all last blev Titanic det största rörliga föremål som någonsin hade funnits.

 • Hon blev totalt 1000 ton större än systerfartyget,
 • Om man läser reklam för Titanic från 1912 skrivs fartyget oftast ut med förkortningen RMS före namnet Titanic.
 • Detta beror på att The hade ett avtal med det brittiska postverket.
 • För 70 000 pund om året skulle deras fartyg frakta post mellan USA och Europa.

Därav kommer förkortningen RMS som stod för “Royal Mail Steamer”. Titanic har med tiden kommit att bli en symbol för överflödet. När förstaklasspassagerarna gick ombord på fartyget fascinerades de direkt av lyxen. Det första man såg efter att ha gått ombord var alla korridorer och eleganta trappor med utsökta målningar.

 • Hytterna i första klass var som på ett fint hotell och mycket rymliga.
 • Även i tredje klass var hytterna rymligare än på något annat fartyg.
 • Passagerarna delades upp i sina respektive klasser med olika ingångar.
 • Vackrast var så klart första klass där de rika och berömda reste.
 • I andra klass reste vad vi idag skulle kalla medelklassen, men som 1912 inte var speciellt utbredd i Europa då de flesta var fattiga bönder.

De som reste i andra klass var människor som ägde en större gård eller kanske bodde i en stad och hade en egen affär. I tredje klass reste de fattiga emigranterna som ofta sålt allt de ägde för att få råd med sina biljetter. Lyxen i första klass var enorm. Första klass på Titanic var som ett flytande palats. För att komma till den stora matsalen gick man via en mycket utsmyckad trappa. Denna trappa har kommit att bli mycket känd och har återskapats flera gånger i nutid. Det går bland annat att se den på,

På varje trappavsats hängde en guldpläterad kristall-ljuskrona och på ekväggarna hängde vacker konst. Ovanför översta trappan fanns det en stor glaskupol. I första klass kunde passagerarna välja sina hytter efter många olika stilar. Hytterna var inredda i olika stilar som empir, italiensk, renässans, georgiansk, old Dutch, Queen Anne, Louis XIV, XV och XVI m.fl.

Det fanns fyra separata matsalar varav den största också var det största rummet ombord på Titanic och rymde hela 500 personer. Maten som serverades här var den lyxigaste gourmetmat som fick att beställa på restauranger under den tiden. I första klass reste många kända personer.

 • Några av de mest kända var: • Överste John Jacob Astor, en av dåtidens rikaste personer.
 • Han omkom i katastrofen och när man senare hittade hans lik innehöll hans jackficka 10 000 pund i engelska banksedlar.
 • Benjamin Guggenheim, känd miljonär och oljemagnat.
 • Han valde att inte ens försöka rädda sig utan sägs ha yttrat “We’ve dressed in our best and are prepared to go down like gentlemen.” • George D.

Widener, amerikansk järnvägsmagnat. Omkom • Major Archibald Gracie Butt, militär rådgivare till de amerikanska presidenterna Roosevelt och Taft. Överlevde • Isadore Strauss med fru, delägare i en amerikansk affärskoncern och kongressman. Omkom båda två.

 • Illustratören Samuel Ward Stanton. Omkom.
 • Sir Cosmo och lady Duff-Gordon, berömda modeskapare.
 • Överlevde.
 • Margaret Brown, miljonärska som blev känd som “Den osänkbara Molly Brown” då hon tog kommandot över en livbåt.
 • Överlevde.
 • Francis Davis Millet, känd amerikansk konstnär.
 • Han är känd för att ha målat tavlan Between Two Fires.

Omkom. Mycket av passagerarnas tid spenderades i restaurangerna, men efter måltiderna fanns det många sätt att fördriva sin tid ombord på fartyget. På promenaddäcken i första klass gick det att gå flera kilometer. Efter mat och promenader kunde passagerna koppla av med ett bad i inomhusbassängen vilket inget tidigare fartyg hade haft ombord.

Det fanns dessutom ett turkiskt bad. Titanic hade också ett gym med både fria vikter, roddapparat, motionscyklar och det fanns till och med ett rum med en squashplan. Många spenderade kvällarna med dans eller genom att lyssna på orkestern. Andra spelade kort eller läste och skrev. Titanic hade också ett sjukrum med läkare och personal.

Fartyget hade egna frisörer och tjänare och varje korridor hade en egen steward. Andra klass var lika lyxigt som första klass på många äldre fartyg. Rummen var inredda med 2-4 bäddar per rum. De hade vattenbehållare och vattentoalett som tömdes och fylldes på varje morgon.

I andra klass fanns också ett bibliotek, en röksalong och ett eget promenaddäck. Emmigranterna i tredje klass bodde mycket enkelt, men det var ändå i vissa fall högre klass än vad många var vana vid hemifrån. Det fanns två öppna däck för promenader och frisk luft. Hytterna låg långt nere i fartyget vilket gav en högre ljudnivå från motorerna.

Nere i de allmänna rummen spenderades tiden bland annat med allsång och kortspelande. Ett undantag där folk i andra och tredje klass fick se en glimt av lyxen i första klass var under gudstjänsten då matsalen i första klass var öppen för alla. Det sägs att många passagerare hade onda aningar inför Titanics jungfruresa.

 • I dokumentärfilmen “Titanic – De överlevande berättar” berättar en överlevare om en kvinna som kände på sig att något skulle hända.
 • Det finns flera sådana historier och även historier om folk som avbokade sina biljetter efter att ha drömt att fartyget skulle sjunka.
 • Resan började dock bra.
 • Folk gick omkring och njöt på promenaddäcken eller roade sig med något av allt som fanns ombord.

Redan första dagen kom dock telegram med isbergsvarningar. Kapten valde då att ta en annan kurs tio sjömil längre söderut. Ett tillfälligt avbrott i telegrafrummet gjorde dock att kapten Smith gick miste om ett telegram som förklarade att det fanns isberg även på den nya kursen.
Visa hela svaret

Hur mycket kostade en första klass biljett på Titanic?

Ubåtstripp till Titanic – nu under 100 000 euro Första resan i maj 2018 är redan fullbokad. Titanic sjönk den14 april 1912. Okänd artist.26.03.2017 10:42 UPPDATERAD 26.03.2017 11:05 En förstaklassbiljett på Titanic kostade drygt 97 000 euro i dagens pengar. För samma summa kan man nästa vår inspektera vrakets däck, när ett brittiskt företag inleder dykningar där fartyget förliste i april 1912.

You might be interested:  Hur Nära Bebyggelse Får Man Bygga Vindkraftverk?

Resan anträds på Newfoundland i Kanada i en specialkonstruerad ubåt, byggd av kolfiber och titanium. På förlisningsplatsen, som upptäcktes för snart 32 år sedan, erbjuds resenärerna att under tretimmarspass utforska det 269 meter långa fartyget – däck, för och kommandobrygga bland annat, rapporterar CNN.

Vraket ligger på 3 810 meters djup. Första resan i maj 2018 är redan fullbokad, och planer finns på ännu en expedition året därpå, uppger Elizabeth Ellis vid Blue Marble Private, firman bakom resorna. Och tiden för expeditionerna är begränsad: bakterieangrepp kan inom 15–20 år ha gjort slut på det som finns kvar av det berömda vraket, visar en studie från förra året.

För den som skyr hav och ubåtsresor finns andra möjligheter. I Kina – i Sichuan-provinsen, långt från alla kuster – byggs just nu en exakt kopia av Titanic. Det inbegriper danssalong, teater och simbassäng. Billigaste alternativet för Titanic-entusiasten är ändå ett museum i Belfast. Fartyget byggdes i den nordirländska huvudstaden innan det seglade till Southampton varifrån den katastrofala jungfruresan mot New York inleddes.

Titanic-museet, som tagit emot 3,5 miljoner besökare sedan det öppnades 2012, utnämndes i fjol till världens ledande turistattraktion. Omkring 2 225 personer fanns ombord när Titanic på sin jungfruresa kolliderade med ett isberg i Nordatlanten den 14 april 1912.

 1. Det tog två och en halv timme innan fartyget sjönk, så det var gott om tid att söka sig till livbåtarna.
 2. Men där fanns inte plats för alla passagerare.
 3. Förvirring gjorde att bara hälften av livbåtarnas 1 178 platser utnyttjades.
 4. Över 1 500 människor drunknade.
 5. Vraket återfanns 1985 på 3 810 meters djup av ett fransk-amerikanskt forskarlag under ledning av oceanografen Robert Ballard.

Källa: Nationalencyklopedin : Ubåtstripp till Titanic – nu under 100 000 euro
Visa hela svaret

Hur mycket pengar drog Titanic in?

2. Titanic (1997). Drog in 3,2 miljarder dollar. Denna dramatiska film om drömmar som mötte undergången på Atlanten hade på sin tid hela 14 Oscarsnomineringar (vilket i år faktiskt gäller även La La Land samt Allt om Eva från 1950).
Visa hela svaret

Vilken film är dyrast i världen?

Justerat för inflation

Rank Filmtitel Kostnad (miljoner dollar)
Ojusterat
1 Pirates of the Caribbean: Vid världens ände $300
2 Cleopatra $44
3 Superman Returns $270

Visa hela svaret

Finns det kroppar kvar i Titanic?

Magda Schleifer med dotter och dotterdotter. Magdas mormor var mamma till det tidigare okända barnet (AP Photo/Mike Dembeck) Efter mer än 90 år har forskare lyckats lösa en av Titanics gåtor med hjälp av DNA-analys. Efter katastrofen 1912 anlitades kabelfartyget Mackay-Bennett för att bärga kropparna av avlidna som fortfarande låg och flöt med flytvästar i vattnet.306 kroppar bärgades.

Vissa begravdes till havs, medan andra begravdes på land. Även i döden fanns det skillnad mellan första och tredje klass. Första klass passagerarna fick stora fina kistor, medan man i tredje klass blev begravd till sjöss eller i enklare kistor.150 av de bärgade kropparna begravdes på kyrkogården i Halifax, Kanada.

Under bärgningen hittades ett litet barn som inte gick att identifiera. Besättningen bestämde sig för att ta kroppen till Halifax och betala för en riktig begravning. På gravstenen har man i alla år kunnat läsa “Unknown Child”. Denna begravningsplats har idag blivit en känd plats dit många turister kommer. 150 omkomna från Titanic ligger begravda i Halifax. Nu har experter fastställt att den lilla pojken var Eino Viljami Panula som var 13 månader gammal då Titanic sjönk. Han var en av fem bröder från Finland som dog i katastrofen tillsammans med sin mamma.

 • Över 50 vetenskapsmän på Lakehead universitetet i Canada har hjälpts åt för att identifiera pojken.
 • Ryan Parr som var en av vetenskapsmännen sa i en intervju: “The unknown child is now a known child, identified and returned to his family,” Barnets släktingar Magda Schleifer från Helsingfors reste till Halifax tillsammans med sin dotter Nina Schleifer och hennes dotter så fort de fått reda på att deras släkting hade identifierats.

Magda Schleifer, 68, sa att hon visste att hennes mormors syster och hennes fem söner hade drunknat när Titanic sjönk. Känslan av förlust blev mer verklig när blodprov visade att det okända barnet var Eino. Magda själv säger: “It has been more and more a family story and now, it’s more like something really happened,” Einos mamma Maria Emila Ojala var på väg till USA för att komma till sin man som hade bosatt sig i Pennsylvania.

 • I oktober ringde producenten av dokumentären “Secrets of the Dead” till Magda och frågade om hon kunde donera ett blodprov för att det skulle gå att se om det okända barnet var från hennes familj.
 • Detta var första gången hon hörde om det okända barnet och hon ville självklart hjälpa till, speciellt eftersom det okända barnet var i ungefär samma ålder som hennes dotterdotter.

Besöket på kyrkogården i Halifax var väldigt känslomässigt. “Of course, you are there, at the cemetery, where so many bodies are, have their graves, and people bring toys to the few babies that are lying there,” “You see the toys, the graves, it is something concrete, not just a story, and remember how the Mackay-Bennett crew took care of the child-who would not be emotional? She’s a very emotional woman, so it was shocking, moving.” Besättning på kabelfartyget Mckay-Bennett bärgar kroppar ur vattnet. Familjen har bestämt att pojkens kvarlevor ska stanna kvar i Halifax. Magda menar att graven alltid tagits om bra hand där. – Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L Frågor ställs till, Gå tillbaka till förstasidan
Visa hela svaret

Hur många barn dog i Titanic?

Om Titanic | Titanic The Exhibition Sundsvall Titanic är kanske världens mest kända fartyg. Hon sjönk 1912 i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Titanic hade dubbla bottnar och femton skott (väggar) som kunde stängas vid fara. Med hjälp av dessa skulle Titanic kunna hålla sig flytande med fyra avdelningar vattenfyllda.

 • En större skada än så ansågs inte möjlig.
 • Att resa 1:a eller 2:a eller 3:e klass Ombord fanns första, andra och tredje klass.
 • Första klass var otroligt lyxigt inredd och en biljett till Amerika kunde där kosta över 100 000 kronor! Andra klass var fin den också medan tredje klass låg längst ner i båten i för och akter och var mycket enklare.

De flesta människor ombord reste tredje klass. Isvarningar Titanic lämnade Southampton i England den 10 april 1912 på sin resa mot New York. Den 14 april fick man sex isvarningar på telegrafen. Klockan 23.40 upptäckte en utkik ett isberg rakt framför fartyget.

 1. Man försöker styra åt sidan men istället blev vinkeln mycket olycklig: isberget gjorde en skada på fartyget på hela 90 meter (av 270 meter), det var fem och en halv avdelning.
 2. Titanics konstruktör som var med på resan förklarade för kaptenen att när fem avdelningar vattenfylls så pressar de ner fören så djupt i vattnet att hela båten fylls med vatten.

Båten skulle alltså sjunka. Nödsignaler Kaptenen gav order om att livbåtarna skulle göras i ordning och att passagerarna skulle ta på sig livbälten. Titanic hade plats i livbåtarna för 1178 personer, men på hennes första och enda resa fanns mer än tusen personer till ombord.

 • Telegrafisterna började sända ut nödsignalen SOS så att båtar som fanns i närheten skulle styra till Titanic och rädda människor därifrån.
 • Förvirrade och yrvakna passagerare hade svårt att fatta vad som hänt.
 • De ville inte lämna fartyget i små farliga livbåtar.
 • Livbåt nummer sju med plats för 65 människor firades ner med bara 28 personer ombord.

Livbåt nummer 1 med plats för 40 stycken rodde iväg med 12 personer. Men allt eftersom lutningen ökade och fören sjönk längre och längre ner i vattnet ville fler och fler lämna fartyget. Man upptäckte då att inga livbåtar fanns kvar ombord! Drygt 1000 människor fanns kvar på Titanic och de såg inga båtar i sikte som kunde hjälpa dem.

Titanic sjunker! Klockan 02.20 sjönk Titanic med aktern nästan rätt upp i luften. De panikslagna människorna hamnade i vattnet. Livbältena hade räckt till alla men de dog snart iallafall därför att vattnet var så kallt. Bara tre stycken av de som hamnade i vattnet överlevde, de blev uppdragna i livbåtar.712 människor räddade Fartyget Carpathia som hört Titanics nödrop nådde fram till platsen vid fyratiden på morgonen.

Carpathia räddade 712 människor ur Titanics tjugo livbåtar. De flesta som dog på Titanic hade bott i tredje klass. De hade ju bott längst ner i fartyget och hade inte haft tillgång till båtdäck, utan fick tillåtelse att gå upp dit först när de flesta livbåtar kommit i sjön.

 1. Av de 105 barnen ombord dog 73 och de reste alla i tredje klass, utom ett barn som reste i första klass! 686 personer i besättningen dog.
 2. Olyckor kan hända! Beskedet om Titanickatastrofen spred sig sedan över världen och blev en chock för många, många människor.
 3. Titanic var en symbol för den moderna tekniken som man hade trott var ofelbar och skulle lösa många av mänsklighetens problem.

Med Titanic lärde man sig att olyckor fortfarande kunde hända trots att tekniken var den allra senaste. Många böcker har skrivits och filmer har gjorts om Titanic. De senaste åren har man till och med gått ner på katastrofplatsen och plockat upp föremål därifrån.

Titanic beställdes den 31 juli 1908.Byggdes på varvet Harland and Wolff, Belfast, Irland.Sjösattes 31 maj 1911.Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten.Längd 269,1 m Bredd 28,0 m Djupgående 10,5 m Deplacement 52 310 bruttoton.Höjd från skorsten till köl 54 m.Propellrar, de små 7 meter i diameter, den stora 9 meter i diameter.

: Om Titanic | Titanic The Exhibition Sundsvall
Visa hela svaret

Hur lång tid tog det för Titanic att nå botten?

RMS Titanic

/td> RMS Titanic lämnar Southampton för New York för första och sista gången 10 april 1912. Allmänt Klass Olympic -klass Systerfartyg RMS Olympic, HMHS Britannic Fartygsnummer Brittisk officiellt nummer: 131428 Varvsnummer: 401 Anropssignal MGY Ägare White Star Line Registreringshamn Liverpool, Storbritannien Historik Beställd 31 juli 1908 Byggnadsvarv Harland and Wolff, Belfast, Irland Kölsträckt 31 mars 1909 Sjösatt 31 maj 1911 kl 12:00 I tjänst 2 april 1912 Öde Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten Tekniska data Längd 269,1 m (882ft 9in) Bredd 28,2 m Djupgående 10,5 m Deplacement 52 310 engelska ton Tonnage 46 328 brt Maskin

 • Två fyrcylindriga trippelexpansionsångmaskiner à 15 000 hk vid 75 varv/min till två yttre propellrarna.
 • En lågtrycksångturbin à 16 000 hk till den mittre propellern.
 • Två yttre trebladiga bronspropellrar. En mittre fyrbladig bronspropeller.
 • 46 000 hk (konstruktion) – 59 000 hk (max)
Kraftkälla 24 dubbeländade (sex eldstäder) och 5 enkeländade (tre eldstäder) koleldade ångpannor, Fart 23 knop (43 km/h) Marschfart 21 knop (39 km/h) Besättning 885-913 Passagerare 2566 Hytter 840 st totalt varav

 • Första klass: 416 st
 • Andra klass: 162 st
 • Tredje klass: 262 st +40 sovsalar
 • RMS Titanic ( Royal Mail Steamer Titanic ) var en oceanångare byggd 1909–1911 för atlantrutten Southampton – New York, Fartyget ritades av några av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som fanns tillgänglig. Det var vid tidpunkten för sjösättningen, tillsammans med sitt systerfartyg RMS Olympic, världens största passagerarfartyg.

  • Titanic ägdes av White Star Line och byggdes vid Harland & Wolff i Belfast, Nordirland,
  • Den 10 april 1912 lämnade Titanic Southampton, England för sin jungfruresa.
  • Efter stopp i Frankrike och Irland lämnade hon den 11 april Europa och stävade ut på Atlanten mot slutdestinationen New York, USA,
  • Strax före midnatt den 14 april kolliderade Titanic med ett isberg och skadade sitt skrov så olyckligt att hon på 2 timmar och 40 minuter sjönk till Atlantens botten varvid officiellt 1 514 (enligt olika rapporter mellan 1 490 och 1 635) personer omkom.

  Skeppets undergång blev därmed en av historiens största marina katastrofer i fredstid. En orsak till det stora antalet dödsoffer vid förlisningen var att fartyget, som hade ca 2 225 människor ombord, endast hade utrustats med livbåtar för 1 178 personer.
  Visa hela svaret

  Hur många svenskar överlevde Titanic?

  Tvingades släppa taget – Wennerström och flera andra lyckades simma fram till en vattenfylld livbåt som de klamrade sig fast vid. Han tog sig upp i den och försökte hjälpa en svensk kvinna att ta sig ombord, men orkade inte dra upp henne, trots flera försök.

  1. Efter en halvtimme blev han tvungen att släppa taget och då sjönk hon direkt.
  2. I och kring livbåtarna kämpade hundratals människor för sina liv.
  3. Ännu fler hade följt Titanic i djupet när hon sjönk klockan 02.20 Först vid fyratiden på morgonen kom det första fartyget som hade larmats via Titanics telegrafister fram till platsen.

  Besättningen på RMS Carpathia ägnade de närmaste fem timmarna åt att rädda överlevande från livbåtarna. Vid niotiden anlände ett nytt fartyg som övertog sökandet medan Carpathia fortsatte mot New York. Även bland överlevarna upprätthölls klasskillnaderna. En av Titanics tjugo livbåtar, fotograferad från Carpathia, fartyget som kom till olycksplatsen vid fyratiden på morgonen och kunde rädda nödställda i den bitande kylan. © Nara På kvällen den 18 april, när Carpathia lade till på Manhattan, hade nyheten om Titanics undergång spridits över världen och över 40 000 människor hade samlats för att ta emot räddningsbåten.

  • Nordiska passagerare togs om hand av bland annat Frälsningsarmén och Svenska lutherska emigranthemmet.
  • Vita stjärnlinjen delade ut tågbiljetter till de överlevande passagerare som skulle resa vidare från New York.
  • Men några av dem, bland andra Dagmar Bryhl, som mist både sin bror och sin fästman, ville istället återvända till Sverige och fick nya båtbiljetter.

  Bland de totalt 710 passagerarna som räddades från Titanic fanns 34 svenskar eller svenskamerikaner. De flesta av dem kom att stanna i USA. Olga Lundin, som mist sin fästman, arbetade som kokerska i flera år innan hon flyttade tillbaka till Sverige i mitten av 1960-talet. En stor folkmassa har samlats nära hamnen i New York för att vänta på överlevande som ska komma med fartyget Carpathia. © Library of congress August Wennerström reste vidare till Chicago där han träffade en svenskamerikansk kvinna. De bosatte sig i Indiana där Wennerström blev trädgårdsmästare.

  • Tillsammans fick de sju barn.
  • Selma Asplund, som hade kastats i en livbåt tillsammans med sina två yngsta barn, överlevde medan resten av familjen försvann i djupet.
  • Eftersom maken hade haft alla handlingar och hela familjens reskassa på sig hade Selma ingenting att börja sitt nya amerikanska liv med.

  När de anlände till Worcester i Massachusetts, som var familjens resmål, möttes de av den svenskamerikanske pastorn John Ekström som tackade Gud för att åtminstone Selma, Lillian och Felix hade överlevt. – Jag tror nog inte jag kan tacka Gud för det. Jag hade hellre velat vara där de andra äro, svarade den av sorg nedbrutna Selma.
  Visa hela svaret

  Är Titanic äkta?

  Det är den mest realistiska Titanicfilmen som har gjorts. Men när historikern Claes-Göran Wetterholm och filmregissören James Cameron träffades slog det gnistor. De var totalt oense om vad som egentligen hände vid katastrofen 1912 då Titanic gick under. “Vi bråkade om allt!” Filmens version av hur Titanic sjönk stämmer inte med verkligheten, säger fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm. Minns du scenerna i James Camerons storfilm “Titanic” som hade premiär 1997? Baserad på tragedin som vi aldrig upphör att fascineras av. Många av människorna i filmen reste på riktigt med Titanic. Huvudpersonerna däremot är påhittade, överklassflickan Rose spelas av Kate Winslet och den fattige konstnären Jack Dawson som spelas av Leonardo DiCaprio. Sant eller påhittat? Även om mycket i filmen stämmer så är annat helt fel. Vilken låt var det som musikerna spelade när Titanic sjönk? Det kommer vi aldrig att få veta helt säkert. Claes-Göran Wetterholm har varit intresserad av Titanic sedan 1960 och är författare till flera böcker, bland annat mastodontverket “Titanic” och “Sagoskeppet”.

  Titanic har varit hans yrke i 21 år och nu arbetar han med världsutställningen “Titanic – The Exhibition” på Malmömässan, Det var i Hamburg som Claes-Göran Wetterholm mötte filmregissören James Cameron. Han arbetade vid en stor pågående Titanicutställning, som Cameron besökte i samband med att filmen premiärvisades i Tyskland.

  – Under tre timmar gick vi runt och tittade på föremål och diskuterade Titanic. Vi hade olika åsikter om det mesta och bråkade ordentligt om vad som egentligen hade skett. – Men vi hade väldigt roligt samtidigt. Han var mycket kunnig och är personligen besatt av Titanic. “Hela historien om Titanic är full av önsketänkande”, säger historikern Claes-Göran Wetterholm. Huvudpersonerna i Titanicfilmen är påhittade, överklassflickan Rose spelas av Kate Winslet och den fattige konstnären Jack Dawson som hon möter ombord, av Leonardo DiCaprio.

  Men många andra i filmen reste på riktigt med “Titanic”. Som fartygets konstruktör Thomas Andrews, rederiets vd Bruce Ismay, kapten Edward Smith, rike John Jacob Astor, förstestyrman William Murdoch och andrestyrman Charles Lightoller. Många detaljer stämmer också, som att utkiken saknade kikare, de kom aldrig med från Southampton.

  Världsutställningen Titanic The Exhibition pågår i Malmö till den 14 januari. Läs mer om den här.
  Visa hela svaret

  Hur många män överlevde Titanic?

  För åtta dollar mer fick jag en biljett på Titanic, berättar Anna Sjöblom (senare Kinkaid) från Munsala. Också Agnes Sandström reste med Titanic den 10 april 1912. Hör deras spännande överlevnadsberättelser. Den 10 april 1912 avseglade världens största mekaniska konstruktion, RMS Titanic från hamnen i Southampton.

  1. Det enorma fartyget var lika högt som ett tiovåningshus när det begav sig av på sin jungfrufärd från Europa till Amerika.
  2. Fem dagar senare, natten mellan den 14 och den 15 april, rände Titanic på ett isberg.
  3. I tre timmar sjönk fartyget.
  4. Ombord på fartyget hade man all tänkbar lyx, men inte tillräckligt många livbåtar.

  På jungfruresan befann sig 2207 passagerare och 898 besättningsmän. Av de drygt 3100 personerna ombord räddades under hälften. Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga
  Visa hela svaret

  Har Titanic hänt på riktigt?

  Titanic är kanske världens mest kända fartyg. Hon sjönk 1912 i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Titanic hade dubbla bottnar och femton skott (väggar) som kunde stängas vid fara. Med hjälp av dessa skulle Titanic kunna hålla sig flytande med fyra avdelningar vattenfyllda. En större skada än så ansågs inte möjlig.
  Visa hela svaret

  Hur många kvinnor dog på Titanic?

  Detta är en artikel från 2012. När Titanic förliste för 100 år sedan räddades 70 procent av kvinnorna ombord, men bara 20 procent av männen. När Lusitania sänktes tre år senare, 1915, var siffrorna de omvända, enligt en rapport som kom häromåret (F&F 4/2010).

  Forskarna som då analyserade räddningsarbetet menade att Lusitania sjönk mycket snabbare, vilket minskade utrymmet för de sociala normer som räddade Titanics barn och kvinnor. Men den förklaringen stämmer inte. Nu har ett par nationalekonomer vid Uppsala universitet breddat analysen till 18 förlisningar och sammanlagt fler än 15 000 passagerare mellan år 1852 och 2011.

  Deras analys ger en nedslående bild av mänskligt beteende – män klarar sig i mycket större utsträckning än kvinnor, som i sin tur klarar sig bättre än barn. Dessutom verkar besättningen inte prioritera passagerarnas säkerhet, utan är den grupp som själv har bäst överlevnadsstatistik. Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga Endast vart sjätte barn överlever. – I tidigare forskning har man alltför ofta fokuserat på Titanics undergång, som av allt att döma var helt atypisk, säger Mikael Elinder, forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet. När Titanic sjönk gällde ordern “kvinnor och barn först”.

  Principen drevs igenom under vapenhot från besättning och kapten. Tiden det tar för ett fartyg att sjunka påverkar inte utfallet, så som man tidigare trott. Däremot kan en handlingskraftig kapten uppenbarligen göra det. Forskarna har även kunnat urskilja en viktig förändring över tid. Vid de äldsta förlisningarna var skillnaden i överlevnadschans som störst mellan könen.

  Men en bit in på 1900-talet minskade skillnaderna mellan män och kvinnor. – Det verkar vara en effekt av ett mer jämställt samhälle, säger Mikael Elinder. Det handlar om saker som att kvinnors simkunnighet ökade, de fick mer praktiska kläder och större möjligheter att fatta egna beslut.

  1. Detta verkar även påverka överlevnadsförmågan vid en katastrof.
  2. Forskarnas övergripande resultat, att män klarar sig bäst, styrks även av dödssiffrorna efter tsunamin 2004.
  3. Enligt ekonomisk teori så är människan självisk och detta verkar styra vårt beteende i en livshotande situation.
  4. Det vi har sett kan aldrig testas i experiment, men även i experimentell forskning visar det sig att män är mer själviska.

  Är inte era resultat rätt nedslående? – Jo, men det positiva är att vi nu har större kunskap om mekanismerna vid extrema situationer. Fakta är trots allt bättre än gissningar, säger Mikael Elinder. – Och framför allt kan vi ta med oss denna kunskap till katastrofövningar, utformning av räddningsutrustning och liknande.
  Visa hela svaret

  Vilken film drog in mest pengar?

  Hjälp gärna Wikipedia att åtgärda problemet genom att redigera artikeln eller diskutera saken på diskussionssidan,

  Det här är en lista över historiens mest inkomstbringande filmer, Listan inkluderar endast långfilmer som visas eller visats på bio, och alla intäkter är i amerikanska dollar, Det finns även listor över mest inkomstbringande filmer justerade för inflation, efter år samt de tidslinjer som dessa har haft rekord i.

  • Världens mest inkomstbringande film är James Camerons film Avatar medan världens mest inkomstbringande animerade film är Lejonkungen (2019),
  • Avatar, Titanic och Frost är de mest inkomstbringande originella filmerna någonsin.
  • Superhjältefilmen Avengers: Endgame slog Avatars rekord som den mest inkomstbringande filmen tills Avatar släpptes på nytt i Kina och blev nummer 1 igen.

  Notera att de olika siffrorna kommer från olika källor som är olika nya och kommer från olika sammanhang. Listorna ska därför inte ses som fakta utan endast ge en överblick. † Bakgrundsskuggning visar filmer som visas i biosalonger världen över just nu,
  Visa hela svaret

  Finns det några överlevare från Titanic?

  Elizabeth Gladys Millvina Dean, född 2 februari 1912 i London, död 31 maj 2009 i Ashurst, Hampshire, var den sista överlevaren från Titanic.
  Visa hela svaret

  Vad är världens dyraste tv?

  Streamingkriget rasar! – Marknaden är just nu glödhet när det gäller tv-serier och streamingtjänster. De senaste åren har vi sett stor konkurrens mellan plattformar som Netflix, Amazon, Disney+, HBO och Apple TV+. Jätten Amazon går nu in för nådastöten med Sagan om Ringen-serien.
  Visa hela svaret

  Hur lång tid tog det för Titanic att sjunka?

  Klockan 02.20 den 15 april 1912 försvann det sista av Titanic ner i Nordatlantens mörka vatten. Vraket hamnade på 3800 meters djup.
  Visa hela svaret

  Vad betyder Titanic på svenska?

  Titanic (olika betydelser) – Wikipedia Titanic kan syfta på:

  – ett passagerarfartyg som sjönk på sin jungfruresa – en tysk film – en amerikansk film – en amerikansk episk romantisk katastroffilm från 1997 – en sång skriven av Mikael Wiehe – en norsk-engelsk rockgrupp – en kanadensisk-amerikansk miniserie från 1996

  Det här är en, som består av en lista på olika betydelser hos artikelnamnet. Om du kom hit via en i en annan artikel, gå gärna tillbaka dit och korrigera länken så att den pekar direkt på den sida som länken avser.

  Hämtad från “” : Titanic (olika betydelser) – Wikipedia
  Visa hela svaret

  Vart ligger Titanic idag?

  Titanic äts upp av bakterier – dykare kan ha sett vraket för sista gången Att Titanic är på väg att tyna bort är ett faktum efter det första besöket vid vraket på 14 år. Och nu har bakterier och havsströmmar ätit upp entusiasternas favoritobjekt på fartyget.

  • För första gången på 14 år har ett undersökningsteam besökt vraket Titanic som ligger på botten utanför Newfoundlands kust i Kanada.
  • En grupp från The Triton Submarines gjorde fem dyk i början av augusti, och med vetskapen om fartygets skick, kanske det var den allra sista gången.
  • Det var tydligt att vraket utsätts för kraftiga havsströmmar och metallätande bakterier.

  Flera saker imponerade på teamet, som att vraket, som är i två delar, ligger flera hundra meter från varandra. Men det som fascinerade dem mest var hur havet “konsumerat” Titanic, samtidigt som det blivit ett hem för anmärkningsvärt många djurarter. – Det finns mikrober på skeppsbrottet som äter järnet i själva vraket och skapar “rustikella strukturer”, som är en mycket svagare form av metallen, säger expeditionsforskaren Clare Fitzsimmons från Newcastle university i Storbritannien till,
  Visa hela svaret

  Hur mycket kostar det att åka med Titanic 2?

  Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga Vill du åka med på jungfrufärden med Titanic II 2018, så är det nog dags att börja spara nu. Det kan kosta så mycket som 7 miljoner kronor. Foto: Rendering Blue Star Line. Artiklar En kopia av skeppet Titanic är tänkt att lätta ankar för första gången 2018. Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga Bakom bygget står den australiensiska miljardären Clive Palmer och företaget Blue Star Line som annonserade planerna på Titanic II redan 2012 – 100 år sedan efter att skeppet förliste. Det skriver Travel + Leisure. Projektet försenades dock och nu är jungfrufärden istället schemalagd till 2018. Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga Till utseendet kommer uppföljaren att vara nästan identisk med sin föregångare. Titanic II kommer att vara 270 meter lång och 53 meter hög och ha tre hyttklasser, men vara fyra meter bredare än förlagan. De nio våningarna med 840 hytter rymmer sammanlagt 2 400 passagerare, som bland annat kommer bli uppassade av 900 besättningsmedlemmar. Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga Text: Johanna Jackson • 2016-11-01 Artiklar • LivetOmbord • Fartyg • Kryssning
  Visa hela svaret

  Vad tjänade Leonardo DiCaprio på Titanic?

  “Pengar gör ingen lycklig” – De andra skådespelarna som finns med i “20 miljoner dollar-klubben” är Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Robert Downey Jr., Denzel Washington och Angelina Jolie, skriver Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio uppges vara den skådespelare som kan ta allra mest betalt.
  Visa hela svaret

  Hur många människor dog i Titanic?

  RMS Titanic

  /td> RMS Titanic lämnar Southampton för New York för första och sista gången 10 april 1912. Allmänt Klass Olympic -klass Systerfartyg RMS Olympic, HMHS Britannic Fartygsnummer Brittisk officiellt nummer: 131428 Varvsnummer: 401 Anropssignal MGY Ägare White Star Line Registreringshamn Liverpool, Storbritannien Historik Beställd 31 juli 1908 Byggnadsvarv Harland and Wolff, Belfast, Irland Kölsträckt 31 mars 1909 Sjösatt 31 maj 1911 kl 12:00 I tjänst 2 april 1912 Öde Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten Tekniska data Längd 269,1 m (882ft 9in) Bredd 28,2 m Djupgående 10,5 m Deplacement 52 310 engelska ton Tonnage 46 328 brt Maskin

  • Två fyrcylindriga trippelexpansionsångmaskiner à 15 000 hk vid 75 varv/min till två yttre propellrarna.
  • En lågtrycksångturbin à 16 000 hk till den mittre propellern.
  • Två yttre trebladiga bronspropellrar. En mittre fyrbladig bronspropeller.
  • 46 000 hk (konstruktion) – 59 000 hk (max)
  Kraftkälla 24 dubbeländade (sex eldstäder) och 5 enkeländade (tre eldstäder) koleldade ångpannor, Fart 23 knop (43 km/h) Marschfart 21 knop (39 km/h) Besättning 885-913 Passagerare 2566 Hytter 840 st totalt varav

 • Första klass: 416 st
 • Andra klass: 162 st
 • Tredje klass: 262 st +40 sovsalar
 • RMS Titanic ( Royal Mail Steamer Titanic ) var en oceanångare byggd 1909–1911 för atlantrutten Southampton – New York, Fartyget ritades av några av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som fanns tillgänglig. Det var vid tidpunkten för sjösättningen, tillsammans med sitt systerfartyg RMS Olympic, världens största passagerarfartyg.

  Titanic ägdes av White Star Line och byggdes vid Harland & Wolff i Belfast, Nordirland, Den 10 april 1912 lämnade Titanic Southampton, England för sin jungfruresa. Efter stopp i Frankrike och Irland lämnade hon den 11 april Europa och stävade ut på Atlanten mot slutdestinationen New York, USA, Strax före midnatt den 14 april kolliderade Titanic med ett isberg och skadade sitt skrov så olyckligt att hon på 2 timmar och 40 minuter sjönk till Atlantens botten varvid officiellt 1 514 (enligt olika rapporter mellan 1 490 och 1 635) personer omkom.

  Skeppets undergång blev därmed en av historiens största marina katastrofer i fredstid. En orsak till det stora antalet dödsoffer vid förlisningen var att fartyget, som hade ca 2 225 människor ombord, endast hade utrustats med livbåtar för 1 178 personer.
  Visa hela svaret

  Hur lång tid tog det att spela in filmen Titanic?

  James Camerons Titanicfilm

  TITANIC av James Cameron

  Det tog 12 år för James Camerons dröm om att göra en Titanicfilm att bli till verklighet. Det hela började år 1985 när han satt och tittade på nyheterna om den återupptäckta Titanic: “Jag satt och tittade på TV när de visade att en viss Robert B. Ballard tillsammans med ett forskarteam hade hittat vraket av Titanic utanför New Foundlands kust.

  Direkt slog det mig att historien redan från början var ett perfekt filmmanus.” – James Cameron Titanic kostade nästan 1,6 miljarder kronor att producera och är den hittills dyraste filmproduktionen genom historien. James Cameron fick satsa hela sin lön i projektet för att det skulle kunna förverkligas.

  Inspelningen av filmen var lång och det tog nästan 1,5 år att fullborda mästerverket. Skådespelarna fick i genomsnitt infinna sig på inspelningsplatsen i 7 månader. Arbetet med filmen var ett jätteprojekt som pågick i över fem år. Att spela in en ny Titanicfilm var en ganska vild satsning av James Cameron, men filmen har idag dragit in kostnaden många gånger om. Den berömda scenen med Rose och Jack i Titanics för. Efter att ha visats i bara tre veckor i USA hade filmens kostnader redan betalats av. Detta är ett rekord som ingen film har kommit nära under de åren som har gått sedan filmen hade premiär. Intäkterna för Titanic ligger idag nära 20 miljarder.

  Titanic ligger nästan dubbelt så långt före den näst mest inkomstbringande filmen som är Jurassic Park från 1993.1998-02-16: 7 451 000 000 kronor 1998-05-01: 9 875 000 000 kronor 1998-09-10: 10 376 000 000 kronor 1998-12-03: 16 467 866 000 kronor 2001-05-04: 18 353 000 000 kronor För att kunna göra en modern och bra film om Titanic ville James Cameron ha med en gripande bihistoria.

  Han valde att göra filmen till en kärlekshistoria med det klassiska temat av kärlek mellan klasserna. Handlingen börjar år 1996 när ett lag dykare (ledda av Bill Paxton ) undersöker Titanics vrak. De letar efter en försvunnen diamant som kallas för “Oceanens Hjärta”.

  Till hjälp för att hitta diamanten har de fått tag på Rose som är en 101 årig överlevare från katastrofen. Rose anländer till dykexpeditionen och börjar berätta om när hon var med på Titanic. År 1912 var Rose (Kate Winslet) en olyckligt förlovad 17-årig överklassflicka. Hon ska resa till Amerika tillsammans med sin elake och rike fästman Cal ( Billy Zane ) för att gifta sig.

  I början anländer de till Southampton i en Renault (det fanns en sådan på Titanic även i verkligheten). Rose blir inte det minsta imponerad av Titanic. Hon tycker att hon redan har sett allt som är värt att se och kan beskrivas som en mycket uttråkad bortskämd flicka. Ombord på Titanic möter Rose den fattige konstnären Jack Dawson( Leonardo Dicaprio ). Jack har vunnit sin biljett i Poker mot ett gäng svenskar i Southampton alldeles precis innan Titanics avgång. Slumpen leder till ett möte mellan Jack och Rose som trots sina klasskillnader blir blixtförälskade.

  1. De har allt emot sig och många som vill stoppa deras romans.
  2. Jack är endast en fattig tredje klass passagerare medan alla i Rose omgivning vill att hon ska gifta sig rikt.
  3. Handlingen följer Jacks och Rose kärlekskamp samtidigt som den verkliga handlingen från 1912 spelas upp i bakgrunden.
  4. James Cameron har lagt ner mycket arbete på att låta filmen handla om vad som verkligen hände år 1912.

  Rose, Jack, Cal, Lovejoy och Rose mamma är fiktiva, men vi får träffa kapten, chefen Bruce Ismay, miljonären Benjamin Guggenheim, fartygets officerare och många andra verkliga personer som var viktiga ombord på Titanic. Rose och Jack flyr genom det sjunkande fartyget. Cameron har också lagt in en del myter om Titanic i handlingen för att utöka spänningen. En myt som filmen fått kritik för att ha med är när förste styrman William Murdoch sköt passagerare i tumultet för att sedan skjuta sig själv i huvudet.

  Det hände aldrig i verkligen. Också myten om att kapten Smith ökade hastigheten på Titanic för att kunna slå hastighetsrekord finns med samt den kända myten om att musikerna spelade psalmen “Närmare Gud till dig” när fartyget sjönk. Titanic är en mycket välgjord film. Först och främst måste den berömda filmmusiken av James Horner och ledmotivet av Celine Dion berömmas.

  Det mest imponerande är det så lyckade återskapande av den riktiga Titanic som James Cameron lyckats göra. Under filminspelningen lät han bygga upp nästan hela Titanic som han sedan lät sänkas i en enorm bassäng i en studio i den mexikanska staden Rosarito. En jämförelse mellan Titanic 1912 och 1996. James Cameron har inte bara lyckats återskapa fartyget utan också känslan av skräck och lidande när Titanic går under. Aldrig förr har så många människor brustit ut i gråt på en gång i en biosalong som i den gripande scenen när Titanic har gått under och Rose tar farväl av sin älskade Jack.

  James Cameron använde sig av autentiska bilder av Titanics vrak för att göra filmen så realistisk som möjligt. År 1995 ledde han en expedition ner till vraket och lyckades komma längre in i vraket än någon tidigare hade gjort. De bilderna som är från det riktiga vraket är de små svartvita sekvenserna, men han lät också bygga upp en modell av vraket för att ge en bättre överblick.

  Av vinsten från Titanicfilmen finansierade James Cameron sedan ytterligare två expeditioner till vraket för att filma mer av vad som finns kvar av Titanic idag. Detta gjorde han helt och hållet av eget intresse. Vilket betyg tycker du filmen är värd? Klicka på för förstoring Titanic SPECIAL EDITION James Camerons fantastiska film om Titanic.

  -, ©, Frågor ställs till,

  : James Camerons Titanicfilm
  Visa hela svaret