Hej Christer, och tack för din fråga! Vi rekommenderar att tryckimpregnerat virke får stå obehandlat en säsong innan det behandlas. Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än 16% i träet och när de ämnen som finns i impregneringen urlakats.
Det brukar vara först efter att det stått uppsatt en säsong. Detta gäller för behandling av både ert golv och det staket som är gjort av tryckimpregnerat virke. Har ni ännu inte valt virke till ert staket kan ni istället välja ett icke tryckat virke till staket vilket är för ytor som skall målas att föredra.
samt att ni då kan måla samma säsong och gärna grund och ett varv innan uppsättning. Fuktkvot för ytor av trä som skall målas bör ej överstiga 16%. Så här går ni till väga för att måla ert Tryckimpregnerade staket.
Tvätta av ytan med Alcro Grovren Fasadtvätt. Slipa av hela ytan noga så att det yttersta lagret av trät, som under det år det impregnerade virket stått och torkat ut och blivit sol och väderutsatt slipas bort. Detta för att undvika att denna lite porösa yta släpper när den blir målad. Bestå Grundolja läggs flödigt på alla ändträ och skarvar. OBS! torka bort överflödig olja som ej drar in i trät. Grundmåla hela ytan ett varv med Bestå Trä Grundfärg inom någon eller några dygn. Måla 2 varv med Bestå Utsikt eller Bestå Accent som ni här kan läsa mer om I denna länk, Tänk på att det är för hållbarhet viktigt att påföra den mängdfärg som vi för produkt rekommenderar.
Behandling av Altangolv / trall på er uteplats
Tvätta av ert altangolv av tryckimpregnerad trall med vår Trallren terasstvätt. När ytorna torkat helt, slipa så att träts porer öppnar sig och eventuella väderslitna träfibrer och grånat trä slipas bort från ytan. Därefter kan ni behandla ert altangolv med vår Bestå Bevara eller vår Alcro Uteplats som ni kan läsa mer om i denna länk, Dessa kan pigmenteras i valfri kulör. Oljor bör dock ej vitpigmenteras.
Glöm sedan inte att sätta er ner och njuta av sommaren på er nya vackra uteplats! Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter. Hälsningar
Visa hela svaret
Contents
Måste man olja tryckimpregnerat?
Underhåll rätt – Är tryckimpregnerat trä helt underhållsfritt? Ja, egentligen, men vill man att träet ska bibehålla ett snyggt utseende kan man underhålla det med träolja. Det hjälper också mot den sprickbildning som blir när träet åldras och torkar. – Men se över vilken träolja du köper, säger Magnus Estberg.
Många av de oljor som finns på marknaden innehåller inget eller för lite mögelskydd. Att träet börjar mögla beror t.ex. på pollensamlingar som sedan börjar mögla. Man känner igen möglet på dess svarta prickiga utseende som så småningom övergår till en heltäckande gråsvart beläggning. Vill du få smutsigt och missfärgat tryckimpregnerat trä snyggt igen är vanlig trärengörare bättre än högtryck, men högtryckstvätten gör inte att impregneringen försvinner, däremot kan det skada själva träet.
Vill du sen måla ditt bygge så går det utmärkt. Ett tryckimpregnerat trä kan ytbehandlas på precis samma sätt som vanligt trä. Både täckande och laserande färger går att använda. Kom också ihåg att det spill du får vid ett bygge inte får slängas var som helst.
Visa hela svaret
Hur snabbt kan man olja tryckimpregnerat?
Träolja altan eller behandla trallen med kisel som gör den silvergrå? De flesta altaner är byggda av tryckimpregnerat trä, det som i bygghandel ser grönt ut och som med tiden ofta blir mörkt och fult. Men det finns knep att ta till för att få den extra fin och hållbar, utan att behöva träolja den varje år.
- Här får du goda råd för hur du ska får din altan av tryckimpregnerat trä extra snygg till sommaren.
- Tryckimpregnerat trä som sedan behandlats med trallolja är det traditionellt vanligaste för altaner, trätrall och utegolv.
- Huruvida man ska ytbehandla en altan eller inte beror främst på tycke och smak.
Tidigare rekommenderades det att vänta ett år med att ytbehandla ett nytt tryckimpregnerat virke, men med dagens tryckimpregnering räcker det med några månader. Det är däremot viktigt att träet är helt torrt när du behandlar det. Vacker silvergrå nyans Idag har det blivit otroligt populärt att kisel-behandla sin altan eller trall.
- Det är ett sätt att förlänga hållbarheten på träet, minska risken för sprickor och påväxt, men mest av allt – en behandling som gör altanen vackert silvergrå.
- Iselbehandlingen behöver aldrig upprepas utan endast ytförseglingen kan behövas bättras på vart 2-3 år eller vid behov.
- Behandla redan i vår, blekningen och de gråa nyansen kommer märkas redan efter några veckor och du kan njuta av din nya vackra altan eller trall hela sommaren.
BIOkleen®s kiselbehandling ger trä en vacker silvergrå yta med tiden. Din altan blir len och behaglig att gå på, för ännu fler barfotastunder. Behandlat trä blir mera hållbart och får en effektiv vatten- och smutsavvisning som gör det lättare att underhålla.
- Virket blir mer motståndskraftigt mot svampangrepp och får även ett förbättrat flamskydd.
- Upp till 10års hållbarhet.
- BIOkleen®s träskyddssystem 1+2+3 är speciellt lämpad för altangolv i tryckimpregnerat virke, bryggor mm.
- Att olja altan är en gammal tradition Genom att regelbundet olja altanen motverkar du att träet reser sig eller blir sprickigt.
Använd helst en träolja med hög linoljehalt, generellt kan man säga att man får den trallolja man betalar för. Den billiga träoljan ger mer kladd än den gör nytta. Tänk på att oljeindränkta trasor är brandfarliga, förvara dem därför på ett säkert sätt när du oljat klart, exempelvis i en burk med vatten.
Det är också viktigt att se till att inte trallolja droppar ner mellan springorna eftersom det kan medföra en ökad brandrisk. Du bör göra ordentligt rent innan du börjar olja trallen in, annars kan mikroorganismer låsas in i träet. Med lite otur kan det då skapas mögeltillväxt under oljan. Tvätta med trärengörare Tvätta trallen bör man göra varje år.
Är altanen smutsig använder du en rotborste och trärengörare som gör altangolvet rent på djupet, till exempel Tralltvätt. Föreningen Svenskt Trä rekommenderar inte att du använder högtryckstvätten eftersom träet då kan resa sig och bli sprickigt. Det finns däremot speciella tillbehör till högtryckstvättar med roterande munstycken som “flyter” vilket är skonsammare mot träet.
Arbetsgången är tvätta, låt torka cirka två veckor eller tills fuktkvoten är under 20 procent (detta mäts med en fuktkvotsmätare) och ytbehandla om du vill göra detta. Lacka eller måla Det går naturligtvis även att lacka eller måla ett altangolv. Det kan vara värt att tänka på att lack blir halare än oljat och ett målat golv slits av mycket spring och tunga möbler så målar du golvet får du vara beredd att underhålla det regelbundet.
Om du har en gammal altan som blivit sliten och stickig kan du slipa ner den tills du tycker att ytan ser bra ut. Det är däremot inte nyttigt att andas in slipdammet av tryckimpregnerat trä, så skydda dig med andningsmask. När altanen gjort sitt Allt har ett slut – även för en gammal altan. : Träolja altan eller behandla trallen med kisel som gör den silvergrå?
Visa hela svaret
Kan man olja impregnerat virke?
Titta efter virkets märkning vid val av virke – För att skydda hälsan och miljön bör du välja en träskyddsbehandling som bäst passar den användning som virket kommer att ha. Nordiska Träskyddsrådet, NTR, har tagit fram ett klassificeringssystem som du kan använda dig av när du ska välja virke.
- Systemet klassificerar virke i fyra olika huvudklasser M, A, AB, B och hjälper dig att välja rätt typ av virke beroende på hur utsatt konstruktionen kommer att vara för rötangrepp.
- Försök alltid välja ett impregnerat virke som har en klassificering som motsvarar dina behov för just det virket.
- Väljer du att använda ett impregnerat virke i kontakt med mark som inte är avsett för det kan det leda till att konstruktionen inte håller särskilt länge och då sprids ämnena i miljön helt i onödan.
I vissa fall kan det också vara bra att överväga om du verkligen behöver impregnerat virke till det du ska bygga utomhus. Om du exempelvis ska bygga en tillfällig konstruktion går det ofta bra att använda helt oimpregnerat virke.
Visa hela svaret
När ska man olja in trädäcket?
En altanen eller balkongen med trallrutor är under sommaren en alldeles särskild plats. Det är där vi samlas med vänner och familj för att njuta av en god middag eller lata dagar i solen. För att din altan ska leva länge är det viktigt att du tar hand om den.
- Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du underhåller din träet på din altan.
- Varför behöver man olja altanen? Man oljar altanen för att skydda virket och i förlängningen ökar man altanens livslängd.
- Olja ger nämligen en fin och skyddande yta samt tar fram träets naturliga ådring och charm.
- Oljar du in altanen regelbunden kommer den hålla sig betydligt längre samt fortsätta vara vattenavvisande,
Och att en väloljad trall ger färre stickor kan inte heller förbises, något som räddar många bara sommarfötter! Hur ofta ska man olja in altanen? Hur ofta man behöver olja in altanen beror dels på hur snabbt den slits, dels hur du vill att ditt tralldäck ska se ut och åldras.
En altan som oljas in ofta kommer åldras annorlunda jämfört med en som oljas in mer sällan. En bra utgångspunkt är dock att man oljar in altanen en gång per säsong, alternativt varannan om det görs med stor noggrannhet. En gammal myt är att tryckimpregnerat trä måste det torka minst en säsong innan behandling kan påbörjas.
Detta stämmer inte, och tryckimpregnerat trä torkar mycket snabbare än så. Kontrollera därför fuktkvoten (FK) och håll dig till under 16% – detta gäller oavsett om det är tryckimpregnerat eller ej! När ska man olja? Vaknar du en morgon och det är gassande sol, då är det inte den bästa dagen att olja altanen.
Det är nämligen viktigt att undvika direkt solsken. Man vill även undvika regn. Optimalt är om utomhustemperaturen är mellan 10-20°C och det är molnigt, Direkt solljus gör att oljan hinner torka innan den hunnit sugas in i träet, molniga dagar är därför bäst. Behöver man tvätta altanen först? Är trallen smutsig behöver du tvätta och låta den torka innan den kan efterbehandlas med träolja.
Vid lättare rengöring räcker det ofta att tvätta för hand med vatten och såpa. Genom att kontinuerligt tvätta och hålla altanen ren från smuts och missfärgningar kommer den hålla längre. Kan man använda högtryckstvätt? Att tvätta altanen med högtryckstvätt är något som riskerar att rugga upp träytan och skapa sprickor.
Visa hela svaret
Vad händer om man inte oljar altan?
Sävedalens färg avråder från olja – Att använda olja är något som Sävedalens färg avråder från. Detta beror på att olja bildar en film när den läggs på altanen. Därför tar det inte tar lång tid innan trät blir väldigt mörkt och till slut helt svart – vilket ser helt förskräckligt ut, menar Roger.
- Trots detta säljer Sävedalens färg en hel del träolja, men det är främst till kunder som år efter år har behandlat sitt trädäck med just olja.– De kommer in och köper sin burk träolja, och det är inte något vi ifrågasätter.
- Vill de ha sin träolja är det klart att de ska få den.
- Dessvärre fungerar det inte vidare bra att byta från olja till såpa.
Har altanen en gång blivit inoljad kommer det alltid finnas kvar gamla oljerester träet. Så det är lite sent påtänkt om du alltid har oljat in altanen. Vill du ändå försöka göra detta byte går det att slipa altanen och sedan såpa den, säger Roger.
Visa hela svaret
Måste man olja in altanen varje är?
Olja altan, brygga och trädäck Ytbehandlingen av altanen är efter kvaliteten på virket det som avgör livslängden på ditt trädäck. Med en bra träolja får virket bättre motståndskraft mot saltvatten, svavel, alger, mögelsporer, spill och andra typer av angrepp som kommer från både naturen och oss människor.
- Träolja minskar risken för röta och fuktskador som kan uppstå på utsatta områden och bristfälliga konstruktioner.
- Förutom att oljan skyddar träet ger det också ett vackert utseende och skapar en behagligare miljö att vistas i.
- Dåligt underhållet trä flisar mer, får torrsprickor, eroderar snabbare och ser allmänt slitet ut.
Vi har flera olika alternativ av träoljor och tjäroljor som är speciellt utvecklade för att skydda och bevara träkonstruktioner. Valet av träolja beror på träslag, estetiska krav och miljöaspekter. Våra träoljor är tillverkade av 100% förnyelsebara råvaror och har en mycket hög torrsubstanshalt till skillnad från dagens vattenbaserade träoljor som i stor utsträckning innehåller 70-80% kranvatten eller nafta.
Nedan listar vi våra favoriter för att impregnera trä. Olja sorters träoljor och tjäroljor Roslagsmahogny Är en gammal välbeprövad inoljningsmetod som ger en mycket vacker och hållbar yta. Roslagsmahogny består av en blandning av balsamterpentin, rå linolja och trätjära och ger ett mycket vacker och hållbar yta som skyddar mot UV-ljus, torrsprickor, alger och svampsporer.
Tjäroljan är ett mycket bra alternativ på altaner och bryggor av tryckimpregnerat virke, furu, gran, lärk, ask, teak och flera andra träslag. Roslagsmahogny finns med olika nyanser (ljus och mörk) och kan pigmenteras om man så önskar. Roslagsmahognyn ger en gyllengul/mörkbrun (på nytt obehandlat virke) färgnyans och grånar över tid.
- Tjärolja ECO & Träolja med Tjära Är två miljövänliga alternativ tillverkade utan terpentin.
- Tjäroljorna består av 20-25% trätjära och 75-80% linolja.
- Den höga andelen linolja gör att tjäroljan tränger in i virket och ger en yta som är mycket motståndskraftig.
- Då tjäroljan inte innehåller terpentin ökar torktiden något jämfört med roslagsmahogny.
Man bör räkna med en torktid på 3-7 dagar beroende på väderlek. Tjäroljorna är mycket lämpliga för att behandla altaner, bryggor, staket, kompostlådor, fågelholkar, stolpar etc. Utmärkt val för att behandla tryckimpregnerat virke som vart uppsatt i minst ett år.
- Tjäroljorna ger initialt en ljusgul/brun nyans som grånar över tid.
- Inesisk Träolja Består av lika delar balsamterpentin och Kinesisk Tungolja.
- Den Kinesiska Träoljan har en mycket god penetrationsförmåga vilket gör att virket blir fetare vilket motverkar torrsprickor och minskar risken för röta.
- Oljan lämpar sig för impregnering av de flesta typer av träslag och miljöer.
Den kinesiska träoljan torkar relativt snabbt jämfört med linolja vilket gör den användarvänlig. Ett utmärkt val till altaner, bryggor och trädäck av teak, lärk, ek, cumaro, akacia, accada, eucalyptus, mahogny och ask. Träolja Bio Impression En mycket vacker och skyddande träolja hantverksmässigt tillverkad i Frankrike.
- Oljan består till största del av kokt linolja och ricinolja vilket är två vegetabiliska oljor med mycket god impregneringsförmåga.
- Träoljan lämpar sig till feta och hårda träslag som exempelvis ek, cumaro, teak, mahogny, akacia och eucalyptus samt till mjukare träsorter som furu, ask, lärk, gran och tryckimpregnerat.
Vid inoljning av tryckimpregnerat bör virket varit uppsatt i minst ett år före oljning. Arbetsbeskrivning för inoljning av altaner och trädäck 1. Före ytbehandlingen av trädäcket skall ytan rengöras noggrant med brunsåpa. En väl genomförd rengöring ökar träoljans penetrationsförmåga och minskar angrepp från mögel, svapar och alger.
Läs vår informationssida om hur man lättast rengör altaner och trädäck med brunsåpa.2. Vid oljning av trädäck skall fukthalten i virket understiga 15%. Temperaturen skall helst inte understiga 18°C. Roslagsmahogny appliceras med fördel på varma sommardagar. Oljar man trä i temperaturer under 18°C minskar penetrationsförmågan och torktiden ökar.3.
Altaner och trädäck oljas normalt en gång. Applicera träoljan eller roslagsmahognyn till träet är mättat. Det är viktigt att stryka ut oljan ordentligt, eventuella pölar torkas bort med mikrofiberduk.1L träolja räcker normalt till 6-12 m2/l. Träolja appliceras enklast med 100mm eller 120mm fasadpensel som kan monteras på skaft.
Penseln skall vara gjort av naturborst eller blandborst då naturmaterialen absorberar mer olja vilket gör att arbetet går snabbare och man minskar spill. Trädäcket går även att rolla med microfiberroller men ytan bör sedan efterstrykas med pensel. Altaner oljas enklast genom att stryka 2-3 brädor i taget.4.
Extremt torrt och gammalt trä kan behöva oljas två gånger. Applicera olja så virket blir mättat. Känns virket torrt efter några dagar kan man göra en strykning till. Var noggrann med att mätta ändträ som ofta är starkt sugande.5. Trädäck och altaner bör rengöras och oljas varje år.
Framförallt gammalt trä och tryckimpregnerat virke bör olja regelbundet. Man kan olja altanen vartannat år men hållbarheten blir bättre om det underhålls en gång per år. Övrigt -Trasor och trassel som kommit i kontakt med träolja innehållande linolja kan självantända. Släng trasan i en plastpåse och häll i lite vatten.
Förslut väl. -Använd en bra pensel av naturborst vid applicering. En bra naturborstpensel bär med sig mer olja och minimerar spill och skvätt samt ökar effektiviteten. -Roslagsmahogny innehåller trätjära och doftar tjära. Doften av tjära är medelstark och försvinner efter ett tag.
Efter 2-8 veckor har det mesta av doften försvunnit. -Roslagsmahogny och tjärolja innehåller tjära men tränger in helt i virket. Var noggrann med att torka bort all olja som inte tränger in i träet vid applicering. -Ett nytt trädäck av tryckimpregnerat virke skall stå i minst 1-3 år före oljning. -Var noggrann med att täcka in och skydda ytor som inte skall oljas.
Täckfilt är ett utmärkt alternativ för att skydda marken från olja och lösningsmedel. Täckfilten har en rygg av plast och absorberande filtfibrer som suger upp allt spill. -Använd skyddshandskar och ögonskydd vid arbete med träoljor innehållande lösningsmedel.
Visa hela svaret
När ska man behandla trädäck?
När ska jag behandla trallen? – När du behandlar trallen ska du undvika både sol och regn. Solen gör att oljan torkar innan den hunnit sugas in och regnet sköljer bort oljan. Ha därför koll på väderprognosen och behandla trallen en mulen dag när temperaturen är omkring 15-20 grader.
Visa hela svaret
Vad händer om man målar tryckimpregnerat trä direkt?
Svar: – Nej. Impregnerat trä ska strykas med träskydd/målarfärg direkt. Om virket står omålat för länge, blir ytan påverkad av solen. Det innebär att du sedan kommer få lägga mycket mer tid på att slipa och rengöra träet för att få träskyddet att hålla.
Därför gälller det alltså att måla direkt efter att du har byggt färdigt. För allt trä som ska målas gäller det att fuktigheten inte får överstiga 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.
Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla. Gör som över 80.000 andra, Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan. Då får du: Säsongsrelevanta nyheter Byggbeskrivningar med materiallista, 3D-modeller, ritningar och grundliga steg-för-steg-illustrationer Videor med tips och vägledning om material, reparationer och verktyg. : När ska tryckimpregnerat trä målas?
Visa hela svaret
Hur länge ska altanen torka innan oljning?
Hur länge ska man vänta mellan tvätt och oljning? – Ackes rekommenderar att man väntar minst 48 timmar innan man oljar, så att det torkat ordentligt. Regnar det eller är kallt så tar det förstås längre tid. Man kan vänta nån vecka mellan tvätt och oljning utan problem, men givetvis blir det ju smutsigare ju längre man väntar.
Visa hela svaret
Vilken olja till impregnerat trä?
Jotun Träolja – Om du är på jakt efter en kraftfull olja som kan användas på impregnerat trä, rekommenderar vi Jotuns träolja, En specialolja som är speciellt framtagen att användas på impregnerat trä utomhus. Likt ovanstående modell tränger denna olja ner i träets djup, vilket motverkar sprickningar och missfärgningar.
Visa hela svaret
När kan man behandla tryckimpregnerat?
Hej Christer, och tack för din fråga! Vi rekommenderar att tryckimpregnerat virke får stå obehandlat en säsong innan det behandlas. Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än 16% i träet och när de ämnen som finns i impregneringen urlakats.
- Det brukar vara först efter att det stått uppsatt en säsong.
- Detta gäller för behandling av både ert golv och det staket som är gjort av tryckimpregnerat virke.
- Har ni ännu inte valt virke till ert staket kan ni istället välja ett icke tryckat virke till staket vilket är för ytor som skall målas att föredra.
samt att ni då kan måla samma säsong och gärna grund och ett varv innan uppsättning. Fuktkvot för ytor av trä som skall målas bör ej överstiga 16%. Så här går ni till väga för att måla ert Tryckimpregnerade staket.
Tvätta av ytan med Alcro Grovren Fasadtvätt. Slipa av hela ytan noga så att det yttersta lagret av trät, som under det år det impregnerade virket stått och torkat ut och blivit sol och väderutsatt slipas bort. Detta för att undvika att denna lite porösa yta släpper när den blir målad. Bestå Grundolja läggs flödigt på alla ändträ och skarvar. OBS! torka bort överflödig olja som ej drar in i trät. Grundmåla hela ytan ett varv med Bestå Trä Grundfärg inom någon eller några dygn. Måla 2 varv med Bestå Utsikt eller Bestå Accent som ni här kan läsa mer om I denna länk, Tänk på att det är för hållbarhet viktigt att påföra den mängdfärg som vi för produkt rekommenderar.
Behandling av Altangolv / trall på er uteplats
Tvätta av ert altangolv av tryckimpregnerad trall med vår Trallren terasstvätt. När ytorna torkat helt, slipa så att träts porer öppnar sig och eventuella väderslitna träfibrer och grånat trä slipas bort från ytan. Därefter kan ni behandla ert altangolv med vår Bestå Bevara eller vår Alcro Uteplats som ni kan läsa mer om i denna länk, Dessa kan pigmenteras i valfri kulör. Oljor bör dock ej vitpigmenteras.
Glöm sedan inte att sätta er ner och njuta av sommaren på er nya vackra uteplats! Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter. Hälsningar
Visa hela svaret
Hur länge håller impregnerat trä?
Hur länge håller trä Splintved drabbas av rötangrepp redan efter tre år i markkontakt. Det gäller oberoende av träslag. Kärnveden är dock oftast mer motståndskraftig än splintveden och vissa speciella träslag är mycket beständiga. Bland våra inhemska träslag är beständigheten inte så bra.
Furukärnved klarar sig 4-8 år i markkontakt och i mellan 5-10 år vid användning i utsatta lägen ovan mark. Tabellen anger tiden i år till då det normalt uppträder rötskador. Den naturliga variationen i virket och förutsättningarna under exponeringen gör att tidsangivelsen ges som ett intervall. För ovan mark har virket exponerats horisontellt och oskyddat.
Olja altan – steg för steg
Enhet (år). Naturlig beständighet mot röta är mycket väl dokumenterad och känd. Uppgifter återfinns i Europastandarden EN 350 med en förteckning över alla träslag. Läs en sammanfattning av EN 350, Vetenskapliga försök visar att NTR-klassat trä håller i 20 – 40 år i kontakt med mark.
Tabellen visar hur mycket av träet som ruttnat (orange färg) efter tre år i markkontakt (fältförsök enligt standard EN 252 (EuropaNorm).Notera att oskyddad splintved är helt genomrutten, medan rötangreppen på NTR-klassat virke är nästintill försumbara.Den blåa andelen som kan sägas visa beständighet, visar hur stor del som är oskadad efter 3 år i markkontakt.
När kan man olja in altanen temperatur?
Behandling med olja Vänta med att olja trallen och utemöblerna tills temperaturen är mellan 10 och 25 grader och risken för regn är liten.
Visa hela svaret
Hur sköter man tryckimpregnerat trä?
Rengör med vatten och såpa – Även om en altan av tryckimpregnerat virke är skyddad mot röta så behöver den ändå skyddas mot fukt. Skrubba din altan med borste och vatten och såpa. Som alternativ kan en högtryckstvätt användas, men om man inte använder rätt munstycke och måttligt tryck finns risken att man sliter upp fibrer.
Visa hela svaret
Kan man olja in altanen på kvällen?
Komplettera med pensel – Komplettera med en i springor och på svåråtkomliga detaljer. Tänk på att göra klart några brädor i taget för bästa resultat. Klart! Nu har du en barfotavänlig altan som står sig bra mot väder och vind. Undvik att olja när solen ligger på. Då kan oljan torka innan den hinner tränga in i träet. Olja inte heller sent på kvällen. Då finns det risk för att det blir dagg på ytan innan den hinner torka.
: Olja altan – så gör du, steg för steg – Anza Måleriverktyg
Visa hela svaret
Varför ska man olja trä?
Glädjebesked: Det här behöver du INTE göra med altanen! Släpp penseln och backa undan från högtryckstvätten. Altanen behöver mycket mindre daltande än du tror. FOTO: Istock – Man behöver inte olja altanen för hållfasthetens skull. Träskyddet i den tryckimpregnerade trallen räcker.
Johan Fröbel, chef för teknik och distrigution på Svenskt Trä är stensäker.Att olja in altanbrädorna är inget man måste göra för att altanen ska hålla längre, fördelen med att lasera eller använda terrasolja är att virket tar åt sig mindre vatten.– Det blir färre mikrosprickor, förklarar Johan.
Alltså mindre risk för flisor i fötterna, men det har ett pris. När trallen behandlas innebär det att den också drar åt sig pollen och annat skräp som senare ger uteplatsen en svartfläckig beläggning.
Visa hela svaret
Kan man olja in trallen på hösten?
Gör altanen vårfin Publicerad: 27 april 2011 Uppdaterad: 11 december 2019 Få tips om hur du ska slipa och olja in. Nu är det dags att göra altanen vårfin. Nedan får du tips om hur du ska slipa och olja in. För dig som vill bygga nytt får du också lite inspirationsbilder om nya sätt att lägga altantrallen för att få snygga effekter. Bara en sådan enkel sak som att låta brädorna gå på olika håll i sektioner kan ge fint resultat och bryta upp en större, annars tråkig yta.
- Att mixa olika träslag i sektionerna förstärker ytterligare.
- Varför inte skapa en rundad yta, i någon del av altanbygget? Inbyggd belysning är också ett bra trick, man kan ha till exempel ha effektramper som lyser upp trallen vid trappor.
- Räcken i avvikande färg kan också bli snyggt.
- I guiden nedan får du veta mer om träslag och crikapriser.
Dessutom får du veta om nya material, till exempel komposit, som förenklar underhållet. Om du har en gammal nedsliten altan och inte har råd att lägga om trallen kan ett trick vara att köpa läsa trallplattor och lägga ovanpå. Byggvaruhusen säljer fyrkanter om cirka 30 X 30 cm. En fin detalj är att altanräcket har inbyggd belysning i toppen av stolparna. Ger fin effekt när det skymmer. Foto: TIMBERTECH Att mixa färgtoner på altantrallen är ett bra sätt att bryta upp stora sammanhängande ytor och få fina rumsliga effekter. Fint är också att skapa grönska med inbyggda växtbänkar. Väggarna i de här växtbänkarna är klädda med stenmaterial som kontrasterar fint mot träytorna. Oregelbundna former ger ett spännande utseende. Träaltaner lagda av kompositmaterialet som är en nyhet på marknaden. Materialet finns i flera utföranden som efterliknar bland annat valnöt, rosenträ, teak och grånat trä. Foto: TIMBERTECH Det kan vara snyggt att kombinera olika träslag eller kulörer. Rundade former ger spännande effekter. Glöm inte heller att du kan kombinera med räcke målat utförande. Foto: TIMBERTECH
- Varje vår och höst bör du rengöra trallvirket och olja in.
- Skrubba rent med borste eller använd högtryckstvätt för att få bort smuts.
- Låt torka ut och sedan oljar du in.
Du kan använda vanlig träolja, eller det som kallas trallolja. Viktigast är att olja in rejält på hösten, särskilt om du har en altan som ligger oskyddad utan tak. Det är under höst och vinter altandäcket är som mest utsatt. Så behandlar du de de olika trallvirkena: Furu: Olja.
- Tryckimpregnerad furu:
- Vänta 1-2 år tills impregneringens ytskikt gått ur och träet vill dra åt sig olja.
- Lärk:
Många väljer att låta bli att behandla för att få en silvrig, grånad yta. Första säsongen kan lärk ha svårt att suga åt sig olja. Men efterhand kommer träet att absorbera. Hardwood, teak, ädlare träslag: Olja. Teak kan behöva en mer tunnflytande teakolja för att dra in då teak naturligt innehåller en del fett.
- Den estetiska poängen med ädlare träslag är den bruna färgen, den försvinner om man inte slipar och oljar kontinuerligt.
- Ytskiktet i träet bryts ned av solen och grånar, det kan behövas en omslipning en gång om året för att behålla den exklusiva bruna tonen.
- Omposit: Det blir allt vanligare på marknaden med trallvirke av kompositmaterial med träutseende.
Kompositen ser förvånansvärt äkta ut och kräver inget underhåll alls, den behöver bara tvättas ren. Nackdelen är att den är ganska dyr, den ligger i klass med de ädlare träslagen. Kompositen kommer från USA och har funnits ett par år på svenska marknaden.
- Materialet är uppbyggt av återvunnet träspån samt polyethylen och är mycket resistent mot sol, väder och vind.
- Fördelen med komposit är att det är hårt, behåller färgen, inte spricker eller drar åt sig fukt.
- Träaltaner kan bli rejält hala då utskiktet absorberar vatten och smuts, detta problem slipper man med komposit.
Det är därför som komposittrall är vanlig runt pooler. Hur länge komposittrallen bibehåller sitt utseende är svårt att säga, tillverkaren lämnar 25 års garanti på färgförändringar och sprickbildning. Den komposit som Fixa Hemma sett har legat utomhus ett år och har under den tiden inte avvikit i färg eller spruckit.
- – – – – – – –
- Vad innehåller oljan?
- De flesta träoljor är uppbygda av rå linoja, lacknafta och vax.
- Vissa träoljor har kinesisk olja inblandad som ingrediens, vilket kan ge en lite blankare yta.
- – – – – – – –
Ett tips kan vara att tjära lärk eller furu om man gillar en dov, svartbrun färgton. Låt tjäran vara förtunnad och nöj dig med en behandling. Det kommer att dofta ganska mycket fiskeläge första säsongen, men sedan klingar det av. Därefter kan du använda rå linolja för att få en sidenmatt, len, mörk yta.
- – – – – – – –
- Vad kostar trallen?
- Priserna gäller för 28 mm trall, det vill säga de bräder som utgör golv på träaltaner. Prisnivåerna är ungefärliga och varierar beroende på olika träkvaliteter och olika återförsäljare:
- Tryckimpregnerad furu: 100-200 kr/kvm
- Lärk: 300-500 kr/kvm
- Hardwood: 500-1 300 kr/kvm
- Komposit: 650-1 150 kr/kvm
: Gör altanen vårfin
Visa hela svaret
Hur länge håller en Tryckimpregnerad altan?
Hur länge håller tryckimpregnerat trä? – Det finns flera faktorer som spelar in när det gäller livslängd på tryckimpregnerat virke. Om du valt rätt klass på det tryckimpregnerade virket kan livslängden förväntas bli upp till 20 år. Men hur lång livslängden blir beror också på belastning, användning och underhållet.
- Lassificeringen av tryckimpregnerat trä är en nordisk branschstandard för impregnerat trä utarbetad av NTR, Nordiska Träskyddsrådet.
- När du väljer tryckimpregnerat virke bör du välja NTR-impregnerat virke av furu.
- Då garanteras inträngning av impregneringsvätskan till kärnan i träskyddsklasserna NTR Klass A och NTR Klass AB, vilket ger längre hållbarhet och livslängd.
Läs mer om klassificeringen av tryckimpregnerat virke på,
Visa hela svaret
Hur underhåller man tryckimpregnerat?
Rengör med vatten och såpa – Även om en altan av tryckimpregnerat virke är skyddad mot röta så behöver den ändå skyddas mot fukt. Skrubba din altan med borste och vatten och såpa. Som alternativ kan en högtryckstvätt användas, men om man inte använder rätt munstycke och måttligt tryck finns risken att man sliter upp fibrer.
Visa hela svaret
Vilken olja är bäst till tryckimpregnerat?
Alcro Uteplats är en vattenburen träolja avsedd för årlig behandling av tryckimpregnerat trä, t ex trätrallar. Alcro Uteplats har väldigt god förmåga att tränga in i och försegla träets porer. Behandlingen gör träet vattenavvisande och skyddar mot uttorkning och sprickbildning.
Visa hela svaret
Varför olja trädäck?
Olja ger en fin yta som framhäver träet naturliga ådring och karaktär. Tar du hand om trädäcket regelbundet och oljar in det varje år så håller det sig fräscht och vattenavvisande länge. Här får du tips på hur du oljar uteplatsen.
Visa hela svaret
Vad händer om man eldar tryckimpregnerat?
Miljöbrottsgruppen: Tänk på vad du eldar! Eldning av trädgårdsavfall är ett säkert vårtecken. Men mycket material är enklare och bättre att köra till återvinningscentralen än att elda upp i en brasa. Vill det sig illa kan eldningen leda till misstankar om miljöbrott.
Under våren är det många som passar på att röja och städa i trädgården och på gården. Många som bor så till att man kan tända en brasa tar gärna tillfället i akt och eldar upp mycket av det skräp som blir över vid dessa vårstädningar. Men vad är egentligen okej att elda? – I klartext kan man säga att det är okej att elda trädgårdsavfall som exempelvis kvistar, ris och grenar.
Men det är inte tillåtet att elda annat avfall som till exempel hushållsavfall, plast, gummi, träpallar, målat eller impregnerat virke, spånskivor med mera. Eldar man sådant material riskerar man att bli misstänkt för miljöbrott, säger Monika Ivert, chef för regionala miljöbrottsgruppen i polisregion Väst.
- Polisens miljöbrottsgrupp utreder varje år många fall av otillåten eldning, det vill säga brott mot miljöbalkens 29 kap 1§.
- – Då vi utreder dessa brott tar vi prov på askan från eldningshögarna.
- Proven från askan skickas för analys, och ett vanligt analysresultat efter en brasa där det exempelvis eldats hushållsavfall, impregnerat eller målat virke, isolering, plast eller annat emballage-material kan innehålla ämnen som dioxin, PCB och tungmetaller som exempelvis arsenik, koppar, krom, bly med mera.
– Det är många ämnen där som vi inte vill att de släpps ut i vår natur. Så var på den säkra sidan, för vår miljös skull. Tänk er för innan ni eldar och ta det säkra före det osäkra och kör ert avfall till kommunernas återvinningscentraler, säger Monika Ivert.
- Miljöbalkens 29 kapitel 1§
- “För miljöbrott döms till böter eller fängelse i högst två år den som med uppsåt eller av oaktsamhet.
- 1. Orsakar att det i mark, vatten eller luft släpps ut ett ämne som typiskt sett eller i det enskilda fallet medför eller kan medföra
- a. en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse, eller
b. någon annan betydande olägenhet i miljön.” : Miljöbrottsgruppen: Tänk på vad du eldar!
Visa hela svaret