Vad Kostar Det Att Bygga En Dator?

Vad Kostar Det Att Bygga En Dator
Kostnad bygga dator Ovan ser du de delar du behöver för att bygga en PC. Priset, som du ser utifrån exempelprodukterna ovan, kan hamna på allt från 3 500 kronor ända upp till 80 000 kronor beroende på vad du bestämmer dig för att köpa.
Visa hela svaret

Hur många äger en dator?

Utrustning i hemmet – Andelen hushåll som har en dator har stagnerat strax över 90 procent. I år, 2016, är det 92 procent av alla hushåll i Sverige som har minst en dator. Det finns datorer i minst 95 procent av alla hushåll med personer under 65 år. Det är först i åldern över 76 år som andelen hushåll med dator sjunker rejält, till 56 procent.

 1. Till år 2012 ökade antalet datorer i de hem som redan hade dator.
 2. Sedan vände det och nu finns det i genomsnitt 2,07 datorer i varje hushåll.77 procent av svenskarna har en dator som de kan använda som sin egen.81 procent har en smart mobil vilket innebär att det är fler som har en egen smart mobil än som har en egen dator.

Diagram 1.10 Genomsnittligt antal datorer och surfplattor i hushållen.
Visa hela svaret

Hur mycket drar en dator per år?

Hur mycket ström drar en dator? – Datorer drar ström även i viloläge, men strömförbrukningen minskar rejält i viloläget jämfört med vid normalt påslaget läge. En stationär dator förbrukar 200–500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5–10 watt.
Visa hela svaret

Hur mycket sjunker en dator i värde?

2008-01-27 07:04 Inte värdelös trots prisras Även om datorer tappar snabbt i värde är inte din gamla pc värdelös. Det går att omvandla gamla it-prylar till pengar. PC för Alla har tagit reda på hur mycket du får. Så snart du sliter upp kartongen till din nyinköpta dator händer det något.

 1. Värdet sjunker som en sten.
 2. Ja, bara genom att datorn förvandlas från ny till begagnad försvinner uppåt en fjärdedel av det du betalade.
 3. Som datorägare är det här inte speciellt kul, konstaterar Gunnar Wilson på företaget IT-Auktion.
 4. IT-Auktion säljer begagnade företags­datorer genom traditionella auktioner i Stockholmsförorten Bromma.

Gunnar Wilson har varit i branschen sedan 90-talet och har en unik erfarenhet när det gäller att värdera datorer. Och han intygar att datorer tappar snabbt i värde. Oerhört snabbt. När du köper en ny dator rasar priset snabbt. Efter ett par år har värdet halverats och när den har blivit sex till sju år har den nästan inget värde. Lyx blir skrot Naturligtvis kan värdet variera, men att datorn snabbt rasar i pris är det ingen tvekan om.

 • Och det gäller alla typer av datorer.
 • Tidens tand suddar snabbt ut skillnaden mellan svindyrt och tokbilligt.
 • Det här är en viktig skillnad jämfört med exempelvis begagnade bilar.
 • Medan en Mercedes från 1999 är betydligt dyrare än en jämngammal Skoda är skillnaden mellan 99 års lyxdator och standardburk försumbar.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga En Enplansvilla?

Båda är i princip värdelösa. – Är en dator äldre än fem år har den som regel nästan inget värde, säger Gunnar Wilson. Och den som tittar på rad­annonssajten Blocket kan se att han har rätt. Datorpaket från början av 00-talet säljs för bara några hundralappar.

För köparen är det här förstås fantastiskt. En dator med några år på nacken fungerar nämligen utmärkt för enklare ordbehandling eller som klient i ett nätverk. – Ja, du kan verkligen göra fynd om du köper begagnat, säger Gunnar Wilson. Som säljare är det däremot betydligt tråkigare, men det är inget nytt problem.

Vi har alltid sett samma kraftiga dipp de första tre åren för att sedan se hur värdeminskningen planar ut. Gunnar Wilson säger att livslängden för datorer snarare har ökat de senaste åren. För även om nya datorer sjunker i pris har den praktiska betydelsen av att köpa nytt minskat.

 1. För den som inte sysslar med avancerade spel är skillnaden mellan en 2008:a och en 2005:a ganska liten.
 2. Skillnaden ­mellan en dator från 1998 och 1995 var däremot enorm.
 3. Men det är förstås inte bara burken som har ett värde.
 4. Även skärmarna går att sälja – under förutsättning att de är platta.
 5. Tjockskärmar är ingen intresserad av längre, säger Gunnar Wilson.

Här spelar inte åldern lika stor roll. Skärmarna utvecklas inte på samma sätt som datorer och en välbehållen fyraåring kan vara nog så bra som en ny. I stället är det storleken som har betydelse i kombination med kvalitet. Även skrivare går att sälja, men här är det viktiga att de fortfarande innehåller bläck eller färgtoner.

 1. Eftersom skrivare är så billiga och bläcket är så dyrt är det ingen som vill köpa en tom gammal skrivare.
 2. Skrivare har blivit som gamla tiders Trabant-bilar, vars värde sägs ha fördubblats när de tankades.
 3. Lockar samlare Efter några år blir alltså en it-pryl värdelös, men det här är inte helt sant.
 4. Riktigt gamla datorer och program börjar nämligen få ett samlarvärde.

På samma sätt som “värdelösa” frimärken och böcker säljs till höga priser kan även gamla prylar göra det. – Det finns folk som vill köpa riktigt gamla datorer eller disketter med exempelvis Windows 3.1 av nostalgiska skäl, säger Gunnar ­Wilson. Precis som andra samlarobjekt kan även sådant som för den okunnige verkare helt värdelöst ge förvånansvärt mycket pengar om du säljer dem på rätt ställe.

Det kan med andra ord vara läge att surfa runt och kolla om det finns något samlarvärde i datorprylarna på vinden innan du går till återvinningscentralen eller säljer dem för en struntsumma. Men hur gör man då för att sälja sin gamla dator? Ja, Gunnar Wilsons råd är klart – gör det själv på internet.

You might be interested:  Är Det Dyrt Att Bygga Vattenkraftverk?

Visst kan du vända dig till butiker som säljer gamla datorer, men med tanke på hur lite pengar det handlar om är det som regel inte värt att blanda in någon annan. Rent juridiskt är det inga problem att sälja privat, och affären bygger om inte annat avtalas på att den som köper din dator gör det i befintligt skick.
Visa hela svaret

Hur vet man om en dator är bra?

Filmredigering till blogg eller Youtube-kanal – Om du inte bara ska hålla på med bilder utan även redigera filmklipp för din blogg eller Youtube-kanal så kan du vilja uppgradera och investera i lite bättre RAM-minne och större hårddisk. Antagligen vill du dock fortfarande ha en relativt lätt dator med lång batteritid för att vara mobil? Ett bra tips, som jag har hemma hos mig, är att köpa en bra laptop och sedan även investera i en stor skärm att ha hemma på skrivbordet som du kan docka datorn med när du är hemma och ska redigera – då får du det bästa av två världar så att säga.

 • 13-17 tumsskärm
 • 8-16 GB RAM-minne
 • Intelcore i7-processor (eller motsvarande)
 • SSD-hårddisk på minst 256 GB
 • Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning

Prisklass: 10 000 – 30 000 kr
Visa hela svaret

Hur mycket kostar världens billigaste dator?

 1. Hem
 2. Nyheter
 3. Datorer

Världens billigaste dator. (Foto: mecool) Online-återförsäljaren Aliexpress säljer just nu Mecool M8S Plus (Öppnas i ny flik), som är en mini Android-dator som kan agera tunnklient, för bara 14,96 dollar (detta är inklusive frakt från Kina till de allra flesta länder runtom i världen).

 • Omräknat till svensk valuta är det cirka 120 kronor.
 • Det är en stor prissänkning jämfört med vår tidigare prisvinnare (nästan en tredjedel billigare) och även mycket billigare än den mest prisvärda Raspberry Pi -enheten.
 • Till skillnad från den sistnämnda, är detta en helt konfigurerad persondator som kan användas direkt ut förpackningen (förutsatt att du har ett tangentbord, en mus och en datorskärm eller en TV).

Erbjudandet gäller bara under några dagar och det finns bara ett begränsat antal enheter tillgängliga, så skynda dig och beställ om du är intresserad av att köpa en! Aliexpress använder sig dessutom av dynamisk prissättning, vilket innebär att priserna kan ha ändrats sedan den här artikeln publicerades.

 • Bästa antivirusprogram just nu
 • Expandera minidatorns lagring genom att välja till ett av våra bästa microSD-kort

Själva enheten är riktigt enkel att använda och har en låg inlärningskurva tack vare det förinstallerade operativsystemet Android 7.1. Den har en fyrkärnig Amlogic S905W-processor, 1 GB RAM, 8 GB lagring och följande anslutnings- och expansionsalternativ: Wi-Fi, Bluetooth, ljudport, två USB-portar och en HDMI-port.

 1. Du får till och med en fjärrkontroll och en HDMI-kabel med på köpet och Mecool M8S Plus kan till och med avkoda 4K-innehåll, något som gör att den passar perfekt som en riktigt billig streamingklient.
 2. Med sina dimensioner på 120 x 120 x 25 mm är den oerhört enkel att gömma undan eller flytta omkring.

Eftersom den är kompatibel med Google Play och erbjuder internetåtkomst, bör du kunna använda den med alla de viktigaste Android-tjänsterna (som bland annat G Suite och Office 365 ). Ha bara i åtanke att bristen på en Ethernet-anslutning eller en kortläsare innebär att detta är en väldigt begränsad minidator, men om allt du bryr dig om är enkla kontorsuppgifter och YouTube, bör den kunna hantera det utan problem.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Ett Attefallshus?

De bästa företagsdatorerna

Anmäl dig till TechRadar Pro-nyhetsbrevet för att få alla de bästa nyheterna, åsikterna, funktionerna och guiderna ditt företag behöver för att lyckas! Désiré has been musing and writing about technology during a career spanning four decades. He dabbled in website builders and web hosting when DHTML and frames were in vogue and started narrating about the impact of technology on society just before the start of the Y2K hysteria at the turn of the last millennium.
Visa hela svaret

Vem köper begagnade datorer?

Låt någon dra nytta av er begagnade it-utrustning – det är en vinst både för miljön och er verksamhet. Med Pressa kan du enkelt sälja använda datorer, surfplattor, mobiler och annan it-utrustning – vår tjänst gör jobbet åt dig. Fyll i formuläret, få snabba svar och jämför sedan bud från företag som vill köpa er utrustning.

Samla ihop de IT-produkter ni inte längre behöver. Fyll i formuläret och invänta bud från marknadsledande företag. Välj företag och invänta upphämtning av utrustningen. Ni får enheterna raderade med marknadsledande programvara. Ni får ni en återrapport med raderingscertifikat och produktersättning.

Visa hela svaret

Är det värt att köpa en ny dator?

Därför behöver du inte köpa en ny dator – Vad använder du din dator till? Om du endast använder den till surfande, bankärenden, sociala medier, ordbehandling och liknande är sannolikheten stor att datorn du köpte för några år sedan räcker alldeles utmärkt. Spara dina pengar En ny dator i budgetklassen kan kosta upp till 10 000 kronor, och om du vill ha en lyxigare modell får du räkna med 20-30 000 kronor. Det är otroligt mycket pengar i jämförelse med att investera en bråkdel på reparation av din nuvarande dator. Att reparera sina prylar (i stället för att köpa nytt) är alltid det enkla och smartaste sättet att spara pengar! Datorer innehåller mängder av tungmetaller och skadliga ämnen Datorer innehåller mängder av tungmetaller och skadliga ämnen. Vi genererar cirka 50 miljoner ton av E-avfall varje år. Detta motsvarar att slänga ut 1 000 bärbara datorer varje sekund. För att undvika att dessa hamnar i naturen ska man alltid lämna in kasserad elektronik hos ett återvinningscenter. Vi slänger ut 1000 bärbara datorer varje sekund
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att köpa ut en dator?

Kostnad för elever som köper ut sin dator ska vara marknadsmässig och kostnadsneutral för kommunen. · Priserna för att köpa ut sin dator bör sättas samtidigt som eleverna får sin dator, vilket betyder att priserna kommer att vara kända för eleverna.
Visa hela svaret