Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus?

Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus
Vad kostar det att bygga timmerhus? – Ett timmerhus kan kosta dig från ett par hundratusen upp till miljonen och mer, beroende på storlek och materialval. Det finns inget trendigare än ett timmerhus som du kan inreda med läckra naturliga material! Tycker du om att kombinera trä, sten och metall i klassisk eller kanske supertrendig design? Då är timmerhuset som klippt och skuret för dig! Det bästa är att du kan bygga en liten stuga för en mindre penning eller ett stort familjehus för högre kostnad – precis som du önskar! Frågan är dessvärre inte helt enkel att svara på – för att bygga ett timmerhus kan variera ganska mycket beroende på de olika val du behöver göra, som exempelvis takkonstruktion, bjälklag, innerväggar och placering av byggnad.

Vadratmeterpriset kan variera mellan cirka 1500 och 5000 kronor. Exempelvis kan året-runt-huset på 70 kvadratmeter med 25 cm tjockt timmer kosta 1-1,2 miljoner inklusive moms. Detta innefattar både timmerstommen, tak och stomme samt vind-och vattentät konstruktion. Kom ihåg att priserna aldrig kan sättas exakt förrän du gjort dina val, se över offerten noga.

Transporter och lyftutrustningar brukar inte ingå i huspriset. Det är oftast billigare att bygga hus i timmer än i sten och betong, ändå kan timmer vara det mest intressanta – samt ett bra miljöval.
Visa hela svaret

Hur flyttar man ett timmerhus?

Flytt av timmerhus – Ett spännande projekt som vi deltagit i var att flytta ett timmerhus till en annan plats där huset skulle uppföras och inredas för permanentboende. Uppdraget visade sig vara mycket svårare än vi bedömde inledningsvis men allt eftersom problemen dök upp löste vi dem. Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus Det viktigaste att tänka på när man ska flytta ett timmerhus är att märka upp timret ordentligt. Våning för våning märks timret noga medsols. Varje varv märks med en bokstav för vilken vägg det avser och en siffra för vilken stock i ordningen det avser, ex.

A1, A2, B1, B2, osv. Det är också viktigt att ha koll på husets höjd i alla hörn innan man plockar ner det för att huset ska bli rakt vid montering. Då kan man kompensera eventuella lutningar genom att hyvla av bottenstocken. När huset var nedplockat blev första uppdraget att hämta det. Det gjorde vi med vår nya timmerbil som nyss kommit hem från fabriken.

Att hämta timmerhuset blev den timmerbilens första uppdrag i tjänst. Vid hämtningen började även grovjobbet med att sortera upp timmerstockarna för att det skulle bli lättare vid montering.
Visa hela svaret

Vad kostar en byggsats hus?

Nyckelfärdiga hus eller byggsats? – Något som styr hur mycket ett nytt hus kostar är din egen kunskap och erfarenhet. Är du händig kan du nämligen spara in en del pengar genom att utföra delar av bygget själv. Är du riktigt erfaren kan du till och med beställa ett hus i byggsats.

Byggsats, Är du händig inom bygg kan du med fördel köpa ett nytt hus som byggsats eller som moduler. Då levereras husets alla delar (uttagning för fönster och dörrar är färdiga) och du monterar själv ihop det. Vid en del moment behöver du förmodligen ändå ta in hantverkare, till exempel till stomresning och andra tyngre arbetsmoment. Pris för stomresning varierar en del, men vanligtvis kontrakterar man snickare. De tar cirka 500 kronor i timmen. Lösvirke, Är du snickare med mycket byggerfarenhet? I så fall kan du bygga ett hus själv – genom lösvirke. Det här är det svåraste sättet att bygga hus på eftersom du behöver ha stor kunskap. Fördelen är att du kan sänka kostnaden väldigt mycket. Samtidigt behöver du själv ta ansvar för hela processen och lägga mycket tid åt byggandet. Nyckelfärdigt, Eftersom det inte finns någon juridisk beskrivning över vad nyckelfärdigt faktiskt innebär, är det viktigt att kontrollera med varje hustillverkare. Ibland ingår ett inflyttningsklart hus och husgrunden. I andra fall innebär nyckelfärdigt endast själva huset, men då tillkommer kostnader för markarbeten och husgrund. Pris för nyckelfärdigt hus ligger på cirka 28 000 kronor per m2.

You might be interested:  Bygga Muskler Och Gå Ner I Vikt?

Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus Det är inte svårt att hitta nyckelfärdiga husmodeller för under en miljon kronor. Det billigaste nyckelfärdiga huset blir dock sällan så billigt man kan tro, eftersom du även behöver köpa en tomt. Beroende på hur tomten ser ut kan du även behöva lägga pengar på markarbete, indragning av vatten och avlopp och fiber.

Själva huset står ibland alltså endast för cirka 50 % av totalkostnaden, beroende på var i landet du bor och hur tomten ser ut. Fördelen med att köpa ett nytt hus är att det inte kräver något större underhåll under de första åren eftersom allt är i nyskick. Du har även möjlighet att välja mer energieffektiva material, som välisolerade fönster och dörrar.

Nackdelen är att nya hus ofta kostar mer eftersom det alltid tillkommer extrakostnader. Ett annat alternativ är att köpa ett befintligt hus. Beroende på husets skick kan det antingen kräva mycket renoveringar och underhåll, eller så är det i rivningsskick.

 1. Fördelen med att köpa ett billigare befintligt hus är att markarbetet redan är förberett och ofta finns både vatten, avlopp, elektricitet och internet inkopplat till tomten.
 2. Du kan då lägga kostnaden för rivning och sedan sätta ett nytt nyckelfärdigt hus på tomten.
 3. Det finns en uppsjö hustillverkare i alla prisklasser, det kan därför vara svårt att veta vilka nyckelfärdiga hus som är bäst i test eller billigast.

Vi har därför sammanställt en lista på hustillverkare som erbjuder nyckelfärdiga husmodeller för cirka en miljon kronor.

Hustillverkare Husmodell och m 2 Kostnad Ingår ej
Älvsbyhus Elsa 85 m 2 1 540 600 kronor Tomt, markarbete och avgifter (exempelvis bygglov).
Smålandsvillan Villa Näsby 95 m 2 1 428 000 kronor Husgrund, tomt, markarbeten och avgifter (exempelvis bygglov).
Hjältevadshus Sober 79 m 2 1 410 000 kronor Husgrund, tomt, markarbeten och avgifter (exempelvis bygglov) och slutmålning.
Hudikhus Agö 90m 2 1 047 100 kronor Husgrund, tomt och avgifter (exempelvis bygglov).
Fiskarhedenvillan Trend 120 m 2 1 396 000 kronor Husgrund, tomt och avgifter (exempelvis bygglov). Fiskarhedenvillan erbjuder gjuten platta på mark till en extra kostnad.

Notera även att olika hustillverkare ibland erbjuder fraktfri husleverans, men ibland tillkommer det en extra kostnad beroende på var i landet du bor och om det krävs särskilda färdmedel för att byggföretaget ska kunna ta sig dit (exempelvis med färja). Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus
Visa hela svaret

Har plank i gammalt timmerhus?

Plankstomme Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus Plankstomme i genomskärning. Bild: Rolf Sixtensson, Västerbottens museum. Ungefär samtidigt som det blev vanligt att bygga uthus av regelverk började bostadshus byggas av stående plank, eftersom timmer var dyrt. Även denna typ av hus var en följd av sågverksindustrins framväxt i slutet av 1800-talet.

Plankstommen bestod av stående sågade plank i flera lager som hölls samman av liggande virke. Planken var 2-3 tum tjocka, det vill säga 5-7,5 cm. De var minst 9 tum breda, det vill säga 23 cm. Planken kunde vara både spontade och ospontade. Mellan panellagren sattes papp, ytterst satt tjärpapp och därefter fasadpanel.

Redan i början av 1900-talet byggdes de flesta villor med väggar av plank istället för timmer, men väggarna saknade isolering. På 1940-talet började den traditionella plankväggen att byggas av allt tunnare plank. Hålrummen i väggen började då fyllas med isoleringsmaterial, vanligen sågspån.1947 byggdes fortfarande ungefär 80 procent av alla småhus med plankstomme, men därefter kom denna typ av stomme nästan helt att försvinna.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Länge Håller Obehandlat Trä Ute?

Vad kostar en Husstomme?

Vad kostar det att bygga hus per kvadratmeter? – Vad kostar det egentligen att bygga ett nytt hus? Årets (2022) statistik från Byggstart.se visar att nybyggda hus med ordinär standard och storlek ofta ligger runt ett kvadratmeterpris på 22 500 kr. Movehomes husmodeller i standardutförande kostar från cirka 19 000 kr per kvadratmeter om du väljer totalentreprenad.

 1. Den slutliga kostnaden per kvadratmeter beror naturligtvis på de tillval du gör och i vilken kommun du bygger.
 2. Väljer du istället materialleverans för att själv handla upp entreprenörer eller bygga delar av huset på egen hand så ligger priset för själva materialet från Movehome från cirka 10 000 kr per kvadratmeter.

Jämför gärna offerter med andra hustillverkare innan du bestämmer dig – men se till att offerterna är likvärdiga. Dubbelkolla till exempel om kostnaden för grunden ingår. Bygger du ett Movehome med totalentreprenad ingår självklart kostnaden för grunden (kan variera mellan cirka 170 000-350 000 kr beroende på vilken husmodell du väljer).

 • Även tre viktiga försäkringar ingår i vår totalentreprenad, Färdigställandeförsäkring, 10-årig Nybyggnadsförsäkring samt 1-årig villaförsäkring.
 • Här kan du läsa om en familj och hur deras kostnader för ett nytt hus såg ut när de valde att bygga ett Movehome med totalentreprenad.
 • Deras månadskostnad baseras på de kostnader Maria och Mikael haft för hus, tomt, mark och byggherrekostnader.

I boendekalkylen finns drifts- och uppvärmningskostnader medräknade. I vårt interaktiva verktyg Bygg online upplever du alla färger och material på ett unikt sätt i 360ᐤ. Välj kommun där du vill bygga för att se priser. När du är nöjd med ditt hus kan du med ett enkelt klick skicka underlaget till en säljare där du vill bygga.
Visa hela svaret

Vad kostar en byggsats hus?

Nyckelfärdiga hus eller byggsats? – Något som styr hur mycket ett nytt hus kostar är din egen kunskap och erfarenhet. Är du händig kan du nämligen spara in en del pengar genom att utföra delar av bygget själv. Är du riktigt erfaren kan du till och med beställa ett hus i byggsats.

Byggsats, Är du händig inom bygg kan du med fördel köpa ett nytt hus som byggsats eller som moduler. Då levereras husets alla delar (uttagning för fönster och dörrar är färdiga) och du monterar själv ihop det. Vid en del moment behöver du förmodligen ändå ta in hantverkare, till exempel till stomresning och andra tyngre arbetsmoment. Pris för stomresning varierar en del, men vanligtvis kontrakterar man snickare. De tar cirka 500 kronor i timmen. Lösvirke, Är du snickare med mycket byggerfarenhet? I så fall kan du bygga ett hus själv – genom lösvirke. Det här är det svåraste sättet att bygga hus på eftersom du behöver ha stor kunskap. Fördelen är att du kan sänka kostnaden väldigt mycket. Samtidigt behöver du själv ta ansvar för hela processen och lägga mycket tid åt byggandet. Nyckelfärdigt, Eftersom det inte finns någon juridisk beskrivning över vad nyckelfärdigt faktiskt innebär, är det viktigt att kontrollera med varje hustillverkare. Ibland ingår ett inflyttningsklart hus och husgrunden. I andra fall innebär nyckelfärdigt endast själva huset, men då tillkommer kostnader för markarbeten och husgrund. Pris för nyckelfärdigt hus ligger på cirka 28 000 kronor per m2.

You might be interested:  Bygga Upp Tillit I Ett Förhållande?

Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus Det är inte svårt att hitta nyckelfärdiga husmodeller för under en miljon kronor. Det billigaste nyckelfärdiga huset blir dock sällan så billigt man kan tro, eftersom du även behöver köpa en tomt. Beroende på hur tomten ser ut kan du även behöva lägga pengar på markarbete, indragning av vatten och avlopp och fiber.

Själva huset står ibland alltså endast för cirka 50 % av totalkostnaden, beroende på var i landet du bor och hur tomten ser ut. Fördelen med att köpa ett nytt hus är att det inte kräver något större underhåll under de första åren eftersom allt är i nyskick. Du har även möjlighet att välja mer energieffektiva material, som välisolerade fönster och dörrar.

Nackdelen är att nya hus ofta kostar mer eftersom det alltid tillkommer extrakostnader. Ett annat alternativ är att köpa ett befintligt hus. Beroende på husets skick kan det antingen kräva mycket renoveringar och underhåll, eller så är det i rivningsskick.

 1. Fördelen med att köpa ett billigare befintligt hus är att markarbetet redan är förberett och ofta finns både vatten, avlopp, elektricitet och internet inkopplat till tomten.
 2. Du kan då lägga kostnaden för rivning och sedan sätta ett nytt nyckelfärdigt hus på tomten.
 3. Det finns en uppsjö hustillverkare i alla prisklasser, det kan därför vara svårt att veta vilka nyckelfärdiga hus som är bäst i test eller billigast.

Vi har därför sammanställt en lista på hustillverkare som erbjuder nyckelfärdiga husmodeller för cirka en miljon kronor.

Hustillverkare Husmodell och m 2 Kostnad Ingår ej
Älvsbyhus Elsa 85 m 2 1 540 600 kronor Tomt, markarbete och avgifter (exempelvis bygglov).
Smålandsvillan Villa Näsby 95 m 2 1 428 000 kronor Husgrund, tomt, markarbeten och avgifter (exempelvis bygglov).
Hjältevadshus Sober 79 m 2 1 410 000 kronor Husgrund, tomt, markarbeten och avgifter (exempelvis bygglov) och slutmålning.
Hudikhus Agö 90m 2 1 047 100 kronor Husgrund, tomt och avgifter (exempelvis bygglov).
Fiskarhedenvillan Trend 120 m 2 1 396 000 kronor Husgrund, tomt och avgifter (exempelvis bygglov). Fiskarhedenvillan erbjuder gjuten platta på mark till en extra kostnad.

Notera även att olika hustillverkare ibland erbjuder fraktfri husleverans, men ibland tillkommer det en extra kostnad beroende på var i landet du bor och om det krävs särskilda färdmedel för att byggföretaget ska kunna ta sig dit (exempelvis med färja). Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus
Visa hela svaret