Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator?

Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator
Komponenter – När du börjar planera att bygga en dator behöver du tänka på på att välja ut rätt komponenter. Här är en enkel checklista på de komponenter du behöver för att bygga en fullt fungerande dator.

 • Moderkort
 • Processor
 • Processorkylare (ingår oftast men du kanske vill ha en tystare och mer effektiv)
 • Primärminne (RAM)
 • Grafikkort (Ibland är “grafikkortet” redan i processorn)
 • Sekundärminne (HDD/SSD)
 • Chassi (lådan av datorn)
 • Nätaggregat (den som ger ström till allt)

Visa hela svaret

Vad krävs av en gaming dator?

Grafikkortet (GPU) är den viktigaste komponenten i en bra gamingdator. Vilket grafikkort du ska välja beror på vilken bildskärm du tänker använda. Om du använder en 4K-skärm behöver du en kraftfullare GPU än om din bildskärm endast stödjer 1080p-upplösning.
Visa hela svaret

Vad är det viktigaste i en dator?

CPU (processor) – CPU, moderkort och RAM (minne) är de allra viktigaste komponenterna i datorn. Skall du använda datorn till gaming, är grafikkortet också väldigt viktigt. Har du ett moderkort med Intel-chipset, menar Kompletts expert att du bör välja en åttonde generations Core i7 Coffee Lake-processor.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en bra speldator?

För mindre resurskrävande spel bör du räkna med att spendera minst 10 000 kr – men om du vill köra något som Cyberpunk2077 i 4K blir priset mycket högre och du kan behöva betala närmare 30 000 kr.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att bygga en gaming dator?

Hur mycket kostar en speldator? – En speldator kostar i regel från 5 000 till 20 000 kronor. Faktorer som påverkar priset inkluderar val av komponenter, huruvida du köper en färdigbyggd dator eller inte samt av vilken återförsäljare du köper din speldator. En speldator med god prestanda kostar cirka 10 000 kr.
Visa hela svaret

Är det billigare att bygga en egen dator?

Bygga egen dator eller köpa färdig? – Det är en brinnande diskussion om man ska köpa en färdig ihopbyggd dator eller bygga en egen. Det tar mycket tid och energi att bygga en egen dator, det kan också vara svårt om man inte vet vad man gör. Att köpa en färdig dator sparar tiden och energin men kan vara något dyrare än en egenbyggd.

Med en egenbyggd dator blir det ofta billigare och du får välja vilka komponenter du vill ha. En annan fördel med att bygga sin egen dator är att du får kunskap om din dator och vet vart allt ligger. Eftersom du kan hitta runt blir det enklare att byta och uppgradera komponenter senare. Dessutom får du designa utseendet och välja dina komponenter själv.

Med en färdig är det nästan garanterat att den fungerar när du får den, men då är det svårare att byta ut komponenter om du inte har kunskapen.
Visa hela svaret

Kan man ha två grafikkort?

Så enkelt byter du grafikkort – och får bättre bild i datorn För att krama ur ännu mer prestanda går det att sätta in fler än ett grafikkort i datorn. Nvidias lösning kallas sli (Scalable Link Interface), vilken stödjer upp till fyra anslutna kort. Notera att sli kräver att det är samma grafikkrets på alla kort som ansluts.

Det går alltså inte att parköra ett Gtx 970 och ett Gtx 1060. Däremot går det att köra två Gtx 1060-kort från olika tillverkare – det väsentliga är som sagt att de har samma grafikkrets. Amd:s variant heter Crossfire och har precis som sli stöd för upp till fyra kort. Med Crossfire finns även lite mer utrymme att parkoppla två olika grafikkretsar.

Du hittar mer information om vilka grafikkort som är kompatibla på respektive :s hemsida. Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator Kraft, Både sli och Crossfire stödjer upp till fyra grafikkort, men vi har väldigt svårt att se vem som faktiskt skulle behöva så många. Att ansluta dubbla grafikkort är inte mycket krångligare än att koppla in ett. Du ansluter dem till varsin pci express x16-kontakt på moderkortet (som måste ska vara certifierat för antingen sli eller Crossfire). Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator Drivrutiner, Ladda ner de drivrutiner du behöver för att dina grafikkort ska prestera så bra som möjligt. När allt är på sin plats är det dags att starta datorn, ladda ner de senaste drivrutinerna till grafikkorten och aktivera antingen sli eller Crossfire via grafikkortets kontrollpanel.
Visa hela svaret

You might be interested:  Köpa Tomt Och Bygga Hus Lån?

Måste man ha ett grafikkort?

Integrerad grafik – Det finns ett antal processorer från både Intel och AMD som erbjuder integrerad grafik. Det är ett grafikchip som är specifikt inbyggt i CPU:n och som kan användas för att spela vissa spel och utföra grafiskt intensiva uppgifter. Generellt sett är dessa inte tillräckligt bra för att helt ersätta ett dedikerat grafikkort, men de kan ge tillräckligt med kraft för att spela vissa spel.

 1. Du kan hitta inbyggd grafik på en rad avancerade och till och med budget-CPU:er.
 2. Intels i9-12900K har till exempel Intel UHD Graphics 770.
 3. Även mindre bra CPU:er erbjuder viss grafikprocessorkraft också.
 4. Så vi gav oss ut för att bygga en rimlig budgetdator för att se om det var möjligt att spela spel nu utan GPU och sedan uppgradera datorn i framtiden.

Pocket-lint
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det for komplett att bygga en dator?

Ordrar över 500 kronor –

Leveranssätt Leveranstid Kostnad Plats
Paketskåp, Budbee Box 1-3 dagar 0 kr Paketskåp som du väljer
Hemleverans, Budbee 1-2 dagar 29 kr Hem till dörren i södra Sverige
Postpaket, PostNord 1-3 dagar 0 kr* Till närmaste ombud
Paketskåp, PostNord 1-3 dagar 0 kr* Paketskåp som du väljer
Hemleverans, PostNord 2-3 dagar från 0 kr* Hem till adress du väljer

PostNord postpaket, paketskåp eller hemleverans är gratis för ordervärden över 500 kronor, beroende på paketets storlek,
Visa hela svaret

Hur en dator är uppbyggd?

Datorns grundläggande delar och funktionsprincip Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator Kom ihåg vad, Du behöver inte läsa allt från början till slut! Om någonting redan är mycket bekant för dig kan du bara bläddra igenom det och hoppa över de innehåll som du redan kan. Oavsett om det gäller en smarttelefon, en bärbar dator, en pekplatta eller en bordsdator så består alla datatekniska anordningar av vissa bestämda grundläggande delar:

 • På moderkortet fästs bland annat datorns processor, minneskretsar och extern kringutrustning. Moderkortet styr funktionerna hos de olika komponenterna.
 • Processorn har som uppgift att hämta kommandon och den behövliga informationen från primärminnet, utföra funktionerna i kommandot, och återföra den behandlade informationen till primärminnet.
 • I primärminnet, dvs. RAM-minnet, laddas operativsystemet då datorn startas. Alla filer som du behandlar laddas också i RAM-minnet.
 • Hårddisken är datorns fasta minne, där lagrade filer bevaras också efter att du stänger av datorn. Därför är det uttryckligen hårddisken som alla datorns filer lagras på.
 • Oberoende av bildskärm finns i alla datorer och mobila enheter ett grafikkort som styr bilderna som visas på skärmen.
 • Dessutom har bärbara datorer och bordsdatorer en fysiskt tangentbord,

Visa hela svaret

Är i5 bra för gaming?

Mellan-klassen: – Det är fullt möjligt att gå ned i pris på processorn, och fortfarande få bra prestanda: – De bästa lösningarna för mellanskiktet är Ryzen 1600 eller Intel i5 8400. Detta är extremt bra processorer. Återigen har Ryzen fördelen med flera kärnor, som är aktuellt om du ska streama under tiden du spelar. För vanlig gaming är det dock inte mycket som slår Intel, säger Løver.
Visa hela svaret

Vad är 16gb RAM?

Tillverkare och typer av RAM – Några populära tillverkare av RAM-minnen är Kingston, CORSAIR, Micron och G.Skill. Det finns även flera olika typer av RAM och i datorer används oftast så kallade Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM (DDR SDRAM). Dessa finns i SDRAM, DDR2, DDR3 och DDR4 där det sistnämnda är nyast och har högre prestanda, mer minneskapacitet, lägre energiförbrukning och högre standard klock hastigheter än tidigare modeller.

Ett RAM minne kan även vara av så kallad ECC (Error-correcting code memory) typ. Ett ECC RAM minne är utformat i ett annorlunda format och är konstruerat för att kunna upptäcka de mest vanliga typerna av data distortion. De används oftast i servrar eller inom finans där det inte finns någon tolerans för korruption.

You might be interested:  Saker Man Kan Göra I Trä?

ECC-minnen har lite lägre prestanda men har fördelen att vara mer felsäkra. Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator Oftast räcker det med 8 GB RAM för de flesta. Detta fungerar bra till majoriteten av moderna spel och program. Vissa spel och program kan kräva att du uppdaterar till 16 GB RAM. Om du spelar spel och är osäker på hur mycket RAM just ditt favoritspel kräver så kan du kolla in vår Spel Index guide,

Under 4 GB: Rekommenderas oftast inte och är bara tillräckligt om du använder mycket enkel surf. 4 GB: Bas minne som räcker till de enklaste applikationerna och fungerar bra om du planerar att använda datorn till surf, dokument skrivning och liknande. 8 GB: Fungerar utmärkt för de flesta. Är tillräckligt för de flesta av dagens moderna spel och program. Sysslar du med bildredigering, videoredigering osv. så brukar 8 GB fungera bra i HD. Oftast är nivån 8-16 GB RAM mest prisvärd. 16 GB: Den här nivån får du användning av om du spelar mycket grafikkrävande spel och exempelvis vill kunna streama samtidigt som du spelar. Arbetar du mycket med 3D grafik, CAD, bild/videoredigeringsprogram och liknande kan det vara värt att investera i åtminstone 16 GB RAM. 32 GB: För entusiaster som spelar mycket grafikkrävande spel och gör annat/arbetar med flertalet krävande program samtidigt. Stora RAW filer, redigering i 4K och rendering av mycket stora projekt kan göra att den här nivån av RAM minne behövs. För de som vill framtidsäkra datorn för kommande teknologi.

Visa hela svaret

Hur mycket RAM minne ska man ha?

Hur mycket RAM du har behov för, beror på vad du använder datorn till. Om du håller på med videoredigering och så kallad rendering, så behöver du mycket minne. Då bör du ha minst 16 GB, helst mer. Om du använder mindre tunga program och surf på nätet, så räcker det med 8 GB.
Visa hela svaret

Hur bygger man en dator steg för steg?

Välkomna till vår datorbyggarguide. Här visar vi dig hur du bygger en gamingdator, steg för steg. I videon använder vi helt vanliga tredjepartskomponenter som följer branschstandarder och stegen kommer applicera på de allra flesta typer av datorbyggen, även vanliga arbetsdatorer.
Visa hela svaret

Hur länge håller en gaming dator?

Hur länge håller en dator? – Detta skiljer sig lite beroende på om man har en stationär dator eller en laptop. Det beror också på när man räknar datorn som obrukbar. Hur mycket man sliter på den genom att exempelvis spela krävande spel påverkar också datorns livslängd.

Det ska också sägas att datorernas livslängd hela tiden blir längre i takt med att tekniken går framåt. De blir alltså inte bara snabbare utan klarar också av att hålla en bra nivå under en längre period. Men hur länge håller en dator? En dator håller generellt i 5-6 år. En laptop brukar hålla lite kortare tid än vad en stationär dator gör.

En dator behöver dock inte vara obrukbar bara för att den är 5 år gammal. Många datorer, speciellt stationära funkar att använda ytterligare ett par år. Har du en stationär dator kan du dessutom byta ut komponenter som inte funkar längre och sätta in nya delar.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar den dyraste datorn?

Tyska Singulum tillverkar sina datorer i exklusivt trä, guld och elfenben. Den dyraste kostar 410.000 kronor, skriver dn.no. Alla företagets datorer är handgjorda, utskurna ur ett enda stycke trä och det går att få tangentbordet i både 24 karats guld och elfenben.
Visa hela svaret

Vad kostar en skol dator?

Välj dator efter undervisningsform – Det är viktigt att poängtera att en bra skoldator ska vara anpassad just för skolsaker. Om du vet att du kommer att spela på den eller kanske redigera bilder och video, så behöver du en annan typ av dator som kostar mer än 3 000 kronor.

Ska du däremot jobba med lättare program, exempelvis mest skrivande och webbsurf, så kan du kika på laptops i denna prisklass. Ett sätt att komma lite billigare undan är att titta på en Chromebook. Det är en dator med Googles operativsystem Chrome OS, som oftast är betydligt billigare än en dator med Windows.

Ska du bara skriva och surfa på webben duger en sådan dator utmärkt för studierna. Om du däremot kommer behöva använda specifika program (som oftast bara finns till Windows) eller göra något mer avancerat än att surfa och skriva kanske en Chromebook inte är rätt väg att gå.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Bygga Ett Lägenhetshus?

Hur viktig är processorn vid spel?

#2 – Processor: – Processorn är en viktig komponent i datorn, eftersom den i stort sett ansvarar för allt datorn gör. Även om grafikkortet har huvudkontrollen när du spelar, kan en svag processor bli en flaskhals för det nya kraftfulla grafikkortet du har köpt.
Visa hela svaret

Hur mycket RAM behöver man för spel?

Steg 2: Ta redo på hur mycket RAM du har behov för – Hur mycket RAM du har behov för, beror på vad du använder datorn till. Om du håller på med videoredigering och så kallad rendering, så behöver du mycket minne. Då bör du ha minst 16 GB, helst mer. Om du använder mindre tunga program och surf på nätet, så räcker det med 8 GB.

 1. Använder du datorn till väldigt enkla saker, och inte heller har så höga krav, så kan det till och med räcka med 4 GB.
 2. Till gaming krävs det mer minne.
 3. De allra flesta spel har ett minimumkrav på 8 GB, men till stora spel rekommenderas ofta 16 GB, säger Pål Fredrik Berg.
 4. DATOR-EXPERTEN: Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett-PC, har lång erfarenhet med datorkomponenter.

Han delar med sig av sina råd för att uppgradera RAM. FOTO: KOMPLETT Det krävs ändå mer än RAM för att få en bra spel-upplevelse. Det är flera komponenter som måste vara kraftfulla för att du ska få utdelning. Här är några riktlinjer: – 2 GB RAM: Detta hittar du i surfplattor och enkla mobiltelefoner.

 • En dator bör ha mer RAM än detta.
 • 4 GB RAM: Minne på basnivå.
 • Räcker till vanlig användning av Windows och surf på nätet.
 • 8 GB RAM: Passar utmärkt för Windows och Mac, och räcker för de flesta spel.
 • 16 GB RAM: Perfekt för de som jobbar professionellt med grafiska uppgifter eller till grafikkrävande spel.

– 32 GB och uppåt: För speciellt intresserade och de som vill ha en komplett arbetsstation som håller i flera år framöver. Här är några av RAM-stickorna vi har i sortimentet och som kan passa i din dator:
Visa hela svaret

Vilket grafikkort krävs för gaming?

Bästa grafikkort för 4k-spel – Även om du vill spela i 4k-upplösning är det Geforce RTX 3080 som är det bästa valet, närmare bestämt varianten som kallas för Founders Edition. Geforce RTX 3080 Founders Edition levererar häpnadsväckande prestanda jämfört med sin föregångare. Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator Foto: Brad Chacos/IDG Geforce RTX 3080 Founders Edition Även Geforce RTX 3070 borde duga utmärkt för att spela i 4k-upplösning, men det har vi i skrivande stund inte testat än. Vill du ha ett alternativ från AMD bör du vänta till slutet av oktober, då lanseras nämligen “Big Navi” Radeon RX 6000-serien,
Visa hela svaret

Vilken Gaming dator ska jag köpa?

Oavsett vad du ska spela så behöver du en dator med mer prestanda i form av snabbare processor och bättre grafikkort för att kunna hantera spelens krav på datorn. Om du vet vilka spel du tänkt spela kan du enkelt lista ut vilka datorkomponenter du behöver.

När du köper en komplett speldator behöver du först och främst kolla på processor och grafikkort. Om du istället bygger en egen gamingdator behöver du också tänka på datorns övriga delar: moderkort, RAM-minne, hårddisk och kylning. De stora tillverkarna MSI, Asus och Lenovo har alla bra alternativ om du ska välja en stationär eller bärbar speldator.

På den bärbara fronten har Razer en hel del olika laptop-modeller framtagna för gaming. Fördelarna med en stationär gamingdator är först och främst prestandan. Som regel får du mer prestanda för pengarna, bättre kylning och en tystare dator. Du har också möjlighet att byta ut och uppgradera komponenterna i datorn.

 1. De senaste åren har det kommit en del gaminglaptops som på allvar utmanar de stationära.
 2. Den uppenbara fördelen är att de går att ta med sig.
 3. Nackdelen är att du får betala mer för samma prestanda som en stationär dator.
 4. Bärbara datorers fläktar är också oftast mer högljudda.
 5. Du har heller inte samma möjlighet att byta ut komponenter så det kan vara väl investerade pengar att satsa på ett lite vassare grafikkort.

Vi vet vad du behöver tänka på när du väljer gamingdator. Och vad den ska kosta. Allt handlar om vilka spel du tänkt spela. Därför har vi listat lite olika spel och vilken priskategori som passar till vad. Enklare spel kräver varken ett avancerat grafikkort eller en blixtsnabb processor.
Visa hela svaret