Hur Ofta Måste Man Träna För Att Bygga Muskler?

Hur Ofta Måste Man Träna För Att Bygga Muskler
Sammanfattning och rekommendationer om träningsfrekvens – Både när det gäller att bygga muskler och för att öka i styrka så är det bättre att träna samma muskel (eller övning) 2-3 gånger per vecka än en gång per vecka. Att träna en muskel oftare än 2-3 gånger/vecka verkar inte nödvändigtvis leda till större muskeltillväxt, även om det finns lite tecken på att det skulle kunna vara så.

 • När det gäller träning för att öka styrkan så räcker också 2-3 träningspass/vecka långt, men här verkar det finnas lite mer uppsida i form av mer frekvent träning.
 • Ju mer du övar, desto snabbare kommer du att bemästra en övning.
 • Dessutom: Genom att sprida ut en given träningsvolym på flera pass så kan du komma upp i en större total träningsvolym utan att det blir för mycket att återhämta dig från.

Dubbelvinst. Min rekommendation är att du som tränar för att bygga muskler siktar på att träna varje muskel 2-3 gånger per vecka. Ett exempel på träningsprogram är Styrkelabbets över- och underkroppsprogram där du tränar två överkroppspass och två underkroppspass varje vecka.

Min rekommendation till dig som tränar styrkelyft och vill bli så stark som möjligt, är att i början av din karriär träna varje övning 2-3 gånger per vecka (kanske något lägre för antingen knäböj eller marklyft, eller lite lägre volym men samma frekvens i bägge, eftersom de belastar liknande muskler).

Sedan kan du med tiden sakta öka både träningsvolym och träningsfrekvens, efter vad du bedömer att du själv klarar av. Något som är säkert är att om du ska träna ofta, så kan du inte längre träna stenhårt varje pass, utan du behöver lära dig att hålla igen lite grand och inte träna till failure hela tiden.
Visa hela svaret

Hur ofta bör man träna för att bygga muskler?

VANLIGA MISSTAG PÅ GYMMET – 1. Du pratar mer än du tränar. Visst kan träning också vara en social aktivitet, men spenderar du flera timmar på gymmet varav själva träningsminuterna inte är så många, behöver du kanske tänka om. Prata när du vilar mellan dina set, men ha exempelvis en timer som håller koll på vilotiden åt dig.

 • Alternativt sätt på dig ett par hörlurar (BÄSTA sättet att signalera att du vill vara ifred) när du tränar för att fokusera och ta endast av dig dem när du väljer att vara mer social.
 • Det viktigaste är att medvetandegöra vad det är du gör på gymmet, så att du inte går omkring i tron om att du lägger ner betydligt mer tid på din träning än vad du de facto gör.2.

Du vågar inte göra annat än konditionsmaskinerna. Att fokusera på konditionsträning är i sig självt inget problem, en ökad kondition ger en myriad med hälsoeffekter och är ändamålsenligt för dig som tävlar inom eller är intresserad av en viss konditionsidrott som löpning, triathlon eller dylikt.

 1. Men när jag arbetade på NW som PT var det otroligt många som anlitade mig just för att de hade fastnat vid maskinerna, det var endast där de kände sig trygga,
 2. Fria vikter och övriga maskiner kändes som ett jättekliv in i det okända där de inte alls kände sig kompetenta.
 3. Styrketräning är en träningsform som stärker kroppen, förbättrar hållningen, ger självförtroende och är även ett sätt att höja sin viloförbränning.

Våga ta steget ut i gymmet “på riktigt” och du kommer dessutom upptäcka att variationen i din träning är otroligt belönande. Här kan du med fördel gå på en gymintro eller haka på en vän som vet sin väg inne gymmet.3. Du tränar för ofta Ett vanligt misstag är att du tränar för mycket eller ofta.

 1. Roppen behöver återhämta sig mellan passen, dels för att stimulera proteinsyntesen en också för att ligament, ledband och annan vävnad ska hinna adaptera.
 2. Överträning leder till att du får ut mindre av dina hårt förvärvade träningstimmar samt att du ökar skaderisken – vem vill det?! 4.eller för sällan Samtidigt behöver kroppen utsättas för påfrestning regelbundet för att resultaten ska trilla in.

Det gäller att hitta den där gyllene balansen, som varierar otroligt mycket beroende på variabler så som ålder, träningsvana, träningstyp, -duration, -intensitet och -mängd. En tumregel är att öka mängd, duration och intensitet gradvis och att inte styrketräna samma muskelgrupp inom 48 h.

 • Det verkar dock finnas en vinning i att styrketräna samma muskelgrupp 2-3 gånger i veckan och alltså inte hålla sig till enbart ett pass/muskel och vecka.
 • Håll utkik för ett kommande inlägg där vi kikar mer på parametern VILA! 5.
 • Du har ändrat om ditt liv för mycket och för drastiskt Ett av de vanligaste kännetecken för “nyårslöften” är att de är radikala och det totalt motsatta av vad personen tidigare gjort.
You might be interested:  Bygga Upp Tillit I Ett Förhållande?

Problemet med att vara extrem i dina åtagandet av att göra nya livsstilsval är att det sällan är hållbart. Det känns bra initialt, men resulterar ofta i att man skadar sig, blir övertränad, eller helt enkelt faller ur vanan. En bättre strategi är att hitta ett sätt att göra bra hälsoval som är så enkelt för dig själv som möjligt, samt att fokusera på få saker åt gången.

Gå inte på en extremt restriktiv diet samtidigt som du ökar träningsmängden med 100 %, helt enkelt. För fler tips, kolla in där vi går igenom hur du med hjälp av lite grundläggande psykologikunskaper lyckas hålla dina förändringar långsiktigt.6. För stor tilltro till kosttillskott Många tror att proteinpulver, gainers, koffeindrycker och PWO krävs för att bygga muskler.

Och visst, om träning, sömn, kost och återhämtning sköts så kan säkert dessa preparat ge dig någon extra procent, men sitter inte dessa grundläggande bitarna på plats gör dina tillskott varken till eller ifrån. U tan att lyfta tungt blir inga muskler byggda! Det gäller alltså att ligga i med träningen och inte enbart förlita dig på tillskotten om du vill ha resultat.7.

 1. För liten tilltro till kosten Precis som effekten av kosttillskott tenderar att överskattas så underskattar de flesta kostens effekt på träningen.
 2. För att bygga muskler behöver du, förutom att träna, äta en ordentlig mängd protein och det underlättar om du äter regelbundet.
 3. Är ditt mål hälsa behöver tänka på vad du stoppar i dig: öka mängden grönsaker, fibrer och minska på alkohol, glass, kakor, sötsaker etc.8.

Hoppar överuppvärmingen Genom att värme upp kroppen genom att jogga lite på plats, utföra övningen du ska köra på låg vikt eller stå på en crosstrainer i 5 minuter ökar du kroppstemperaturen, förbereder dig fysiologiskt och mentalt på att träna samt minskar risken för skador.

 1. Hoppa inte över den, det kan räcka med så lite som 2 minuter och det är verkligen något du har råd med! 9.
 2. Styrketränar den kroppsdel man vill “bränna fett på” Att det går att punktförbränna fett är en myt som jag inte begriper hur den fortfarande kan leva vidare, men det gör den.
 3. Att träna “mage” varje pass är inte en bra metod för att få smalare midja eller ett väldefinierat sexpack! Magrutor framträder när du har en så låg andel kroppsfett att de syns igenom.

Det finns ingen anledning att träna samma muskelgrupp flera dagar i följd, det kan till och med vara kontraproduktivt.10. Inget eller oklart definierat mål Utan ett konkret mål är det svårt att ta sig iväg till gymmet de dagar motivationen tryter. För att öka sannolikheten att du håller ditt nyårslöfte, se till att välja ett så kallat SMART mål.
Visa hela svaret

Hur många gånger i veckan ska man träna?

Träning

 1. Du är här:

Det är bra för både kropp och själ att du rör på dig regelbundet. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Du som är vuxen rekommenderas att röra dig en halvtimme om dagen, till exempel ta en rask promenad. Kroppen är byggd för rörelse. Därför är det bra att träna varierat, både kondition, balans och muskelstyrka. Hur Ofta Måste Man Träna För Att Bygga Muskler I den här texten får du råd om hur du kommer igång med din träning och tips på hur du kan lägga upp en hållbar träningsrutin. All sorts träning räknas, även den du får genom aktiviteter i vardagen. Det kan till exempel vara att cykla, gå i trappor, arbeta i trädgården, plocka svamp eller städa.

 • All form av,
 • För att träningen ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen.
 • Om ihåg att den bästa träningen är den som blir av.
 • Du som tränar hårt bör vara noga med att låta kroppen vila mellan passen.
 • Det är bra att variera mellan olika träningsformer för att undvika överträning.

Hur mycket ska jag träna? Det brukar vara lagom att röra på sig i ungefär en halvtimme om dagen, eller 15 minuter två gånger varje dag. Rekommendationen är att du som är vuxen ska röra dig minst två och en halv timme i veckan. För att den fysiska aktiviteten ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen.
Visa hela svaret

Vilken är den bästa Träningsspliten?

Överkropp/Underkropp – Om du har färre dagar att dedikera till träningen så kan du dela upp det mer effektivt. Låt oss säga att du har tre dagar du kan träna – en bra split är du överkropp, underkropp, överkropp. Eller tre dagar med helkroppspass beroende på din träningserfarenhet.

 1. Om du är nybörjare i gymmet så vig inte ett helt pass till att träna bröst – det kommer vara för mycket.
 2. Prova istället tre dagar med helkroppspass, med en eller två bröstövningar, det kommer passa dig bättre.
 3. Men vi är inte säkra på vad vi tycker om träningsvärk i hela kroppen I takt med att du bygger muskler kan du sedan addera ett fjärde pass i din träningsrutin.
You might be interested:  Hur Mycket Kostade Titanic Att Bygga?

Då kan du ha två överkroppspass och två underkroppspass. I takt med att musklerna utvecklas behöver du utmana kroppen med mer stimulans för att fortsätta bygga muskler, också känt som progressiv överbelastning.
Visa hela svaret

Kan man träna ben varannan dag?

Bästa maten efter träning för att bygga muskler och bränna fett (och hur mycket du ska äta)

1. Öka frekvensen – För de flesta så finns det stora vinster att hämta här. Om du redan är igång med träningsprogram som Starting Strength, och kanske har gått vidare till Styrkelabbets träningsprogram så har du förmodligen börjat märka att det ger goda resultat att träna igenom kroppen 2-3 gånger per vecka.

Har du däremot hittills gjort som så många andra nya och bara tränat samma muskel en gång var sjunde dag, så har du goda nyheter att vänta dig av att börja träna oftare. Proteinsyntesen, den process vid vilken nytt muskelprotein bildas och dina muskler växer, är förhöjd efter träningen, men när du är van vid träning minskar den här tiden till att bli kortare än ett dygn (1).

Att då träna oftare, och ge tätare stimulanser till muskeltillväxt, blir därför viktigt om du vill få riktigt bra träningsresultat. Timingen av näring och protein verkar även bli viktigare ju mer träningsvana du har. Om du är van vid att köra ett riktigt tungt pass med till exempel marklyft i veckan, så kommer du märka att redan när du går över till två pass per vecka så kommer du inte kunna prestera lika bra under passen.

 1. Att prestera på absolut toppnivå är dock inget krav för en god träningseffekt, utan det räcker att du stimulerar muskeln tillräckligt bra för att den ska få signaler om tillväxt.
 2. Du behöver inte heller träna två tunga pass, utan kan köra ett tungt pass och ett som är medel/lätt sett till belastning och träningsmängd.

För någon vecka sedan råkade jag få lite fler vilodagar än normalt, och plötsligt kunde jag stänka iväg 11 repetitioner bänkpress på 110 kg under ett set där jag kände för att testa gränserna lite. Det är en prestation som för mig ligger över vad jag normalt förväntar mig under en grundträningsperiod.

Några dagar senare, när mina träningsrutiner var igång igen gjorde jag ett nytt liknande försök, men tröttnade redan efter 8 repetitioner på 100 kg. Det är ingenting jag får panik över eller blir nojig av, utan jag ser till att få gjort ett bra träningspass, och nöter vidare. Jag vet att om jag vilar ut så kommer jag kunna “casha in” nya styrkeökningar, och prestationen kommer segla upp till nya höjder.

Min poäng är inte att du ska gå runt och lyfta bebisvikter, utan snarare att du inte ska bli livrädd om din prestationsförmåga minskar lite när du är inne i grundträning. Sikta inte på maximal träningsdos, utan optimal, Så hur ofta ska du träna? Det beror förstås på flera variabler, men som nybörjare passar det ofta bra att träna en muskelgrupp 2-3 gånger per vecka (se träningsprogrammet för nybörjare ). Med den här bilden på näthinnan är det inga problem att slänga ut några set bicepscurl ens i slutet av ett tre timmar långt styrkelyftspass. Det går till och med att göra små ökningar av träningsfrekvensen utan att ens sticka till gymmet fler gånger per vecka, genom enkel hemmaträning,
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att få resultat på gymmet?

Hur snabbt ser man resultat av träning för att få muskeltillväxt? – Att ha en stark och uthållig kropp är många motionärers mål, professionella som amatörer. Dock är det kanske det mest tidskrävande resultatet att sträva efter, då muskeltillväxt generellt sett är en långsam process.

Naturligtvis varierar det från person till person; en individ kan ha lättare att få synliga fysiska resultat av sin träning än andra. Precis som med all annan slags träning, beror dess resultat inte bara på hur ofta eller hur intensivt du tränar, utan också på faktorer såsom genetik, miljö, kost och hälsa i övrigt.

Det är viktigt att ha i åtanke vid alla sorters motion, men framförallt vid sådan där målet är att bli stark. Men hur snabbt ser man då resultat av träning, i form av muskeltillväxt? Faktum är att de som det generellt brukar gå fortast för är nybörjare,

Om du inte tränat särskilt mycket styrka tidigare kan du, med rätt förutsättningar både vad gäller träning och yttre faktorer, börja se en muskeltillväxt efter cirka sex veckors träning, Nu vet du hur snabbt man ser resultat av träning och hur bra det är för din kropp – så vad väntar du på? Kontakta din närmaste träningsanläggning på First Class Gym! Vi drivs av vissheten om att alla kan få bättre hälsa tack vare rätt träning.

Våra anläggningar har både gruppträning, gym och personlig träning – allt för att du ska hitta en träningsform du tycker är rolig.
Visa hela svaret

You might be interested:  Köpa Tomt När Måste Man Bygga?

Hur många dagar i veckan ska man styrketräna?

4. Hur många gånger i veckan behöver jag träna för att få bäst resultat av styrketräningen? – Folkhälsomyndigheten rekommenderar styrketräning minst två gånger i veckan, mellan 15-30 minuter varje gång och minst 48 timmar mellan träningspassen. Det beror självklart på vilka mål du har, men med två träningspass i veckan där du fokuserar på styrketräning för hela kroppen ser du till att kroppen håller sig stark.
Visa hela svaret

Kan man träna styrketräning varje dag?

Som nybörjare är man ofta otålig och vill se resultat snabbt och således är det många som går ut alldeles för hårt i början och tränar både för länge och för ofta. Att offra vila för att hinna träna mer kommer inte att ge dig bättre eller snabbare resultat – tvärtom.

Tanken med träningen är ju att stimulera muskeltillväxten, men om du tränar konstant sju dagar i veckan får musklerna aldrig någon chans att utvecklas. Det är nämligen under vilan mellan träningspassen som kroppens produktion av tillväxthormon är som mest aktiv – särskilt när du sover. Så slarva inte med sömnen, utan se till att få dina 8 timmar varje natt och planera alltid din träning med viloperioderna i åtanke.

Till att börja med kan det räcka gott och väl med ett eller två styrketräningspass i veckan, särskilt om du kombinerar dem med annan träning. Men tänk på att konditions- och styrketräning har en tendens att ta ut effekten av varandra, så lägg gärna passen under olika tidpunkter på dagen – eller ännu hellre olika dagar i veckan.

 • Även om du bara tränar styrka bör du inte köra mer än max tre pass per vecka och även då helst varannan dag, så att musklerna får ordentligt med tid att återhämta sig.
 • Ett bra upplägg är att köra vartannat pass med överkroppsövningar och vartannat underkropp.
 • På så sätt får varje muskelgrupp ännu mer tid på sig att tillgodogöra sig träningen innan du belastar den på nytt.

För att boosta återhämtningsprocessen bör du även fylla på muskelbatterierna direkt efter träningen, exempelvis med en proteindrink eller banan och yoghurt. Har du inte styrketränat tidigare är det också oerhört viktigt att du lär dig göra övningarna rätt innan du börjar träna aktivt och lägger på tunga vikter.

 1. Oncentrera dig på basövningar och börja med en tom stång eller mindre vikt och träna upp “muskelminnet” tills övningarna sitter som ett smäck.
 2. Och låt det ta lite tid, det kommer att löna sig i längden.
 3. Genom att utföra en övning korrekt från början minimerar du inte bara risken för skador när du väl börjar träna med större vikter, du får dessutom bättre resultat.

Ofta kan det vara en bra idé att anlita en personlig tränare, åtminstone tills du har kommit igång ordentligt och känner sig bekväm med övningarna. En PT kan också hjälpa dig att lägga upp ett träningsprogram som är anpassat efter just din kropp och dina förutsättningar.
Visa hela svaret

Hur mycket muskler kan man bygga på 6 månader?

Summering – Jag tror att det mesta av allt det här grundas i att siffran på 10 kilo inte stämmer. Jag har i alla fall väldigt svårt att tro på att det skulle vara 10 kilo fettfri massa. Det låter lite som när man alla inom NBA adderar till 5 cm till sin längd när de blir tillfrågade.

Även om vi antar att siffran 10 är sann och representerar fettfri massa så är det här fortfarande inget solklart fall av doping. Juventus har inte världens bästa historia när det gäller det här och det är ju inte omöjligt att det hänt något fuffens, men det som Zlatan har gjort är inte på något sätt något som måste ha gått till på onaturlig väg.

Det är en möjlig siffra, så man vet helt enkelt inte hur vägen dit har varit. Det vi däremot vet är att siffran inte är representativ för vad gemene man ska vänta sig om de börjar styrketräna hårt i 6 månader. Vissa personer kan gå upp 10 kg. det är jag ganska säker på.

Samtidigt är jag säker på att det är väldigt få personer som tillhör den kategorin. De flesta ska nog snarare förvänta sig ungefär hälften på samma tid, om de jobbar hårt och sköter träningen bra. *Vill vara petig och korrekt så mäter man i princip aldrig muskelmassa, man mäter fettfri massa, alltså allting utan fettet på kroppen.

När folk pratar om att de gått upp 10 kilo muskler så brukar de dock mena att de gått upp 10 kg i vikt utan att bli fetare, så de menar egentligen fett fri massa. I den här artikeln har jag skrivit utifrån ökningar i fettfri massa.
Visa hela svaret