Måste du ansöka om bygglov för att bygga små hus? – När du ska bygga ett nytt hus måste du alltid ansöka om bygglov från kommunens byggnadsnämnd. Som privatperson kan du inte själv ansöka om bygglov för ett sådant här projekt, utan du måste anlita en projektör.
Den personen har som uppgift att förbereda all dokumentation som krävs för bygglovet och sedan ansöka om bygglov för din räkning. I regel är det en arkitekt som tar på sig rollen som projektör. Själv kostnaden för bygglovet utgör normalt sett en liten del av budgetposten för bygglovsansökan; det är istället arvodet till projektören som är den stora utgiften.
Contents
Husbyggarskolan | Vad kostar det att bygga hus?
Du kan ansöka om bygglov från kommunen i ett eller två steg. Väljer du att ansöka i två steg börjar du med att ansöka om ett förhandsbesked. När du har fått förhandsbeskedet godkänt skickar du och projektören in bygglovsansökan. Väljer du istället att ansöka i ett steg skickar du in din bygglovsansökan på en gång.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar en liten villa?
Vad kostar det att bygga villa? – Baserat på projekt som lagts ut på Byggstart ser vi att snittpriset för att bygga villa ligger på cirka 22.500 kr per kvadratmeter. De billigare projekten kan bli så låga som 17.500 kr/m2, medan de dyraste kan gå upp till 35.000 kr/m2 eller mer.
Tomt: 2.500.000 kr Villa på 250 m2: 5.500.000 kr Arkitekt och bygglov: 250.000 kr Totalkostnad: 8.250.000 kr
Dessa priser är endast illustrativa, och de ska betraktas som en uppskattning av vilket prisintervall man kan vänta sig. Alla utgiftsposter som nämnts ovan påverkas av många olika faktorer, och därför skiljer sig slutpriset åt mellan olika projekt då det till sist och syvende är byggherrens olika beslut som bestämmer var slutpriset hamnar.
Visa hela svaret
Vad är dyrast vid husbygge?
Skaffa översikt av utgifter och budget – När man ska bygga hus handlar det om stora pengar. Exakt hur mycket som ett husbygge kan kosta hänger både på komplexitet, storlek och standard. Det är svårt att uppskatta en mer precis summa utan att först få ut en fackkunnig person på platsbesök, men man kan i varje fall skapa sig en ungefärlig bild av kostnaden genom att titta på genomsnittspriset för att bygga hus.
Baserat på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart ligger kostnaden för att bygga ett nytt hus på omkring 28.000 kr per kvadratmeter i genomsnitt. Detta svarar mot en totalkostnad på runt 3,5 miljoner kronor för ett komplett hus på 125 kvadratmeter. Det förekommer dock stora prisvariationer. De lägsta kvadratmeterpriserna hamnar kring 22.000 kr per kvadratmeter, medan de högsta kan sluta på över 45.000 kr kvadraten.
De här snittpriserna inkluderar allt arbete och material som är kopplat till uppförandet av huset. Arkitekt- och projekteringskostnader är däremot inte inkluderade i riktpriserna. Dessa kan variera från totalt 200.000 kr till över en miljon kronor, beroende på typen av projekt.
- Det är en lång rad faktorer som påverkar slutpriset i samband med att man ska bygga hus.
- När det gäller markarbetet och materialen till konstruktionsarbetet så har man små möjligheter till att påverka kostnaderna som byggherre.
- Något som man däremot kan påverka är den standard som man uppför huset i och vilka ytskikt som man använder både ut- och invändigt.
Härmed går det faktiskt att påverka slutpriset för projektet. Innan man drar igång med att planera själva arbetet så är det viktigt att man skaffar sig en översikt av de medel som man har tillgängliga för projektet. På så vis kan man försäkra sig om att man planerar ett projekt som man faktiskt har möjlighet att finansiera.
Visa hela svaret
Vad får man plats med på 15 kvm?
Vad är skillnaden mellan en friggebod och ett attefallshus? – Ett attefallshus får vara större än en friggebod och får även användas som permanentbostad. För tillfället får en friggebod byggas på en yta av 15 kvm med en höjd på 3 meter, medan storleken för ett attefallshus tillåter en yta på 30 kvm med en höjd på 4 meter.
Visa hela svaret