Lönar Det Sig Att Bygga Nytt Hus?

Lönar Det Sig Att Bygga Nytt Hus
Fördelar med att bygga nytt hus – Att bygga nytt hus har också väldigt många fördelar, inte minst får du en upplevelse för livet och ett unikt hem som är anpassat just för dig och dina behov. Andra fördelar med att bygga nytt:

Fastighetsskatten blir lägre Du slipper ombyggnationer och oförutsedda kostnader Drift- och energikostnaderna blir lägre

Att bygga nyckelfärdigt innebär att du kan spara mycket tid, och alla nya hus byggs även med tanke på kraven som vi ställer idag på moderna boenden. Många tror att nyckelfärdiga hus oftast ser likadana ut, men med personliga anpassningar kan man få huset så personligt som man själv vill.
Visa hela svaret

Är det billigare att bygga eller köpa hus?

Bygga nytt hus eller köpa begagnat? Står du i valet och kvalet mellan att bygga nytt hus eller köpa begagnat? Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Ett gammalt hus kan ha sin charm och en känsla som inte finns i ett nytt hus där ingen bott förut.

  1. Men även nya hus har sina fördelar och du kan anpassa det precis som du själv vill.
  2. Priset är det som många tänker på när de börjar fundera på hus.
  3. När du köper ett begagnat hus är utgångspriset ofta billigare, men då tillkommer kostnader för renovering och även om du kan bygga själv så kräver det både tid och energi.

När man börjar räkna på driftkostnader och oförutsedda kostnader så skiljer ofta inte priset så mycket. Att bygga nyckelfärdigt är ett bra alternativ när du vill hålla nere kostnaderna lite och dessutom spara tid genom att bygga på ett effektivt sätt.
Visa hela svaret

Vad kostar det i månaden med ett nybyggt hus?

Hur har vi räknat? Från denna kostnadskalkyl avgår en egen insats på 15%, i detta fall 669 000 kr. men exklusive amortering blir ca 10 600 kr i månaden.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att dra el i ett nytt hus?

Rätt pris för nyanslutning? – Nätföretagen bestämmer själva sina priser för anslutningsavgifter, men de ska vara skäliga. Skäligheten kan prövas från fall till fall av Energimarknadsinspektionen (Ei), som är tillsynsmyndighet. Ei har tagit fram en metod för att beräkna schablonkostnad för olika anslutningar.

Nätföretagen behöver alltså inte tillämpa metoden, den kan däremot ge dig en uppfattning om anslutningsavgiften är skälig eller är relativt hög och därför bör anmälas till Ei för prövning. Avgiften för nyanslutningen får vara avståndsberoende och avgiftens storlek kan påverkas av din nya anläggnings geografiska läge samt den avtalade effekten.

Energimarknadsinspektionen (Ei) har tagit fram en schablonkostnad för vad anslutningar med en säkring på 16 – 25 ampere och ett avstånd på upp till 1 800 meter fågelvägen från anslutningspunkten i befintligt nät som mest ska kosta. Schablonen innebär att det finns en grundavgift för alla anslutningar inom 200 meter från anslutningspunkten på ledningsnätet.

Avstånd till närmaste anslutningspunkt (fågelvägen) Avgift (belopp exklusive moms)
0 – 200 meter 30.500 kr
200 – 600 meter 30.500 kr + 262 kr/meter
600 – 1200 meter 135.300 kr + 640 kr/meter
1200 meter – 1800 meter 510.300 kr + 389 kr/meter

Den extra meteravgiften läggs enbart på de meter som överstiger det lägre intervallet inom varje zon. Räkneexempel: En anslutning på 700 meter bör som mest kosta 135 300 kronor + 100 x 640 kronor/meter = 199 300 kronor.
Visa hela svaret

Vilka kostnader tillkommer när man bygger hus?

När man bygger hus kan kostnaderna variera kraftigt, inte bara med vilken husmodell och tillverkare man väljer, men även med var i landet man bygger, vilken entreprenadform man väljer, hur mycket arbete som krävs på tomten och om det redan finns anslutning till kommunalt vatten och avlopp.

Därför är det svårt att göra en uppskattning av kostnader vid husbygge, men som tumregel brukar man säga att ett lösvirkeshus som är platsbyggt kostar från 8 000 kronor kvadratmetern, ett nyckelfärdigt hus kostar mellan 12 000 kronor och 25 000 kronor kvadratmetern, medan ett arkitektritat stenhus kan kosta 30 000 kronor kvadratmetern eller mer.

Här har vi angett några exempelkostnader för ett fiktivt hus i stadsnära miljö som man kan ha i åtanke när man planerar att bygga hus:

Tomt kan kosta allt från några hundra tusen kronor till flera miljoner, köper man stadsnära tomt, t.ex. i Stockholms skärgård, bör man räkna med priser från 2 000 000 kronor.Nyckelfärdiga husmodeller med totalentreprenad kostar ofta från 2 000 000 kronor.

Eller om man valt att anlita egenarkitekt kostar detta allt mellan 200 000 och 500 000 kronor (och sedan tillkommer förstås kostnaden för anpassningen eller platsbygget med material och entreprenad om detta krävs). Vi kommer inte räkna med denna kostnad i detta exempel då vi tänker oss ett nyckelfärdigt hus med totalentreprenad.

Kostnader för tillval kan lätt skena iväg, man bör räkna med minst 10 000 kronor extra i tillval.Lagfart och avgift är 1,5 % av tomtpriset plus 895 kronor, i detta exempel runt 30 000 kronor. Bygglov beror på kommun och varierar kraftigt, men kan kosta från 40 000 kronor i Stockholms skärgård.Pantbrevet är 2 % av det totala lånet och kan i detta fall kosta 80 000 kronor.Ränta på byggnadskreditiv beror på lånets storlek och hur länge man lånar pengar och kan i detta fall kosta 100 000 kronor.Material till grund kan kosta 100 000 kronor.Själva husgrunden kan kosta 150 000 kronor.Vatten och avlopp (om inte kommunalt vatten och avlopp finns) kan variera kraftigt i pris, här använder vi en exempelkostnad på 150 000 kronor.Nyanslutning av el kan kosta 30 000 kronor.Fiberanslutning kan kosta 10 000 kronor. Garage kan kosta från 150 000 kronor.Räkna med att färdigställande av fastigheten och tomten kostar minst 100 000 kronor över ovan kostnader.

Totalpriset för vårt exempelbygge i Stockholms skärgård skulle alltså ligga runt 5 miljoner kronor. Husbyggarskolan Del 1 – Tomten Del 2 – Arkitekten Del 3 – Planlösningen Del 4 – Entreprenadformer Del 5 – Pappersarbete 1 Del 6 – Pappersarbete 2 Del 7 – Slutlig beställning Del 8 – Byggstart Del 9 – Besiktning och inflyttning Del 10 – Kostnader vid husbygge
Visa hela svaret

Hur har folk råd att bygga nytt hus?

Hur sjutton har folk råd att köpa hus nuförtiden? Erik: Min tro är fortfarande att vi hade haft fler bostäder om priserna fick vara fria. Men övergången till ett sådant system håller jag med dig om att den inte kan vara hur snabb som helst på grund av de problem som skulle uppstå. På köpet skulle vi ju även få andra problem som ökad segregation och ojämlikhet, men vi skulle få mer bostäder (enligt min tro) och det var ju det frågan gällde.

Håller med här. Om man vill göra en “reset” på bostadsmarknaden. Håll i hatten. Så borde staten lösa ut allt ägande av bostäder(oberoende värdering och man tvingas sälja tillbaka till staten, skattefritt ) Samtidigt som att göra alla de som har hyresrätter idag sägas upp från sina bostäder. Sen får alla buda helt enkelt.

Jag kan tänka mig 25K för en 4 på söder och sen kan jag betala 8K för en 4 i Rinkeby. Så går man igenom hela beståndet. Den som betalar mest i hyra får lägenheten. Då får vi marknadshyror och stackarna i en nybyggd 5a i Rinkeby slippa subventionera en 5:a i Östermalm.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Trall?

Ägande. Då får man helt enkelt börja titta. Vad man har råd med. Då får man också marknadspriser och vill man bo i hyresrätt och inte äga villan längre. simino: Men problemet som jag tycker mig se i många trådar är att folk ger sig in i bostadsrättskarusellen för sent och vill köpa hus för tidigt. Jag tror att det som behövs är att man har en br som singel, träffar någon som också har en br, köper en större gemensam br och sen köper radhus eller större br, sen hus.

Skulle tro att man behöver vara inne på bostadsmarknaden i minst 10 år innan man köper hus. Man kan ju säga samma sak med sparande, investeringar. Det bästa vore att ha påbörjat sparande för 10 år sen. Det näst bästa är att börja idag. Annars kan ju rikatillsammans lägga ned med en gång.

  • Ingen idé att börja.
  • Marknaden är ju så hög idag.2 gillningar Tycker det är stor skillnad.
  • Om du planerar att göra bostadskarriär så kör du med hög belåning och kort investeringshorisont.
  • När detta forumet rekommenderar en 60/40 portfölj så är den som satsar på att byta upp sig på bostadsmarknaden investerad runt 500-600% 2 gillningar Men är du med att resonemanget att det är försent att köpa.

Bostadskarriär har jag alltid tolkat de som fixat ombildning, sälja och då har man sin grundplåt. Finns ju knappt någon som skulle kör med så mycket hävstång i aktiemarknaden. Varför har bostadsmarknaden accelerat så mycket på sistone? förutom låga räntor och slopat amorteringskrav kanske det även på andra sätt beror på Corona.

Det är fler äldre som dött än vanligt vilket innebär att det finns fler arvingar än vanligt som letar efter fastigheter att stoppa in arvet i. En anna n förklaring är kanske psykologisk. Corona påminner oss om att livet är kort och då kanske man tänker att det gäller att köpa det där drömboendet nu, för vem vet om jag lever senare och kan njuta av det.1 gillning Njae, visst är det några fler äldre som dött men gissar de allra flesta redan bodde på hem.

Dessutom ska ju som inte gjorde dets hus också säljas, nettoeffekten blir då 0 tänker jag. Framförallt räntan som sjunkit under Corona, kombinerat med att de flesta ändå haft jobbet kvar. Amorteringskravet tror jag inte påverkat öht, för det räknas fortfarande in i lånelöftet, pausen gäller bara själva betalningarna fram till augusti detta år.

Psykologiska effekten att man gärna bor större när man jobbar och är hemma mycket finns nog, men förutsättningarna med lägre ränta och iaf bevarad inkomst måste finnas där.1 gillning gubboboff: Varför har bostadsmarknaden accelerat så mycket på sistone? För generösa stimulanser/åtgärder pga Covid naturligtvis, vilket är oroande.

Vi skulle aldrig haft amorteringsfrihet, nollränta och generösa permissioner genom detta. Samma sak som gjorde att Japan gick från att vara ett av de mest sparsamma och lågt skuldsatta länderna i världen till skyhög statsskuld och låg tillväxt, med en massiv tillgångsbubbla som pricken över i.2 gillningar nhb: En liten trend i Skåne är att unga barnfamiljer lämnar stan och flyttar ut på landet.

  • Eventuellt till ett enklare ställe som man själv renoverar.
  • Det kräver pendling men avstånden är inte enorma här.
  • Och kanske kan man jobba hemifrån några dagar i veckan.
  • Är inte det en trend i andra storstadsregioner? I storstadsregioner som Stockholm är det större avstånd mellan utanförskapsområden, centralorten och lugna områden.

Det innebär att man inte måste flytta långt bort från Stockholm och ut till landet för att slippa stök på samma sätt som man måste göra det i t.ex. Malmö.1 gillning Man kan ju vilja/behöva spara till andra saker också än enbart bostadsköp Pension t.ex.

Eller så kanske man vill göra något mer än att bara bo bjogus: Eller så kanske man vill göra något mer än att bara bo Så kan det vara. Det är en fråga om prioriteringar. Prioriterar man annat före boendet så kommer det ju ta längre tid att kunna köpa sitt boende så klart.1 gillning Här är en intressant graf över antal nyproducerade bostäder.

Man kan ju tänka sig att nyproduktionen ‘bör’ följa populationskurvan. Men det känns inte riktigt som att vi är i närheten av det. I takt med att befolkningstakten ökar så kan man ju anta att ökningen av antal som vill bo i hus också ökar. Men antal nyproducerade småhus verkar tyvärr ha stått still sen 90-talet. Lönar Det Sig Att Bygga Nytt Hus Har för mig att även andelen singlar har ökat sedan 90-talet så byggbolagen verkar ha prognostiserat rätt i framtidens efterfrågan. Hur har det sett ut historiskt? Vi, jag och min fru, har i år varit gifta i i 45 år. Vi har fyra barn, tre pojkar och en flicka.

Vi har hjälpt dem en del ekonomiskt. En av dem fick inget studiemedel när han fick sin dokorandtjänst. Vår flicka har två högskoloeutbildningar, där räckte inte studiemedlet till. Ett barn har inte gymnasiekompetens. År 1991 flyttade vi in i nybyggt hus i Helsingborg, centralt tycker vi ca 1000m från Olympia.

Vi hade varit flitiga sparare och sålde ett radhus som vi bott i i ca 9 år. Vi hade ca 600 kkr till kontantinsats. Det nya huset kostade ca 1,6 milj att bygga inkl tomtkostnad. Låter ju skitbilligt (förlåt språket). Idag är det värt ca 7 milj. Det säljs gamla hus i närområdet för 2 mij och uppåt, man river befintligt hus och bygger nytt.

Vårt lån på nya huset var 1 045 000 kr. Det var andra tider tycker ni och det var det. Räntan var 12,71%, binndningstid 7 år. Jag hade en bruttolön på ca 16-17 kkr som lärare i matematik och ekonomiska ämnen, nyttiga ämnen för ändamålet. Min fru jobbade mycket liten deltid plus skötte hemmet. Jag kan lova er att det var svettiga år att få ekonomin att gå ihop, men det var vårt gemensamma beslut att vi skulle bo så.

Vi har aldrig varit i Thailand, Kanarieörna, Grekland mm. Vi tog små rundor i Danmark och någon längre i Norge. Både danska och norska kronan var billigare då. Dator hemma var vi tidiga med, Ericsson PC (1985), men vi delade på en. Jag förstår att det ibland är omöjligt att lösa ekonomin för ett husköp, men i många fall handlar det om val i livet och mycket hårda prioriteringar.

Litet hus först och trångbodda. I vårt första radhus var vi sex personer som delade 116 kvm, nu är vi tre som delar på 190 kvm. Vi var skuldfria ett tag, men lånat på huset igen för att hjälpa ett av barnen.2 milj i lån hos Avanza, 0,79% i ränta. Känns faktiskt inte så betungande.7 gillningar Kul att höra! Även jag söker hus i Helsingborg, och har liknande förutsättningar, men idag är det tuffare, måste jag nog säga.

Hur mycket vi än drar in på semestrar etc. så blir det inget hus centralt. Jag tjänar drygt 43, och vi har en insats på drygt 1 miljon, om det krävs. Min fru arbetar deltid och sporadiskt, (inte tillsvidare), så bankerna nollar hennes inkomst. Vi har 2 barn.

  • Med denna kalkyl kan vi inte köpa någonting fristående i kommunen, förutom kanske något som ligger helt off längs en landsväg typ, eller om det är något som ska rivas så att man betalar för tomten i princip, fast då har vi inget låneutrymme kvar att bygga hus för.
  • Den dagen min fru får en fast anställning (ingen hög lön dock) är det bästa vi kan få vad gäller fristående hus ett mindre hus, i OK skick, i Påarp.
You might be interested:  Bästa Frukosten För Att Bygga Muskler?

För att kunna köpa din villa i Olympia, som nu inte är ny längre, men likväl, skulle vi behöva en månadsinkomst på ca 120 000 kr (räknar med 1 miljon i insats i båda fallen). Detta förutsätter dock att prisökningen inte fortgår i samma takt, då min och hennes lön inte ökar i samma takt som priserna.3 gillningar aelander: Jag kan lova er att det var svettiga år att få ekonomin att gå ihop, men det var vårt gemensamma beslut att vi skulle bo så.

Vi har aldrig varit i Thailand, Kanarieörna, Grekland mm. Vi tog små rundor i Danmark och någon längre i Norge. Både danska och norska kronan var billigare då. Dator hemma var vi tidiga med, Ericsson PC (1985), men vi delade på en. Det är det här jag pratar om. Ska man resa och bränna överskottet man eventuellt har på en semesterresa eller två varje år.

Då har man inte råd. När jag och sambon funderade hur vi skulle göra, hyresrätt + lantställe eller radhus. Då föll valet på radhuset med en liten tomt. Ett lantställe där man alltid måste åka en timme blir för jobbigt med småbarn.1 gillning Bowser: Jag tjänar drygt 43, och vi har en insats på drygt 1 miljon, om det krävs.

Min fru arbetar deltid och sporadiskt, (inte tillsvidare), så bankerna nollar hennes inkomst. Vi har 2 barn. Med denna kalkyl kan vi inte köpa någonting fristående i kommunen, förutom kanske något som ligger helt off längs en landsväg typ, eller om det är något som ska rivas så att man betalar för tomten i princip, fast då har vi inget låneutrymme kvar att bygga hus för.

Den dagen min fru får en fast anställning (ingen hög lön dock) är det bästa vi kan få vad gäller fristående hus ett mindre hus, i OK skick, i Påarp. För att kunna köpa din villa i Olympia, som nu inte är ny längre, men likväl, skulle vi behöva en månadsinkomst på ca 120 000 kr (räknar med 1 miljon i insats i båda fallen). Hos vissa verkar det som det är en mänsklig rättighet att ha råd med ett boende, helst centralt i stan om man har en civilingenjörslön. Sen har vi de som tänker skänka bort sin förmögenhet och skiter i att hjälpa barnen då de själva minsann klarade boendefrågan galant.

  • Det är bara att sikta in sig att behöva hjälpa sin barn den dagen det gäller.
  • Annars får de nöja sig med att bort otryggt i förorten.
  • Jag är en av de som inte fick hjälp hemifrån utan löste det själv.1 gillning darkshippo: Hos vissa verkar det som det är en mänsklig rättighet att ha råd med ett boende, Inte bara centralt boende, utan i ett flottigt hus också.

Själv bor vi i lägenhet och trivs jättebra. Jag tycker hela diskussionen är typ “jag är en svensson och har råd med segelbåt, men jag vill ha en yacht”.7 gillningar Johann: Jag tycker hela diskussionen är typ “jag är en svensson och har råd med segelbåt, men jag vill ha en yacht”.
Visa hela svaret

Hur mycket tjänar man på att bygga hus själv?

Årslön: 2 miljoner! – Den största enskilda kostnaden när man bygger hus är arbetskostnaden. Det gör att man kan spara mycket pengar genom att bygga själv, ofta betydligt mer än vad de flesta av oss tjänar på vårt vanliga arbete.

Exempel: Kostnad hantverkare inklusive moms: 500:-/timmeMed 50% marginalskatt behöver man tjäna dubbelt så mycket för att betala hantverkaren, dvs 1000:-/timme.Arbetar man 40 timmar per vecka, 4 veckor per månad, motsvarar det en månadslön på 160 tkr, eller en årslön på nästan 2 miljoner.

: Bygg själv!
Visa hela svaret

När blir det billigare att köpa hus?

Bästa tiden att köpa ny bostad – När är det läge? En bostadsinvestering är för många av oss den största investeringen vi gör. Därför vill man få bästa möjliga pris på sin drömbostad, så att man i framtiden kan göra en vinst på den. Det är mycket att ta hänsyn till när det kommer till bostadsmarknaden.

  1. Ollar man långsiktigt på marknaden är det allra bäst att köpa under högsäsonger som vår och höst, samt medan räntorna är höga.
  2. Höga räntor ger lägre bostadspriser.
  3. Räntor är ett helt kapitel i sig, vilket vi inte kommer fördjupa oss i denna artikel.
  4. Utan vi koncentrerar oss istället på vilken tid på året som lämpar sig bäst för dig som köpare inför bostadsköpet.

Vilken årstid som är bäst lämpad att investera under beror på vilken typ av bostad du är intresserad av. Hus påverkas exempelvis mycket mer av årstiderna än lägenheter. I regel kan man säga att de bästa fynden kan göras under vintern, medan det är svårare att fynda på våren.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att bygga ett nytt hus?

Lönar Det Sig Att Bygga Nytt Hus Vi på Åsbo Hus kan det där med att bygga hus. I de över 1 000 husdrömmar vi förverkligat har vi samlat på oss erfarenhet och kunskap som vi gärna delar med oss av. Här får du svar på de vanligaste frågorna som dyker upp när det är dags att bygga hus. Vi vill bygga hus – i vilken ände börjar vi? Förmodligen har ni redan börjat! Själva processen med att bygga sitt hus börjar i regel långt innan första spadtaget – kanske har ni inspirerats av tidigare byggda hus, och vet i stora drag vad ni gillar och vad ni inte gillar.

  1. Innan det är dags att börja bygga finns oändligt mycket inspirationsmaterial att ta del av och bearbeta.
  2. En del idéer är bra, andra inte.
  3. Samla inspiration från nätet, tidningar, tv-program och från vänner och bekanta.
  4. Försök sedan sammanställa det till något ni själva tycker om och passar era behov, era förutsättningar och inte att förglömma – aktuell tomt eller område.

Hur ska vi tänka när det är dags att välja tomt? Här råder klyschan “ett hus kan man förändra, tomtens läge är permanent”. Tänk därför igenom vad ni vill. Lockar stadens puls? Småstadslivets lunk? Eller kanske lugnet på landet? Här kan det vara bra att se över kommunikationer, barnomsorg och annan service som kan vara avgörande faktorer.

  • Ni behöver också fundera över om tomten är byggklar – om inte kan det krävas stora åtgärder för att kunna starta en byggnation.
  • Det är också viktigt att se efter vad ni får och inte får bygga på tomten.
  • På vissa tomter får man bara bygga 1-planshus, på andra måstre man bygga fler än ett plan.
  • Ontrollera detaljplanen noga innan ni beslutar er för en tomt.

Vad kostar det att bygga ett hus? En vanligt förekommande fråga som kan likställas med att gå in till en bilhandlare och ställa frågan “vad kostar en bil?”. Valmöjligheterna är nästintill oändliga. Storlek, planlösning, konstruktion, inredning och placering är bara några exempel på de faktorer som påverkar prislappen.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga En Enplansvilla?

Anske har ni tänkt göra delar av arbetet själva? Det påverkar också kostnaden en hel del. Hur många kontaktpersoner har vi under processen? Hos Åsbo Hus har ni en och samma kontaktperson under hela processen. Ni som kund ska inte behöva lägga tid och energi för att hitta den specialkompetens som krävs – det sköter vi.

Hur mycket kan vi ändra i den ursprungliga planlösningen? När det gäller ändringar kan i stort sett allt förändras. Att flytta en innervägg hit eller dit är oftast inga problem. Inte heller brukar det vara ett bekymmer att spegla, förlänga eller på annat sätt modifiera huset så att det passar just era behov. Lönar Det Sig Att Bygga Nytt Hus Vilken hjälp kan vi få med val av interiör, vilka tillval finns? På Åsbo Hus är målet att vi tillsammans ska skapa ert drömhus, både utvändigt och invändigt. Hos våra välkända leverantörer finns en mängd olika tillval att välja mellan. Viktigt är dock att sy ihop alla på ett såväl praktiskt som estetiskt vis.

  • En röd tråd bör genomlysa ert nya drömhus – en process där vi gärna hjälper er att hitta rätt.
  • Vilka uppvärmningssystem används i era hus? Det vanligaste är att våra hus värms upp av en frånluftsvärmepump och av golvvärme.
  • Vad innebär nyckelfärdigt koncept? De flesta av våra drömhus levereras med en nybyggnadsförsäkring med färdigställandegaranti,

När ni undertecknat köpekontraktet kan ni tryggt lita på att ert hus kommer att finnas på plats i rätt tid och i överenskommet utförande. Ert drömhus står alltså klart som avtalat, färdigt att flytta in i för många års ombonad trivsel. Kort sagt – det enda du behöver göra är att ta emot nyckeln till ditt nya hem.

  1. Hur går en slut- eller tvåårsbesiktning till? Vid slutbesiktning medverkar kunden, säljaren, kontrollansvarig och en besiktningsman.
  2. Tillsammans går vi igenom huset, rum för rum.
  3. Eventuella anmärkningar skrivs ner och åtgärdas snarast möjligt.
  4. Vad gäller slutbesiktning har vi en nollvision på anmärkningar, vilket vi gång på gång uppnår.

Viktiga papper om husets utrustning överlämnas tillsammans med en skötselpärm. Efter denna besiktning är huset, och därmed också ansvaret för huset, kundens. Vid önskemål genomför vi en kostnadsfri tvåårsbesiktning. Tillsammans går vi igenom huset och eventuella synpunkter åtgärdas på bästa möjliga sätt.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar att bygga ett nytt hus?

Skaffa översikt av utgifter och budget – När man ska bygga hus handlar det om stora pengar. Exakt hur mycket som ett husbygge kan kosta hänger både på komplexitet, storlek och standard. Det är svårt att uppskatta en mer precis summa utan att först få ut en fackkunnig person på platsbesök, men man kan i varje fall skapa sig en ungefärlig bild av kostnaden genom att titta på genomsnittspriset för att bygga hus.

Baserat på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart ligger kostnaden för att bygga ett nytt hus på omkring 28.000 kr per kvadratmeter i genomsnitt. Detta svarar mot en totalkostnad på runt 3,5 miljoner kronor för ett komplett hus på 125 kvadratmeter. Det förekommer dock stora prisvariationer. De lägsta kvadratmeterpriserna hamnar kring 22.000 kr per kvadratmeter, medan de högsta kan sluta på över 45.000 kr kvadraten.

De här snittpriserna inkluderar allt arbete och material som är kopplat till uppförandet av huset. Arkitekt- och projekteringskostnader är däremot inte inkluderade i riktpriserna. Dessa kan variera från totalt 200.000 kr till över en miljon kronor, beroende på typen av projekt.

  • Det är en lång rad faktorer som påverkar slutpriset i samband med att man ska bygga hus.
  • När det gäller markarbetet och materialen till konstruktionsarbetet så har man små möjligheter till att påverka kostnaderna som byggherre.
  • Något som man däremot kan påverka är den standard som man uppför huset i och vilka ytskikt som man använder både ut- och invändigt.

Härmed går det faktiskt att påverka slutpriset för projektet. Innan man drar igång med att planera själva arbetet så är det viktigt att man skaffar sig en översikt av de medel som man har tillgängliga för projektet. På så vis kan man försäkra sig om att man planerar ett projekt som man faktiskt har möjlighet att finansiera.
Visa hela svaret

Varför byggs det inte fler hus?

Även om byggandet av flerbostadshus ökat mest i Sverige har trenden varit likartad över hela Norden, småhusbyggandet har gått från att varit dominerande i bostadsbyggandet till att endast utgöra 30 % av volymen och i Sverige är andelen ännu lägre. Även i övriga Europa ser utvecklingen likartad ut.

Snabbt stigande tomtkostnaderPolitiska prioriteringarÖkad urbaniseringEtt relativt sett minskat demografiskt befolkningsunderlag

Till att börja med så prioriteras inte småhusbyggande från politiskt håll. Byggnadsmassan talar sitt tydliga språk – 45 % av alla småhus byggdes under perioden 1960 -1990 att jämföra med 13 % under perioden efter 1990. Småhusbyggandet hade, liksom flerbostadshusbyggandet, omfattande stöd under perioden 1960-1990 från statligt håll.

  1. Samtidigt upplät kommunerna mark med tomträtt för småhusbyggnation, något som mig veterligen knappt existerar idag.
  2. Tomtkostnaderna i attraktiva områden har skjutit i höjden i takt med att bostadspriserna stigit.
  3. Ommunerna säljer sin mark till marknadspris vilket står i bjärt kontrast till de tidigare tomträttsavtalen.

Det är dessutom mer lönsamt ur ett bostadsutvecklarperspektiv, och betydligt mer kostnadseffektivt vad gäller infrastruktur, att bygga flerbostadshus. När bostadsbristen är stor och de ekonomiska resurserna begränsade detaljplaneläggs därför flerbostadshus i högre grad på attraktiva tomter.

  1. Hade Stockholms närförorter planerats idag hade det på sin höjd klämts in några stadsradhus här och där utan gräsmattor.
  2. Den fortsatta urbaniseringen talar mot småhusbyggandet även på längre sikt då det detaljplaneras relativt sett färre småhus i städernas utkanter.
  3. I tillägg blir de hus som faktiskt produceras hiskeligt dyra vilket gör att det endast är en liten klick som kan efterfråga dem.

På landsbygden däremot, där markkostnaden är låg, är priset på andrahandsmarknaden ofta så lågt att det inte blir lönsamt att bygga. Småhuset blir en förlustaffär ur ett ekonomiskt perspektiv för byggherren. Detta gör att ju mer bostadspriserna stiger i städerna desto dyrare blir det att köpa tomter och därmed svårare att bygga nytt.

Effekten förstärks av att de nya kreditregleringarna i form av bolånetak och amorteringskrav ytterligare begränsar möjligheten att låna. Till det ska även en lagfart och pantsättningsavgift betalas, vilka tas ut som en andel av bostadens värde och således också ökar proportionellt. Sammantaget blir småhus allt för dyrt i förhållande till bostadsrätter där flera av dessa kostnader bakas in i föreningens lån och därmed inte “syns”.

Dessa faktorer har begränsat möjligheten och minskat attraktiviteten att bygga nya småhus med äganderätt under de senaste åren. På längre sikt tillkommer ytterligare en faktor som IFO pekar på. Att villaköparna blir relativt sett färre. Då den politiska viljan i hög grad varit att äldre ska kunna bo kvar i sina småhus (handikappanpassningsstöd och avskaffad fastighetsskatt exempelvis) samtidigt som vinstbeskattningen blir hög vid flytt så bor många kvar istället för att flytta till lägenhet.

  1. Förr eller senare kommer de dock att tvingas flytta vilket gör att småhusen ändå kommer ut på marknaden.
  2. Befolkningen i åldersgruppen 25-45 år väntas öka med omkring 10 % mot 2040 eller 250 000 personer.
  3. Befolkningen i åldersgruppen 65+ däremot väntas öka med 37 % eller drygt 700 000 personer.
  4. Även om man ska ta de exakta talen med en nypa salt är trenden ändå tydlig.

Rent demografiskt talar det för en fortsatt låg andel småhusbyggande också på lång sikt, även om småhusbyggandet skulle prioriteras mer från politiskt håll.4717
Visa hela svaret